Възпаление на вагината: Причини и лечение

Киселото мляко ще бъде от полза, независимо дали го консумирате, или прилагате външно
Възпаление на вагината: Причини и лечение

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Един от най-честите проблеми пред жените е възпалението на вагината. Става дума за изключително неприятен симптом, съпроводен от неприятна миризма, зачервяване и болка.

Зоната на вагината обикновено е защитена от микробна флора, която поддържа баланса на влагата и елиминира вредните бактерии, провокиращи инфекции. Промените в нея, обаче , водят до възпаления и други състояния, които са много неприятни.

Съществуват няколко причини за този интимен, и често притеснителен, проблем при жените.  Известни са много начини за лечение с натурални средства, които помагат за облекчаване на проблема, преди той да се усложни допълнително.

Какви са причините за възпаление на вагината?

Кожата на  вулвата  и вагината е много чувствителна и уязвима, в сравнение с тази на другите части от човешкото тяло. Тя е изложена на по-висок риск за възникване на различни проблеми.

Възпалението на вагината може да бъде провокирано от инфекция, променено pH, алергия към продукт за поддържане на хигиена или латексови презервативи.

Бактериална вагиноза

Възпалението на вагината може да бъде провокирано от инфекция

Тя (BV) е една от основните причини за вагиналния сърбеж. Причинява се от разпространение на бактерии във вагината. Това води до неприятни симптоми, сред които – парене, възпаление, жълто течение и силна миризма.

Кандида албиканс

Гъбичните инфекции са друг повод за тревога. Те се предизвикват от гъбичка, наречена Candida albicans. Когато се разпространи във вагината, създава гъсто и бяло течение, характе ризира що се със силна ( наподобяваща хляб ), миризма.

В повечето случаи Кандида албиканс провокира възпаление на вътрешността на вагината и на зоната отвън, като се усещат сърбеж и парене.

Заболявания, предавани по полов път

Един от най-честите предупредителни знаци за предавано по полов път заболяване, е възпалението на вагината.

Ако подозирате, че става дума именно за това, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Менопауза

По време на менопаузата женският организъм преминава през няколко периода на хормонални промени, които пряко се отразяват върху вагиналната зона, като променят pH на тялото и предизвикват сухота.

В този случай е необходимо лечение, за да бъдат балансирани хормоните, за да се предпазите от възпаление на вагината и да понижите риска от инфекция.

Алергии

Употребата на продукти, които съдържат химикали, може да провокира редица алергични реакции, които предизвикат възпаление на вагината. Това са най-честите заподозрени:

 • Ароматизирана тоалетна хартия
 • Сапуни и измиващи средства
 • Дезодориращи продукти за интимната зона
 • Кърпички за подсушаване
 • Ароматизирани влажни кърпички
 • Тампони и превръзки

Натурални средства при възпаление на вагината

Ако причината се дължи на инфекция или предавана по полов път болест, важно е да се консултирате с лекар, за да бъде поставена точна диагноза и предписано адекватно лечение.

С ъществуват и натурални средства за прилож ения у дома. Те облекчават симптомите при възпаление на вагината и възстановяват естествения баланс в тази зона.

Арника

Арниката притежава противовъзпалителни свойства.

Това растение притежава противовъзпалителни свойства, стимулира щи оздравяването на кожата, като облекчават сърбежа и болката.

Начин на приложение:

 • Пригответе чай от листата на растението или използвайте екстракт. След това нанесете външно върху засегнатата зона.

Невен

Едно от най-добрите натурални средства за справяне с проблеми, свързани с вагината. Той притежава антибиотични свойства, като предпазва и се бори с инфекциите. Доверете му се, когато искате да облекчите болката и възпалението.

Начин на приложение:

 • Подобно на арниката, пригответе чай и използвайте получената течност за външно третиране.

Хамамелис

Свойството му – да се бори с възпаленията, ще допринесе за редуциране на сърбежа и паренето във вагиналната зона и ще лекува инфекцията.

Начин на приложение:

 • Навлажнете памучен тампон или кърпа с вода с хамамелис. Нанесете върху засегнатата зона.

Кисело мляко с пробиотици

Здравословните бактерии в киселото мляко възстановяват pH на вагината

Консумацията на тази комбинация е един от най-добрите начини да се справите с възпалението. Нанесете продукта върху кожата на вагиналната зона, за да почувствате облекчение.

Здравословните бактерии в киселото мляко редуцират вредните патогени и възстановяват pH на вагината.

Някои неща, които трябва да запомните…

Някои се срамуват, когато изпитват проблеми с интимната зона. Важно е да преодолеете смущението и да потърсите консултация с лекар, независимо за какъв дискомфорт става дума.

Вагината е много деликатна зона. Всеки един проблем се нуждае от внимание и навременно лечение, за да не се провокира усложняване и да не се изострят неприятните симптоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: A review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
 • Eckert, L. O. (2006). Acute Vulvovaginitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp053720
 • Facts about vaginitis and vaginal infections. (n.d.).
  idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/vag.htm
 • Fungal diseases: Vaginal candidiasis. (2018).
  cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.