2 начина за естествено премахване на стриите

Основните области са корема, гърдите, задните части, бедрата и ханша.
2 начина за естествено премахване на стриите
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 април, 2023

Стриите са голям проблем за много хора. Обикновено това неудобство засяга жените, но мъжете също могат да страдат от тях.

Става дума за прекъснатите, червеникави на цвят линии, които се образуват по повърхността на кожата.

Те са резултат от процеса на разтягане, което се случва в горните слоеве на кожата особено точно под повърхността.

Проблемите със стриите обикновено засягат пряко външния ни вид.

Стриите влияят на самочувствието  – потърпевшите от тях стават нервни всеки път когато трябва да се покажат на публично място (басейн, плаж или друго място) най-вече заради това, което другите хора може да кажат за тях.

Най-честите фактори и местата на които се появяват стрии

Като при всеки друг козметичен проблем, има някои фактори, които влияят за появата му, а някои от тях са по-лесно се контролират от други.

Стриите се дължат на колебания в телесното тегло и са знак, че килограмите са тръгнали нагоре или надолу по неконтролируем начин.

Но теглото не е единственият важен фактор, свързан с появата на стрии.

Бързият растеж по време на пубертета е друга често срещана причина, тъй като кожата ви започва да се разтяга и загубва еластичността си,в резултат на което се появяват стрии.

Стриите се получават при резки колебания в телесното тегло

Друг фактор, който често предизвиква появата на стрии, е бременността. В тези случаи белезите са разположени в областта на корема и от двете страни на паласките.

Въз основа на посочените по-горе фактори е лесно да се определят по-точно частите на тялото, където най-вероятно ще се появят тези червеникави белези.  Разбира се, те могат да бъдат повлияни и от различни други фактори.

Основните области са корема, гърдите, задните части, бедрата и ханша. Въпреки, че всички те започват с червеникав цвят, има и други нюанси, които се появяват – телесни и бели. Те са различни за всеки човек.

Естествени начини за лечение на стриите

Стриите са състояние на кожата, което лесно се развива и прогресира във времето. Това означава, че не всички ваши стрии са на един и същ етап.

Поради тази причина някои от тях могат да бъдат премахнати, а други могат да бъдат само третирани, за да не се влошават.

В общи линии те се делят на различни видове, според външния си вид. Най-новите от тях са с червеникав отенък докато тези, които са върху кожата от по-дълго време, обикновено са бели.

Както бе споменато по-горе, и двата вида могат да бъдат лекувани. Червените стрии са много по-лесно за прикриване и дори могат да бъдат елиминирани.

По-долу ще ви покажем някои естествени алтернативи, за да ги лекува правилно.

1. Лимон и зехтин

Третиране на стриите с лимон и зехтин.

Лимонът е цитрусов плод, който е много популярен заради своите медицински и естетични приложения.

Благодарение на ексфолиращите и избелващите си свойства, той е страхотен, ако го приложите на кожата. Лимонената киселина, която е един от основните компоненти, е “виновникът” за силния му ефект.

От своя страна зехтинът е друга много полезна съставка, която спомага за здравето на кожата, благодарение на неговото съдържание на витамин Е – основна хранителна съставка за дермата.

Ако ги комбинирате, тези съставки формират мощна природна алтернатива за борба със стриите. Те ще накарат кожата ви да заблести.

Съставки

 • 1/2  лимон
 • 10 капки зехтин

Приложение

 • Разтрийте половин лимон върху мястото, където са стриите и изстискахте малко сок върху тях.
 • В същото време направете кръгов масаж на същата зона за около 10 минути.
 • Изчакайте 10 минути и масажирайте със студенопресован зехтин докато се абсорбира напълно.

2. Червено грозде

Лечение на стриите с грозде

Гроздето обикновено е предназначено за консумация като лека и естествена закуска.  Но малко хора знаят колко би било полезно за тях и за кожата им.

Тези малки, вкусни плодове имат много мощни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за подобряване на външния вид на леките стрии.

Съставки

 • 10 зърна грозде
 • 1 чаша кисело мляко (200 гр)

Приготовление

 • Без да премахвате кожата или семената, намачкайте гроздето и да го оставете в купата.
 • Добавете чаша кисело мляко към намачканото гроздето и разбъркайте добре.
 • Приложете тази смес на вашите стрии с помощта на кръгови движения
 • Оставете го да подейства в продължение на 20 минути след което изплакнете със студена вода.

Опитайте го още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.