10 сигнала на тялото за рак на гърдата

· 08.05.2016
Прибирането или потъването на зърното е почти сигурен знак

Много хора пренебрегват сигналите на тялото, които сочат, че нещо не е наред. Вярно е, че наличието на симптом не бива категорично да навежда човек на мисълта, че е сериозно болен. В същото време е разумно да бъдем наясно с няколко типични сигнала на тялото, които говорят за рак на гърдата.

Когато става дума за това заболяване, експертите настояват, че ранната диагностика е много важна. Тя представлява част от ефикасния начин за редуциране на последствията от рака на гърдата и гарантира по-голям шанс за оцеляване.

Лошата новина е, че долуизброените симптоми често биват пренебрегвани. Те стават видими, едва когато заболяването е прогресирало и шансовете за успешно лечение са по-малки. Когато знаете кои са първите сигнали на тялото за рак на гърдата, можете да уловите заболяването в началния му стадий. Продължете да четете днешната статия. Тя е посветена на 10 симптома, които говорят за рак на гърдата.

Необяснима загуба на телесно тегло

За много жени внезапното понижаване на теглото е чудо. Какво по-хубаво от това? Много жени се опитват ежедневно да намерят онази диета, която ще ги дари с желаното тегло.

В този случай обаче отслабването не носи радост. Този симптом трябва да бъде взет насериозно. Необяснимата загуба на телесно тегло е сред първите сигнали на тялото за рак на гърдата.

Силна умора

umora

Не е необичайно да изпитвате силна умора в края на деня, както и по време на напрегната ситуация. Риск е налице обаче, когато умората е хронична и сякаш не преминава, дори и след като сте отделили време за пълноценна почивка.

Нетипично кървене

Всякакъв тип необичайно кървене или кръвоизлив може да бъде сигнал за рак на гърдата или друго заболяване. По принцип хората, които са болни от рак на гърдата, забелязват леко изтичане на кръв от зърното.

Бучки

pregled na gurdite

По-голямата част от бучките и възлите се оказват доброкачествени. Това не бива да ви успокоява. Кожата, покриваща гърдите, също преминава през промени, които могат да бъдат знак за рак на гърдата. Симптомите включват:

  • Зачервяване
  • Разраняване
  • Промени в цвета
  • Целулит или „портокалова кожа“

Потъване на зърното

По време на преглед на гърдата е важно да се обърне внимание на зърната. Не бива да има промени във вида им.

Прибирането или потъването на зърното е почти сигурен знак за рак на гърдата.

Болка в гърдите

През първите стадии на заболяването е необичайно да усещате болка или пристягане в гърдите.

Чувствителността и болката се появяват с напредването на рака на гърдата. Тогава пациентът изпитва болки, без да ги докосва.

Разбира се, не бива да бъркате този симптом с обичайната болезненост и чувствителност на гърдите по време на предменструален синдром или мастит.

Промени в размера на гърдите

bolka v gurdata

Регистрирането на промени в размера на гърдите е важно още в ранните стадии на заболяването.

Ако едната гърда изглежда възпалена или по-малка, това може да бъде сигнал, че се нуждаете от незабавна медицинска помощ.

Секреция от зърната

Понякога секрецията от зърната не представлява проблем и изчезва от само себе си за няколко дни.

Случва се обаче да бъде симптом на рака на гърдата. Жените, които са били диагностицирани с това заболяване, споделят, че отделяната течност има неприятна миризма. Възможно е само едната гърда да секретира.

Необичайни промени

Друг начин за ранна диагностика на рак на гърдата са промени във формата и текстурата на гърдите. Всякакви необичайни промени във формата, зачервяване или пък малки вдлъбнатини по кожата могат да бъдат насочващи.

Кои са някои от рисковите фактори?

Ракът на гърдата най-често засяга жените, но не е невъзможно да се прояви при мъже. Основните рискови фактори са:

  • Женски пол, възраст над 55 години
  • Фамилна обремененост
  • Поява на първата менструация преди навършване на 12-годишна възраст
  • Ранно или късно навлизане в менопауза
  • Затлъстяване
  • Хора, които нямат деца