За и против носенето на сутиен?

Някои казват, че винаги трябва да носим сутиен. Други съветват да го носим само през деня. А според трети просто не е необходим. Кое е вярно?! Научете от тази статия.
За и против носенето на сутиен?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Със или без сутиен…това е въпросът. Има хора, които защитават носенето на сутиен със зъби и нокти. Други съветват да го носим само през деня. Според трети този аксесоар е просто ненужен …

Кое е вярно?!

В днешната статия ще разгледаме дали е добра идея или не носенето на сутиен.

Ефектът на сутиена върху жените

носенето на сутиен - неговия ефект върху жените

Жан Денис Руйон, доктор от University of Franche-Comte, изучава ефекта на сутиена върху жените с години.

Проучването му е базирано на анализ, наблюдение и измерване на бюста на доброволки, които същевременно описват впечатленията си, когато са с или без сутиен.

Някои жени носят сутиен само в определени ситуации (например при спортуване), докато други решават въобще да не носят такъв.

Според по-ранни проучвания, когато не носите сутиен зърната на гърдите ви са с около 7мм по-високо разположени. Причината? Гърдите ви са стегнати.

За някои от доброволките спортуването без сутиен не било проблем. Нито пък да ходят така на работа, да прекарват времето си у дома или пък да отидат на парти. Гърдите им не били болезнени в края на деня и те не чувствали напрежение или дискомфорт.

Единствената “отрицателна страна”, която описват, била реакцията на хората около тях, които ги гледали странно или направо им казвали да си сложат сутиен.

Затова те избрали да носят спортен сутиен без банели, за да избегнат неприятните погледи и коментари.

Със сигурност това проучване не обхваща голяма част от жените: тези над 30 години, тези с голям бюст, с наднормено тегло и тези с деца.

Всичко изглежда съвсем различно, ако дори само едно от тези условия е изпълнено. По време на бременността например бюстът нараства и млечните жлези се преместват надолу. В тези случаи е добре да се носи сутиен.

Истини и лъжи за носенето на сутиен

Може би сте си мислили, че жените винаги са носели сутиени, но не е така. Сутиенът е модерно изобретение, рожба на модата.

Нека да видим 6-те най-често срещани лъжи и истини за носенето на сутиена:

1.“Носенето на сутиен е препоръчително”

Отново ще се обърнем към професор Руйон, за да отговорим на това твърдение. Според лекаря сутиенът може да доведе до поява на стрии, отпускане и загуба на еластичност в тъканите на гърдите.

Ето защо сутиенът не е “наистина необходим.”

2.“Необходим ви е, за да се преборите с гравитацията ”

Не знаем какво би казал Исак Нютон по въпроса, но повечето жени си мислят, че носенето на сутиен помага за това да се забави отпускането на гърдите им.

Това твърдение по-скоро е измислено от жените. Истината е, че този аксесоар може наистина да ограничи растежа на тъканите, поддържащи бюста.

Поради тази причина няма анатомично или физиологично значение.

3.“Сутиените с банели са по-добри ”

носенето на сутиен - сутиен с банели

Вярно е, че този вид сутиени оформят гърдите и изглеждат много елегантно. Но въпреки всичко имат лошите си страни.

Честото носене на сутиени с банели може да доведе до наранявания – външни и вътрешни. Освен това се свързват и с повишен риск от развиване на рак на гърдата.

4.“Трябва да носите сутиен и през нощта”

Някои жени не свалят сутиена си дори през нощта, защото се притесняват от отпускане на гърдите. Също така вярват, че така ще спят по-удобно по корем. Първото твърдение е лъжа, а второто е свързано с лични навици и собствени убеждения.

Според Американската асоциация на пластичните и реконструктивни хирурзи , микроскопични връзки поддържат гърдите на определена височина.

Когато те “свикнат” нещо друго да върши работата им (като сутиена например), се отпускат и загубват еластичността си.

5.“Колкото е по-голям бюста, толкова по-стегнати трябва да са презрамките на сутиена”

Преди да решите от какво имате нужда, е добре да си купите такъв вид сутиен, чиито презрамки отговарят на големината и теглото на бюста ви.

Ако имате големи гърди презрамките трябва да са по-широки (и обратното – при жени с по-малък бюст).

Трябва да сте наясно, че колкото по-стегнати са презрамките, толкова по-малко се натоварват връзките, поддържащи бюста ви.

Когато свалите стегнатия си сутиен, гърдите ви ще се отпуснат дори повече от обикновено. Все едно се отпуснали ластик, който е бил стегнат в продължение на часове.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 причини за болка в гърдите

6.“Нуждаете се от допълнителна поддръжка при спортуване и по време на бременност ”

носенето на сутиен - добре ли е или не

Това може да бъде напълно вярно, защото докато спортувате, както и по време на бременността, гърдите ви нарастват (или се подуват) повече от обикновено.

Разбира се, трябва да носите специален сутиен и винаги да го сваляте вечер, преди сън, или след като приключите с тренировките.

Други фактори, изискващи повече поддръжка на бюста, са:

  • Наднормено тегло.
  • Голям бюст спрямо пропорциите на тялото.
  • Кърмене или менопауза.

И накрая, не трябва да носите сутиен в продължение на повече от седем или осем часа. Можете да го носите докато сте на работа или извън дома си и да го свалите, когато се приберете.

По този начин гърдите ви ще си починат и ще избегнете рисковете, свързани с този аксесоар.

И разбира се, не забравяйте да го свалите преди да си легнете!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.