Какво е витилигото? Научете всичко за неговите причини и лечения

Може да се появи по всяко време на живота и е по-разпространено при жените, отколкото при мъжете
Какво е витилигото? Научете всичко за неговите причини и лечения

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Витилигото е хронично заболяване, което придава на кожата необичайна пигментация. То образува бели области с различен размер и разпределение върху кожата. Те обикновено се срещат в по-тъмните области на кожата или в тези, изложени на триене. Лицето, подмишниците, устните, гениталиите, ръцете и други са по-податливи на витилиго.

Болестта засяга между 1 и 2% от населението. Обикновено то атакува хора на възраст между 20 и 30 години или над 50 годишна възраст. То обаче може да се появи по всяко време на живота и е по-разпространено при жените, отколкото при мъжете.

Витилигото не е заразно. Появата му е непредсказуема, въпреки че е склонно да се развива. Странно, има няколко жертви на това заболяване, които изпитват спонтанна повторна пигментация. Редките случаи, при които това се случва почти винаги възниква при децата.

Какво представлява витилигото? Произходът на заболяването

Досега науката е пренебрегвала причините за това заболяване. Експертите смятат, че това може да бъде автоимунно заболяване, но няма достатъчно доказателства, за да се потвърди. Освен това има положителна връзка с генетичните фактори. Всеки на пет души с витилиго има роднина с това състояние.

Най-приемливата хипотеза е, че загубата на пигментация възниква, защото меланоцитите развиват процеси на авто-унищожаване. Съществуват и други фактори свързани с това като слънчеви изгаряния и емоционален стрес.

Нивото на загуба на пигментация варира от пациент на пациент. Понякога то започва бързо и след това спира внезапно и поради това причината се пренебрегва. В повечето случаи има клинична еволюция: активните периоди на болестта се редуват с периоди на стабилност.

Симптоми на витилигото

Основните признаци на витилиго са белите петна по кожата. Те се появяват главно в местата, които са изложени на слънце. Както споменахме по-рано, те също така се появяват в мукозните мембрани и в областите на триене.

витилигото се характеризира с бели петна по кожата

Броят на петна се увеличава с течение на времето. Това обаче е напълно непредсказуемо и представя големи вариации от един човек на друг. Разбира се това е по-забележимо за тези, които имат по-тъмна кожа. Хората с по-светла кожа виждат тези области само когато кожата им е червена или имат обрив.

Въпреки че скалпът не изглежда да бъда засяган от витилиго, често косата побелява преждевременно. Във всеки случай това заболяване се класифицира като доброкачествено, тъй като не причинява сериозно увреждане на тялото. Основният проблем е естетически и психологически.

Видове витилиго

Има два типа витилиго: нефрагментиран, наречен тип А, и фрагментиран, наречен тип В. Тип А е най-честият и главно е генетичен фактор. Съществуват четири подтипа в зависимост от разпределението на процеса на обезцветяване.

витилигото може да бъде фрагментиран и нефрагментиран тип
 • Локализиран. Малките петна са разположени в определена зона.
 • Те са по ръцете и около отворите на лицето.
 • Пигментацията се появява по краката и ръцете.
 • Генерализиран. Разпространението на петна е случайно и обхваща основна част на тялото. Това е най-честата форма на витилиго.

Витилигото тип В е по-рядко срещано. Обикновено се появява в ранна възраст при деца и при млади хора. То почти винаги започва с бързо увеличение на петна, но след това се забавя, обикновено след една година.

Диагноза и прогноза

Обичайният начин е лекарят да направи физически преглед, както и да проучи клиничната история, за да направи диагноза. Това включва подробна проверка на петната, за да се провери дали те са свързани с болестта. В същото време той пита за семейната история и общото състояние на пациента.

В случай на съмнение или ако симптомите показват други заболявания, лекарят в крайна сметка ще поръча допълнителни прегледи като например следното:

 • Кожна биопсия
 • Преглед с ултравиолетови лампи
 • Кръвни изследвания
 • Очен преглед

В момента медицинските изследователи разглеждат подробно болестта витилиго. Те основно се съсредоточават върху три области. Първата е да се определи честотата на стрес и травми, причинени от това състояние. Втората е да се установи влиянието на генетиката върху витилиго. Накрая те правят експерименти с лабораторни плъхове за разработване на нови лечения.

Може да ви заинтересува ...
9 натурални средства за лечение на витилиго
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
9 натурални средства за лечение на витилиго

Кои натурални средства спомагат за лечение на витилиго? Медицинското му наименование е левкодерма и е по-често срещано, отколкото смятате. • Richmond, J. M., & Harris, J. E. (2017). Vitiligo. In Clinical and Basic Immunodermatology: Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-29785-9_28
 • Ezzedine, K., Whitton, M., & Pinart, M. (2016). Interventions for vitiligo. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2016.12399
 • Gawkrodger, D. J., Ormerod, A. D., Shaw, L., Mauri-Sole, I., Whitton, M. E., Watts, M. J., … Young, K. (2011). Vitiligo: Guidelines for the Diagnosis and Management of Vitiligo. In British Association of Dermatologists’ Management Guidelines. https://doi.org/10.1002/9781444329865.ch1
 • Iannella, G., Greco, A., Didona, D., Didona, B., Granata, G., Manno, A., … Magliulo, G. (2016). Vitiligo: Pathogenesis, clinical variants and treatment approaches. Autoimmunity Reviews. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2015.12.006

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.