Терапевтични приложения на сода за хляб

Бихте ли искали да знаете, как точно можете да се възползвате от содата за хляб? Ако е така, тогава продължете с четенето на информацията по-долу!
Терапевтични приложения на сода за хляб

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Натриевият бикарбонат, който често се нарича сода за хляб, може да Ви помогне да отслабнете. Въпреки това, не е препоръчително да се приемат повече от три супени лъжици на ден, тъй като това може да предизвика стомашно-чревни проблеми.

Много лекари разглеждат содата за хляб като реален ресурс, с който да допълнят редица процедури. Тя е прекрасно химическо съединение, което се счита за достъпен и практичен лек за различни заболявания.

Вижте как точно можете да се възползвате от содата за хляб.

 1. Сода за хляб и бъбречно здраве

 Сода бикарбонат е отлично средство за подкрепа на всички онези, които страдат от проблеми с бъбреците. Поради факта, че содата е естествен електролит (натриев бикарбонат), тя помага за регулирането на кръвната киселинност (нивото на рН).

Тя е чудесен начин да се помогне на бъбреците да изпълняват естествената си функция. Например, за тези, които страдат от проблеми с бъбреците е нормално нивото на бикарбонат в организма да спадне значително. А много ниското ниво може да доведе до бъбречна тубуларна ацидоза (БТА).

Така че, би било добре да се приема една супена лъжица сода за хляб разтворена във вода след всяка вечеря, за да се балансира нивото на рН на кръвта, което води до подобряване на метаболитните функции в тялото. Имайки в предвид това си заслужава да опитате.

 2. Инфекция на пикочните пътища

Сода за хляб при инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са изключително чести, особено при жените. Въпреки това, ние можем да ги лекуваме – в допълнение към антибиотиците, предписани от лекар – със сода за хляб и лимон.

При комбинация на тези два елемента  се стига до намаляване на болката и усещането за парене, причинени от инфекция на пикочните пътища.

Този резултат се дължи предимно на алкално вещество, което прави урината малко кисела. Следователно, тя намалява чувството на парене в пикочната система, която е по-раздразнена от обичайното.

Това е прост лек, който жените ще оценят: в чаша с вода се разтваря една супена лъжица сода бикарбонат. След това просто се добавя сока на половин лимон.

 3. Сода за хляб за прочистване на дебелото черво

Сода за хляб за прочистване на дебелото черво

Прочистването на дебелото черво е от съществено значение за поддържане на здравето на нашето тяло. Понякога тази част от червата се насища с токсични елементи и дрожди, предпазвайки тялото ни от преработването на солите и получаване на важни витамини като витамин К.

Всичко това, по един или друг начин, ще се отрази на здравето ни, без дори да забележим. Сода бикарбонат действа като отлична анти-киселина, способна да почисти токсините от нашия стомашно-чревния тракт.

Ако добавим билки в разтворена във вода сода, ще помогнем за предотвратяване на запек и укрепване на имунната система. Също така помага за разпространението на повече здравословни бактерии, които ни помагат да прочистим телата си от вредни елементи.

 4. Сода за хляб за по-добро храносмилане

Сода за хляб за по-добро храносмилане

Прием на сода за хляб разтворена във вода, след като сме се нахранили е най-вероятно лекарство, което всички ние знаем и сме взимали понякога, предимно след обилна вечеря.

Когато страдаме от нарушено храносмилане, например, честите симптоми, които имаме са гадене, подуване и усещане за парене в гърдите. В тези случаи е много полезно да се вземе сода за хляб, за да се елиминират мазнините и по този начин да подпомогнем храносмилането в стомаха ни.

Ако често изпитвате парене в гръдната област, не пропускайте възможността до приемете чаша вода с една супена лъжица сода за хляб, за да се почувствате по-добре. Това състояние се облекчава от неутрализирането на излишната сярна киселина, като по този начин се намалява дискомфорта и усещането за парене.

Но внимавайте, ако усетите парене в гръдната кост от два до три пъти седмично. Тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да Ви прегледа за други заболявания. Здравето ни е на първо място.

 5. Сода за хляб за отслабване

Сода за хляб за отслабване

Чували ли сте някога, че содата може да помогне за изгаряне на мазнините? Точно така, и това е в общи линии, защото този естествен химичен елемент ни дава усещане за пълнота и ситост.

Но има и още – добавяне на малко сода за хляб във водата и храната ни ги прави по-алкални и по този начин повишаваме нивото на РН на кръвта. Всичко това помага на тялото да смели по-добре приетата храна и да изгори мазнините.

Това, което експертите казват е, че алкалните елементи превръщат мазнините в мускули и енергия. Ако, от друга страна, ние консумираме бяла захар и брашно, правим точно обратното; тоест, изгаряме мускулите и съхраняваме мазнини. Но ако пием алкална вода, елиминираме киселинните отпадъци, балансираме нивото но рН в кръвта и ще отслабнем.

Следователно, препоръчва се да се приема чаша вода със сода за хляб – една супена лъжица – веднъж или два пъти на ден. Не забравяйте обаче, никога не приемайте повече от три супени лъжици на ден сода за хляб или тя може да бъде вреда за здравето Ви.

В заключение, този естествен химичен елемент е чудесно допълнение към Вашата диета. Содата е съюзник на здравето и подобрява функцията на бъбреците и баланса на кръвното рН.

Но не забравяйте, че тя е само допълнително средство. Ако страдате от някакво заболяване винаги трябва да се обръщате към личния си лекар, който ще Ви посъветва за най-правилното лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Romero, X., Navarro, P., & Noguera, J. (2005). Acidez y pH. Escuela Venezolana para la Enseñanza Química.
  • Miller, M. (2012). Alcalinidad. Parámetros Fisico-Químicos.
  • Jones, L. V. (2012). Acidosis tubular renal. Boletin Medico Del Hospital Infantil de Mexico. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00529-3
  • Bodas, R., Fernández, B., Giráldez, F. J., López, S., & Mantecón, A. R. (2009). Efecto de niveles de suplementación con bicarbonato de sodio en el consumo alimentario y el comportamiento animal de ovinos de ceba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.