Рисковете от носенето на сутиен не по мярка

Според експерти най-опасна за здравето е неправилно подбраната основа, която не пасва добре.
Рисковете от носенето на сутиен не по мярка
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

За какво обикновено внимавате, когато избирате сутиен? Търсите ли нещо, което ще бъде удобно? Или пък сте хвърлили око на един от онези модели, които правят бюста по-едър визуално? Независимо какъв модел сутиен избирате и за каква цел, винаги се съобразявайте с това, да е по мярка.

Според изследване, проведено преди няколко години от производителите на “Pillow Bra” в сътрудничество с университета в Барселона (Испания), близо 70% от жените носят сутиени, които не са подходящи за телата им. Те или са прекалено малки, или основата на сутиена не съответства на формата на гърдите.

Това откритие е много важно и трябва да бъде взето под внимание, защото от него следва не едно негативно влияние върху здравето. Продължавайте да четете и ще узнаете факти, които досега не са ви правили впечатление или сте недооценявали.

Рисковете от носенето на сутиен не по мярка

Рисковете от носенето на сутиен не по мярка

Сутиенът не е създаден, просто за да подчертава фигурата на жената и да я кара да се чувства привлекателна. Той има една чисто практична употреба, която трябва да имате предвид.

Със сигурност знаете, че сутиените се разработват по начин, който да гарантира поддръжката на гърдите, удобството на тяхната форма и едновременно с това, да ги защитава с помощта на сложна пристягаща система, която усещате, докато носите сутиена. Когато изберете неудачен модел сутиен и не по мярка, се забелязват следните странични ефекти – зачервяване, болезненост и драскотини по кожата.

Да научим малко повече по въпроса.

 1. Опасността от притискане

Вземете за пример сутиена с поддържаща основа – това е най-популярната разновидност. Ако изберете неправилен размер, според специалиста по акушерство и гинекология д-р Санчес-Ескалонила Запардиел се случва следното:

 • Основата оказва натиск върху гръдния кош.
 • Този натиск може да доведе до увреждане на сухожилията в областта и да провикира увисване на гърдите.
 • Сутиен, който твърде силно притиска гърдите, може да провокира влошаване на кръвоснабдяването в гръдната област.
 1. Сутиен, който е твърде голям

Дори един размер по-голям сутиен може да доведе до появата на драскотини в най-близко време, а в дългосрочен план стимулира увисването на гърдите и създава дискомфорт в сухожилията на раменета.

Защо? Тъй като не съответства на формата на тялото. Пренебрегвайки този факт, жената се опитва чрез последващите действия да коригира размера.

 1. Основа, която не пасва идеално

Избирането на точния сутиен не е лека задача. Някои дами са с големи бюстове, но малък торс, а това още повече усложнява откриването на точния размер сутиен. Всяко женско тяло е различно, затова идеален модел сутиен не съществува.

Според експерти най-голям риск за здравето носи неправилно подбраната основа, която не пасва добре. В основата е поставена тел, която при неправилно разположение води до ненужно стресиране на тъканите. Увредата може да бъде още по-голяма, когато с подобен тип сутиен се спи. Ден след ден негативните ефекти се натрупват.

 1. Възможно ли е продължителното носене на неподходящ сутиен да повиши риска от развитие на рак на гърдата?

Отговорът е: Не, двете неща нямат нищо общо. Няма връзка между избора на сутиен и развитието на рак на гърдата. Съществуват обаче други проблеми, които провокират възпаление на тъканта на гърдите, водейки до появата на кисти, болка в гърба, раменете и в самите гърди.

Не подценявайте този риск.

Защо е препоръчително да носите сутиен по мярка?

Препоръчително е да носите сутиен по мярка

Прочетете и това: Лошите навици, които трябва да избягваме, ако искаме стегнат бюст

Както споменахме вече, откриването на сутиен по мярка не е лека задача. Някои жени, съобразявайки се с характеристиките на тялото си (слаба фигура с големи гърди или едра фигура с малки гърди), ужасно трудно откриват модел, който да им приляга идеално.

При всички положения, опитайте се да имате следното предвид:

 • Размерът на гърдите не остава непроменен

Хормонални промени могат да провокират покачване на теглото или пък да почувствате гърдите наедрели преди менструация. Овулацията, от своя страна, кара гърдите да нарастват леко. Опитайте се да вземете тези особености предвид, когато купувате следващия си сутиен.

 • Измерете обиколката на гръдния кош

За да направите това, вземете шивашки метър и измерете обиколката на гръдния кош точно под гърдите. Ще получите число х, което кореспондира с определен размер (34, 36, 38, 40 – или пък числото ще съответства на метрична система като тази: 75, 80, 90, 95).

 • Колкото до размера на чашката

 Не всички дами знаят какво означават означенията A, B, C, D. Лесно е. За целта измерете гръдната и подгръдната обиколка. След това извадете от първата втората – разликата показва съответната чашка.

 • Не подценявайте основата

 Тя не трябва да бъде под гръдния кош или прекалено къса, нито да оставя червени белези по кожата. Не е препоръчително основата да притиска самите гърди.

 • Обърнете внимание на презрамките

 Ако бюстът е голям, материята, от която са направени сутиенът и презрамките, също е от значение, тъй като неправилният избор може да доведе до прерязване на кожата. Винаги търсете презрамки, които са достатъчно широки и няма да раздразнят кожата, като в същото време добре поддържат формата и тежестта на бюста.

Един последен съвет

Не се стеснявайте и изпробвайте всеки сутиен в магазина. Никога не се прибирайте у дома със сутиен, който не сте пробвали!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Boudaoud, N., Raimond, E., Pouzet, L., Correia, N., Pillon, M. A. B., Birembaut, P., … & François, C. (2019). Patología mamaria de la adolescente. EMC-Ginecología-Obstetricia55(4), 1-20.
 • Cáceres, Z., & Hirssleny, K. (2019). Conocimientos, mitos, creencias, actitudes y prácticas femeninas frente a la detección temprana del cáncer de mama (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata (UNLP)).
 • Arias Plasencia, K. E. (2018). Diseño de ropa interior para mujeres de 18 a 25 años en proceso de gestación (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Diseño, Artes y Arquitectura. Carrera de Diseño de Modas.).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.