Сърбеж зад ушите: какво може да го причини?

Сърбежът зад ушите може да бъде причинен от нещо леко и самоограничаващо се, като алергична реакция. Но може да е и симптом на по-сериозни патологии.
Сърбеж зад ушите: какво може да го причини?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 24 септември, 2022

Въпросният сърбеж зад ушите или обривът е много често срещано явление. Кожата в тази област е склонна да бъде засегната от много различни състояния.

Този симптом се свързва с някои автоимунни заболявания като псориазис. Също така често се свързва с вирусни инфекции като рубеола.

Следователно важно е да знаете кои фактори могат да причинят този проблем. Разграничаването на етиологията на сърбежа зад ушите помага да се започне подходящо лечение на тревожни заболявания.

Какви симптоми придружават въпросният сърбеж зад ушите?

Сърбежът зад ушите обикновено се проявява като локализиран обрив. В повечето случаи е засегнато само едното ухо, въпреки че може да е двустранно.

Може да е лек обрив или на петна. Може да бъде наситено червен или с белезникав цвят. Петната, които се образуват, може да са малки и леко разпръснати или да се събират в една и съща област.

Важно е да се отбележи дали дразненето зад ушите е придружено от други симптоми. Например болка, треска или общо неразположение. По същия начин е необходимо да се установи дали е имало провокиращ фактор, като алерген или дразнител.

Възможни причини за сърбеж зад ушите

Както бе споменато във въведението, има много състояния, които могат да доведат до сърбеж зад ушите. В следващите редове ще обясним кои са най-честите и как да ги идентифицираме.

1. Контактен дерматит и сърбеж зад ушите

Контактният дерматит е възпалителен процес, който протича върху кожата. Това е алергична реакция, която се предизвиква от специфично вещество, наречено алерген.

Според публикация за екзема, никелът е един от най-честите причини. Този минерал е част от много аксесоари, като например обеци. Друг често срещан алерген е парафенилендиаминът, който често присъства в боите за коса.

Контактният дерматит може да причини дразнене зад ушите. Областта обикновено е суха и люспеста, както и силно сърбяща. За да се диагностицира това състояние, се правят т. нар. тестове за алергия.

Основното лечение е да се избягва този конкретен алерген. Пероралните антихистамини могат да бъдат предписани за облекчаване на симптомите.

2. Псориазис на скалпа

Псориазисът е хронично възпалително заболяване на кожата. По-специално, псориазисът на скалпа може да доведе до дразнене зад ушите. Според експерти обикновено се характеризира с жълтеникави или белезникави плаки в тази област.

Това са плаки, при които кожата е удебелена и е склонна да произвежда сухи люспи. Ето защо изглежда като пърхот. Както при контактния дерматит, сърби.

Диагнозата псориазис е сложна. В някои случаи може да се наложи кожна биопсия. Лечението варира в зависимост от тежестта на състоянието. Ако засегнатата област е малка, може да се контролира с локални лекарства. Например кортикостероиди или аналози на витамин D.

Терапията с ултравиолетова светлина също може да бъде от полза. Тежките случаи обаче изискват метотрексат, циклоспорин или биологични лекарства.

3. Рубеола и сърбеж зад ушите

Рубеолата е вирусна инфекция, известна още като немска дребна шарка. Както се посочва в статия на NHS, това е необичайна инфекция в днешно време, която има тенденция да засяга повече децата. Обикновено е самоограничаваща се и доброкачествена.

Повечето случаи са леки или асимптоматични. При бременни жени обаче това може да доведе до сериозни усложнения.

Когато се появят симптоми, най-честият обрив е по лицето. Обикновено обривът се разпространява по други части на тялото. Следователно може да доведе до дразнене зад ушите или обрив.

В допълнение, често е придружен от кашлица, треска, главоболие и подути жлези. Конюнктивитът и ринореята също са чести.

За да се диагностицира рубеола, обикновено се изискват серологични тестове. Тоест прави се опит за изследване за наличие на антитела срещу вируса.

За щастие има ваксина срещу рубеола. Това е важно, тъй като няма специфично лечение за състоянието.

Кога трябва да посетите лекар?

В идеалния случай трябва да посетите лекар винаги, когато дразненето зад ушите е придружено от тревожни симптоми. Например треска, неразположение, умора или силен сърбеж. Освен това е необходимо да се наблюдава дали обривът се е разпространил в други области.

По същия начин, ако се появят лилави или червеникави петна, препоръчително е да се консултирате със специалист. Възпалението на близките лимфни възли се счита за друг предупредителен знак.

Ако обривът се състои от малки мехурчета или причинява болка, също е препоръчително да посетите лекар. Като цяло, всяко дразнене зад ушите, което не е свързано с конкретен тригер, трябва да бъде преценено.

Често срещано състояние, което обикновено не е сериозно

Дразненето зад ушите е доста често срещано явление. В повечето случаи се причинява от дразнител или агент, който се държи като алерген.

За щастие, причините обикновено се самоограничават или изчезват със специфично лечение. Поради това винаги е препоръчително да се консултирате със специалист за точна диагноза и за започване на подходящо лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.