Ястия с тофу: 2 рецепти, които да опитате у дома
Тофу е вид вегетарианско сирене, направено от соево мляко. Благодарение на него, всички ястия с тофу, които правите, са нискомаслени и богати на протеин. Освен това, соята е също чудесен източник на калций и витамини. За по-голямата част, вкусът на яйце и текстурата са чудесни за готвене почти по всеки начин, който изберете.
Днес ще ви дадем няколко лесни рецепти за пробване. Те са лесни за приготвяне, имат много здравословни предимства и също така са вкусни.
Опитайте ги!
Ястия с тофу
Соята във всички свои форми е широко разпространена сред вегани и вегетарианци. Тофу се прави от соя.
Обаче, неговият процес е много подобен на този на правенето на сирене. За щастие, добрите новини за някои хора са, че не съдържа лактоза, така че това е чудесен избор за хората, които изпитват непоносимост към този вид дизахарид.
Предимствата и ограниченията от консумацията на тофу
- За начало, тофу е направено от соево зърно, бобово растение, така че е богато на висококачествено съдържание на протеин. То съдържа всички 9 важни аминокиселини.
- Също така, съдържа важни аминокиселини, витамин E и лецитини, необходими за балансиране на вашите нива на холестерол и триглицерид.
- Освен това, е богато на калций. Съдържа 150 мг на 100 грама. Също така, съдържа и желязо и цинк, освен другите минерали и витамини.
- По подобен начин, неговият изофлавонен вкус, заедно с приноса на калций и протеин, го прави изключително подходяща храна за балансиране на естроген. Така че, неговата консумация се препоръчва за жени, които минават през менопауза.
- Накрая, е богато на фибри и бедно на калории.
Като цяло, имайте предвид, че соята и всички нейни производни също имат високи количества оксалат. Така че, консултирайте се с вашия лекар за стойността, която трябва да присъства във вашата диета, ако вашата система използва калциевия оксалат за направата на камъни в бъбреците.
Две ястия с тофу
Ястия с тофу: мариновано тофу
След мариноване на тофу, можете да го използвате като закуска или за приготвянето на каквото и да било ястие.
Съставки
- 200 г тофу, нарязано на кубчета и изцедено
- 1 скилидка чесън, добре смляна
- 4 или 5 супени лъжици зехтиново масло
- Мед
- Мащерка
- Риган
- Сол и пипер за вкус
- Сусамови семена
- Брашно
- Олио за пържене
Приготвяне
- За начало, направете марината, добавете олиото и скилидката чесън и добавете меда, мащерката, ригана, солта и пипера. Смесете ги добре.
- Също така, добавете тофуто и оставете да се маринова в хладилника за 4-5 часа. Колкото по-дълго го оставите, толкова по-вкусно ще стане. В допълнение, обърнете го по някое време, така че да погълне маринадата от всички страни.
- Тогава, когато е готово, поставете брашното и сусамовите семена в чиния и сложете тофуто в този микс, като се уверите, че всички страни са покрити.
- Също така, нагрейте достатъчно количество олио за пържене и след това изчакайте тофуто да стане кафяво на цвят.
- След това, го изведете и поставете върху попиваща хартия за да се отървете от излишното олио.
- Накрая, сте готови да го сервирате с вашия любим сос или гарнитура. Насладете се!
Вижте също: Три рецепти за вегетариански хапки
Бургери с тофу
Тофу ще е основната съставка за приготвянето на вкусни вегански бургери с нашите любими придружаващи съставки.
Съставки
- 250 г тофу, добре нарязано
- 1 лук, нарязан
- 2 скилидки чесън, нарязани
- Кориандър или магданоз, нарязани
- Червен пипер
- 1 яйце
- Сол и черен пипер за вкус
- Трохи от хляб
- Олио за пържене
Приготвяне
- Първо, изпържете лука в тиган с малко горещо олио докато не стане мек и полупрозрачен, после заделете настрана.
- След това, смесете тофуто с чесъна и кориандъра или магданоза, така че да се получи гладка смес.
- Тогава, добавете пържения лук, яйцето, трохите от хляб, червен пипер и сол и пипер за ваш вкус. Разбъркайте ги добре, за да получите тесто, с което можете да направите бургер хлебче.
- Сега, запържете бургерите в горещо олио.
- Накрая, сега сте готови да ги сервирате заедно с вашата любима гарнитура. Също така можете да си направите „класически“ хамбургер!
Тофу е една изключително универсална съставка, с която практически можете да приготвите много ястия. Има толкова много налични рецепти за гювечи, салати, кюфтета, хлебчета и дори десерти и сладкиши. Пробвайте ги!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Better Health Channel. Soybeans and soy foods. State of Victoria. Department of Health. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/soybeans
- Food Data Central. (2019). Tofu, raw firm, prepared with calcium sulfate. U. S. Department of Agriculture. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172475/nutrients
- Harvard T. H. Chan. (2022). The nutrition source: straight talk about soy. Harvard School of Public Health. Consultado el 15 de mayo de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/
- Merschel, M. (2022). Clearing up questions on whether tofu is healthy. American Heart Association. https://www.heart.org/en/news/2022/10/10/clearing-up-questions-on-whether-tofu-is-healthy