Как да приготвим вкусен бибимбап

05.03.2020
Бибимбап е много вкусно корейско ястие с ориз. Научете как да приготвите тази вкусна и лесна рецепта!

Някога опитвали ли сте бибимбап?

В тази статия, ще споделим рецепта за едно популярно корейско ястие с ориз, наречено Бибимбап. Това ястие съдържа ориз, месо, яйца и зеленчуци, и е много вкусно!

Ястието бибимбап и хранителните ползи от ориза

Бибимбап: снимка на кафяв и бял ориз в купички

Оризът съдържа много съставки, от които нашето тяло се нуждае, като например въглехидрати, диетични фибри и витамини.

Оризът е богат на здравословни въглехидрати и е природен източник на енергия. В добавка, съдържа триптофан (жизненоважна аминокиселина), витамини В3 и В6, антиоксиданти и протеини.

Друга причина за добавяне на ориз към вашата диета е, защото не съдържа мазнини и има ниско съдържание на натрий. Тъй като е богат на неразтворими фибри, също така помага за лекуването на рак, особено на дебелото черво.

Основната съставка на ориза е нишестето, което се състои от амилоза и амилопектин. Свойствата на всеки вид ориз зависят от това, коя от тези две съставки е по-важна. Например, когато съдържанието на амилопектин е по-голямо, зърната на ориза са по-плътни.

Изборът на подходящия вид ориз е важен за едно успешно ястие.

В общи линии, диетолозите обикновено препоръчват пълнозърнест ориз поради неговото високо съдържание на фибри. Обаче, не се колебайте да се консултирате със специалист или лекар, ако искате да получите повече информация.

Вижте също: Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?

Рецепта за бибимбап

Бибимбап: снимка на ястието в чиния

Запомнете, че качественият ориз е основата на тази рецепта.

Преди да започнете с рецептата, първо трябва да се обсъди дали е важно да се измие ориза преди приготвяне. Миенето на ориза е много често срещано в повечето азиатски страни.

Това е така, защото в миналото хората са измивали ориза, за да се отърват от всякакви паразити, почва или други остатъци. В днешно време има много противоречиви мнения. Някои готвачи препоръчват да се измие ориза, за да се премахне всякакво излишно нишесте и да се „отпусне“ ориза, а други готвачи са на мнение, че това не е нужно.

Според проучвания, публикувани от FDA (Департамент по храна и лекарства), измиването на ориза преди приготвяне може да премахне някои от неговите полезни съставки като например фолати, желязо и тиамин. Поради тази причина, препоръчваме да не се измива ориза за тази рецепта за бибимбап.

Необходими съставки за тази рецепта 

  • 1 чаша японски ориз (познат още като „ориз за суши“) (ако не можете да намерите японски ориз, можете да използвате късозърнест ориз)
  • 300 грама телешка кайма
  • 1 чаша спанак
  • 1 голям морков
  • 10 едри гъби
  • 2 яйца
  • 1 чаша бобови кълнове
  • 80 грама кимчи
  • сол за вкус
  • олио коклото е необходимо

Съставки за мариноване на месото

  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 чаена лъжица сусамово масло
  • 1/2 чаена лъжица чесън на прах
  • 1 чаена лъжица мирин (по избор)

Съставки за сос от гочужанг

  • 2 супени лъжици гочуджанг (това е червена паста от чили, направена с ферментирала соя и чили)
  • 1 супена лъжица вода и оцет от ориз (по избор)
  • 1 чаена лъжица сусамово масло, захар и семена от сусам
  • Сол на вкус

Вижте също: Невероятните ползи за здравето на оризовото мляко

Бибимбап: начин на приготвяне

Месо и зеленчуци в кръгъл голям тиган

Ако случайно имате кръгъл тиган уок, можете да го използвате, за да създадете по-традиционна и здравословна версия на тази рецепта.

  1. Първо, започнете да приготвяте сместа за мариноване, като смесите соевия сос със сусамово масло, чесън на прах и мирин.
  2. Мариновайте смляната телешка кайма в този сос. Няма нужда да оставяте месото в тази смес за твърде дълго. Десет минути са достатъчни.
  3. Запържете/сотирайте месото в тигана. Отделете настрана.
  4. Поставете малко олио в тигана, нагрейте го и после добавете ориза. Не спирайте да бъркате, за да не загори ориза или да се залепи.
  5. След около минута, добавете две чаши вряла вода и сол на вкус. Оставете да се готви на средно слаб огън, докато ориза стане готов (около 10 минути или в зависимост от това какво пише на опаковката на ориза).
  6. Измийте, обелете, настържете или нарежете моркова на парчета. После, нарежете гъбите.
  7. Измийте добре бобените кълнове и спанака.
  8. Загрейте малко олио в тигана или запържете моркова за няколко минути. Повторете същото с гъбите. Най-добре е те да са малко хрупкави.
  9. После, задушете спанака и после бобените зърна индивидуално. Обърнете внимание, защото те се приготвят много бързо.
  10. За да приготвите соса гочуджанг, поставете всички съставки в купа и ги смесете добре докато не стане гладко. Ако не искате горчив сос, добавете само чаена лъжица гочуджанг.
  11. Пригответе пържените яйца.

Как да го сервирате

  1. Бибимбап може да се сервира в дълбока чиния или направо в ястие с гювеч.
  2. Започнете с ориза като основа на ястието.
  3. После, разпределете останалите съставки по цвят и ги поставете върху ориза. Погледнете горепосочените изображения за справка.
  4. Поставете яйцето в средата.
  5. Сосът гочуджанг трябва да се сервира отделно и да се добави към ястието, което човек харесва.
  6. Насладете се на този вкусен бибимбап!

Други идеи за вашия бибимбап

  • Можете лесно да направите това ястие вегетарианско, като поставите тофу вместо месо, или просто като премахнете месото от ястието.
  • Можете също да добавите други зеленчуци към ястието. Например, зелен боб, тиквички, лилав лук, чушка или каквито пожелаете.
  • Ако не можете да намерите гочуданг, можете да използвате всяка друга разядка от чили, за да направите този сос.
  • В оригиналната рецепта, се сервира с жълтък от сурово яйце в средата.

Какво чакате? Надяваме се да ви хареса тази лесна корейска рецепта с ориз. Това също е чудесен начин за включване на повече зеленчуци във вашата диета!

  • Food and Drug Administration. Arsenic in Rice and Rice Products. https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm319948.htm
  • Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
  • Fundación Española de Nutrición. Carne. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/ternera.pdf
  • NCBI. (2017). Scientific Evidence of Rice By-Products for Cancer Prevention: Chemopreventive Properties of Waste Products from Rice Milling on Carcinogenesis In Vitro and In Vivo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28210630