5 причини за болки в гърдите

Болката може да се появи в едната или в двете гърди, както и в областта на подмишниците.
5 причини за болки в гърдите

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

За болки в гърдите говорим, когато те станат по-чувствителни при натиск и докосване. Това може да е и внезапна, ненормална болка, въпреки че може и да е нещо нормално в края на менструалния цикъл или по време на бременност.

Болката може да се появи в едната или в двете гърди, както и в областта на подмишниците. Силата й варира и има много различни обяснения. 

Имате ли болки в гърдите? Ето някои от възможните причини.

1. Мастит

Маститът предизвиква възпаление на гърдите и принципно се причинява от запушване на млечните канали В някои случаи може да се дължи на инфекция на гърдите.

Имате ли болки в гърдите?

Освен с болка, той се характеризира и със:

 • Възпаление 
 • Общ дискомфорт
 • Треска
 • Чувствителност в областта на гърдите
 • Зачервяване
 • Усещане за твърдост

Основната причина за мастит може да са и сухите и напукани зърна. Това позволява на заразни организми да проникнат .

Отслабената имунна система или раждането също може да изложат майката на определени организми, които да предизвикват този проблем.

За да излекувате мастит и болки в гърдите причинени от него, е задължително да следвате лечението, предписано от лекар. Трябва и да се уверите, че бебето ви се храни правилно.

За да избегнете напукването на зърната, трябва да изпомпвате млякото на всеки два часа, след което да нанасяте овлажняващ крем. 

2. Кисти

Това е много често срещан проблем при жените. Това са доброкачествени образувания, които обикновено се появяват по хормонални причини и се състоят от малки топчета с течност.

Те може да се появят и когато гърдите си сменят размера. Въпреки че няма очевидна причина за появата им, те може да са много болезнени.

Важно е да се консултирате с лекар възможно най-скоро, за да ги премахнете с перорални лекарства. В повечето случаи това е достатъчно и не се налага операция. 

Ако лекарят сметне, че случаят е по-сериозен, може да назначи по-интензивно лечение.

Не се притеснявайте — това се случва рядко и почти никога не се оказва формата на рак, от която жените се страхуват най-много.

Ако имате този проблем, опитайте се да избягвате определени храни, като шоколад и газирани напитки. Също така се препоръчва да добавите витамин  E и B комплекс като хранителна добавка.

2. Фиброми

Фибромите са доброкачествени тумори. Първо, трябва да разберете, че туморите и кистите не са едно и също нещо.

Туморът е клетъчно образувание, което расте бързо и създава излишна тъкан. Той обикновено е твърд.

Като цяло доброкачествените фиброми на гърдите  (фиброаденом) се появяват като малки издатини, широки само няколко милиметра.

Тези възли обикновено варират в зависимост от:

 • Хормоналната дейност
 • Менструалния цикъл
 • Бременност
 • Кърмене

Понякога те може да са по-големи и да изискват хирургическа намеса, но за щастие в повечето случаи изчезват с минимално лечение.

4. Диета при болки в гърдите

Има определени съставки, които стоят зад болката в гърдите. Храните с високо съдържание на мазнини, натрий или кофеин са страхотни примери.

Трябва да избягвате или да намалите консумацията на тези храни.

Сред останалите са:

 • Шоколад
 • Сушени плодове (орехи, фъстъци, бадеми)
 • Кофеинови напитки (газирани напитки, черен чай, зелен чай)
 • Бързоприготвени храни
 • Солени пуканки или пържени картофи
 • Преработени сосове
 • Червени меса и наденица

Ако след като намалите консумацията на горните храни, болката в гърдите продължава, трябва да си направите обстоен преглед. Освен това всеки месец трябва сами да изследвате гърдите си.

5. Менструация

Може да имате много симптоми по време на менструалния цикъл. Един от тях е болката в гърдите. Това е много чувствителна зона, която може да не позволява да се докосва в дните преди или по време на самия цикъл.

Някои жени се оплакват от изключителна болка, а самото опиране на облеклото в зърната или гърдите може да стане нетърпимо.

Хормоните са главните действащи лица по време на менструация и при промените на тялото, които настъпват през тези дни, като общо подуване, умора или болки в гърдите.

Има много причини за болки в гърдите.

Естроген и прогестерон са двата хормона, които участват по време на менструация и които подготвят жената за бременност.  

Те са причината за предменструалните и менструалните симптоми, като наддаване на тегло и болезнено подуване на гърдите.

Има много начини да се избегне този досаден проблем преди или по време на менструация. Един от най-популярните е да се използват противозачатъчни хапчета, лепенки или вътрематочни устройства, които значително намаляват болките в гърдите.

Друга добра алтернатива е да ограничите консумацията на кофеин, сол, животински мазнини и млечни продукти преди започване на цикъла.

В заключение, има много причини, поради които гърдите може да болят. Всяка жена е различна и не трябва да допускате, че това, което се случва на ваша приятелка или роднина, е същото като това, което се случва на вас.

Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с лекар. 

Помнете, че никога не трябва да прибягвате към самолечение. Въпреки че някои лекарства без рецепта помагат за проблема в първия момент, безразборното им използване може да ги направи неефективни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
 • Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
 • Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
 • Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
 • Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
 • Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
 • Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
 • Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
 • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.