Шест съвета как да защитите устните си от слънцето

Защитата на устните от слънцето е важна за избягване на изгарянията и евентуалните увреждания на кожата. Важно е да се погрижите за устните си, ако планирате дълго стоене под слънчевите лъчи.
Шест съвета как да защитите устните си от слънцето

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли как можете да защитите устните си от слънцето?

Външният слой на кожата на устните ви е тънък, ето защо е уязвим към действието на UV лъчите. Тази част на тялото не съдържа меланин – естествен пигмент на кожата, спомагащ защитата на устните от слънцето. В резултат на това те не почерняват, но лесно изгарят.

Тъй като устните са част от лицето винаги са изложени на действието на вредни фактори като слънцето. И почти никога не са защитени срещу увреждания.

Знаете ли, че облизването на устните може да се окаже по-вредно отколкото полезно, тъй като слюнката действа като леща, засилваща действието на слънчевите лъчи?

Увреждания на устните дължащи се на слънцето

Когато кожата на устните ви изгори от слънцето, това може да доведе до дълготрайни увреждания.

Ако устните ви не са защитени и са изложени дълго време на слънчевите лъчи, колагенът в тях може да се промени. Това води до появата на бръчки и фини линии в областта на устата. Този тип увреждане се наблюдава дори при липсата на физически признаци от действието на слънцето.

Появата на бръчки и преждевременното стареене не са единствените последици от вредното действие на слънцето. Продължителното излагане под лъчите му без използването на слънцезащитни продукти може да доведе до развитието на актиничен хейлит, предраково състояние, познато като „фермерски устни“ или „моряшки устни“.

Хората с този проблем често се оплакват от постоянно сухи и напукани устни. Нерядко проблемът е съпроводен и от други увреждания на кожата, дължащи се на слънцето, като предракови лезии и дълбоки бръчки. Всяка година се откриват нови 3500 случая на рак на кожата на устните.

Продължителното излагане на слънце е сред причините водещи до появата на херпеси.
Излагането на слънце е един от най-честите фактори за появата на лабиален херпес. Защитата на устните може да понижи риска от появата му. Това заболяване изисква специално лечение, затова запомнете, че защитата на устните от слънчевите лъчи е изключително важна.

Как да защитите устните си от слънцето

Дерматолозите препоръчват използването на слънцезащитни продукти с грижа за устните. Важно е да ги нанасяте поне половин час преди да излезете навън.

Както и с продуктите със защита за тяло, така и слънцезащитата за устни трябва да бъде нанасяна често докато сте на открито. В следващите редове ще ви разкажем как да се погрижите за тази деликатна част на тялото си.

1.Използвайте водоустойчиви продукти

Ако сте на басейн или на плаж трябва да използвате водоустойчива слънцезащита за устни. Важно е да се грижи за кожата дори и при по-продължително плуване (80 минути и повече).

Действието на слънцезащитата за устни е най-краткотрайно. Затова трябва редовно да я нанасяте докато сте на плажа или край басейна.

2.Слънцезащита без PABA

Търсете слънцезащитни продукти, които не съдържат РАВА. Причината за това е, че тази съставка нерядко предизвиква появата на алергии.

Фотодерматитът може да причини по-бързото изгаряне на кожата на местата, където е нанесен продукт с PABA. Освен това можете да получите и обриви.

3.Проверявайте слънцезащитния фактор (SPF)
За да защитите устните си от слънцето подбирайте балсам с подходящ фактор.

Както и при слънцезащитните продукти за тяло и тези за устни имат слънцезащитен фактор (SPF). За да се погрижите добре за устните си изберете балсам със SPF 15 и по-висок фактор.

Уверете се, че продуктът запазва устните ви меки и хидратирани. Запомнете, че изсушаването улеснява изгарянето на кожата в тази зона.

4.Не използвайте гланцове за устни като заместители на слънцезащитата

Вероятно ви е хрумвало, че можете да използвате гланц за устни вместо слънцезащитен балсам, тъй като е по-вероятно да ви се намира под ръка. Но това само уврежда устните ви.

Гланцовете за устни и червилата с блясък увреждат кожата на устните, тъй като привличат UV лъчите. Освен това изборът на гланц за устни без SPF може да повиши риска от поява на рак на кожата.

5.Ексфолирайте устните си
Пригответе си домашен ексфолиант за устни.

След като сте били дълго време под слънчевите лъчи е добре нежно да ексфолирате устните си, тъй като най-вероятно те са станали сухи и кожата им е започнала да се бели. За целта можете да използвате малко захар и зехтин. Тази смес спомага премахването на натрупаните мъртви клетки.

Трябва да запомните, че кожата на устните е деликатна и нежна и не трябва да я ексфолирате често,  за да не я увредите. Освен това не трябва да прибягвате до тази процедура веднага след излагането на слънце, тъй като тогава устните ви са още по-чувствителни.

6.Използвайте продукти, запазващи устните хидратирани

Купете си продукти за устни съдържащи пчелен восък, вазелин или парафин. Тези вещества са изключително нежни към устните и се грижат за външния им вид.

Те запазват кожата хидратирана и я защитават дълго време. Така можете да се наслаждавате на разходката си през лятото, без да се тревожите, че ще забравите да нанесете повторно балсама си за устни.

Излизайте навън само след като сте помислили за защитата на устните си от слънцето. Запомнете, че тази част на тялото също страда от вредното въздействие на UV лъчите. Затова ви съветваме да използвате балсам за устни със слънцезащитен фактор ежедневно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.