Невен и какво може да направи за вашето здраве

Намалява възпаленията, отървава от храчки и се бори с леки изгаряния.
Невен и какво може да направи за вашето здраве

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Едно от най-известните лечебни растения за здраве на кожата е невен. Тъй като е евтин и лесен за намиране, това е едно от най-популярните лечебни средства. То е чудесно при лечението, възстановяването и хидратирането на кожата.

Растението е високо около 50 сантиметра. Вероятно можете да го откриете близо до дома си, ако живеете в селски район. Нарича се също обикновен невен, а научното му име е Calendula officinalis.

Ще можете лесно да го идентифицирате с красивия му оранжев цвят, който запълва полетата, когато пролетта започне и продължава до първото замразяване. Ако искате да го използвате през зимата, можете да го изсушите.

Всичко, което трябва да направите, е да го поставите на равна повърхност под слънцето. След това можете да го съхранявате в стъклен буркан или в добре запечатана найлонова торбичка.

В тази статия ще разгледаме някои от употребите на това прекрасно растение.

Бори се с леки слънчеви изгаряния

Леките слънчеви изгаряния могат да бъдат доста болезнени и дразнещи. Те възникват, когато прекарате твърде много време на слънце, без да носите слънцезащитни продукти. Може да нанесете малко чай от невен при стайна температура върху болезнените участъци или да използвате малко пресен невен.

Ако имате прясното растение под ръка, всичко, което трябва да направите, е да го нарежете с нож. След това го разбъркайте със сока, който излиза от него, за да образувате паста и я приложете върху кожата си.

Ако предпочитате чай, следвайте тази рецепта:

Съставки

 • 1 щипка пресен или 1 супена лъжица изсушен невен (10 гр.)
 • 1 чаша вода (250 мл.)

Приготовление

 • Сварете водата и добавете невена.
 • Затоплете на средна температура, докато започне да ври, отстранете от котлона и оставете да се охлади.
 • Веднъж като достигне стайна температура, нанесете върху изгорялата зона чиста памучна тъкан.

Намалява възпалението

Вода от невен като част от ежедневната ви почистваща програма.

Страдате от дерматит? Често получавате болезнени обриви? Ако е така, може да използвате вода от невен като част от ежедневната ви почистваща програма.

Просто пригответе чая, споменат по-горе. След като измиете лицето си, нанесете чая, като го потупвате върху кожата с памучен тампон.

Оставете го да престои няколко минути и изплакнете с вода на стайна температура. След това може да нанесете освежаващ крем или лосион.

Грижи се за бебешката кожа

Бебетата имат много деликатна кожа. Тъй като не е готова за тежки химикали, най-добре е да използвате натурални средства, ако има някакви проблеми.

Най-често срещаните проблеми, върху които невенът действа върху кожата на бебетата, са обрив от пелени и от пот.

Тъй като кожата е наранена, трябва да избягвате всичко, което би могло да влоши ситуацията. В този случай може да използвате чай от невен за почистване на засегнатата зона.

Добра идея е мястото да остане открито след почистването.

Може също така да приготвите домашен крем:

Съставки

 • 1 чаша натурален крем (200 гр.)
 • 15 до 20 капки етерично масло от невен

Приготовление

 • Смесете двете съставки и съхранявайте крема в пластмасов или стъклен буркан.

Може да прилагате крема всеки път, когато бебето има проблем с кожата, или да го използвате редовно, за да го предпазите от проблеми. Натурален крем може да откриете и в билкови магазини или аптеки.

Предотвратяване и изчистване на кожните инфекции

Изчистване на кожните инфекции с невен

Може да имате различни видове проблеми с кожата. Освен изгаряния, може да получите драскотини и порязвания. Ако не сте внимателни, те могат да се заразят и да станат сериозни.

За да предотвратите появата на инфекции и да изчистите съществуващите инфекции може да приложите чай от невен или паста. Няма значение кой използвате; това, което е важно, е, че невенът е напълно чист и без мръсотия или прах.

Веднъж приложен, изчакайте ден-два за да може малките инфекции и зачервяванията да изчезнат.

Ако инфекцията е вече дълбоко в кожата или мирише лошо, консултирайте се с лекар възможно най-скоро. В този случай вероятно ще се нуждаете от друго лечение.

Невен за ухапвания от насекоми

Невен за ухапвания от насекоми

Когато излизате в природата и е лято, трябва да използвате репелент срещу насекоми. Но ако вече имате ухапване от комари или други насекоми, опитайте се да не го раздразвате.

Това ще влоши положението, тъй като ще разпространите отровата на насекомото. Това ще превърне една пъпка в много. Най-доброто нещо, което може да направите, е да прилагате компреси от чай от невен често.

Те ще намалят възпалението и ще помогнат при сърбежа. За един или два дни проблемът ще изчезне и няма да имате никакви белези върху кожата си.

Отървава от храчките

Имате кашлица с храчки, уморени сте и не можете да спите? Не се притеснявайте; просто пригответе чаша чай от невен. Използвайте го като вода за уста или правете гаргара.

Това ще ви помогне да изхвърлите храчките и ще можете да се възстановите по-рано.

Невенът е много повече от просто едно хубаво цвете. Не са нужни много усилия, за да го използвате и е евтино. Какво чакате? Добавете невен към комплекта за първа помощ!

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Nicolaus, C., Junghanns, S., Hartmann, A., Murillo, R., Ganzera, M., & Merfort, I. (2017). In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts. Journal of Ethnopharmacology196, 94–103. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006
 • Bernatoniene, J., Masteikova, R., Davalgiene, J., Peciura, R., Gauryliene, R., Bernatoniene, R., … Chalupova, Z. (2011). Topical application of Calendula officinalis (L.): Formulation and evaluation of hydrophilic cream with antioxidant activity. Journal of Medicinal Plants Research5(6), 868–877. Retrieved from http://www.academicjournals.org/JMPR
 • Saini, P., Al-Shibani, N., Sun, J., Zhang, W., Song, F., Gregson, K. S., & Windsor, L. J. (2012). Effects of Calendula officinalis on human gingival fibroblasts. Homeopathy101(2), 92–98. https://doi.org/10.1016/j.homp.2012.02.003
 • Ćetković, G. S., Djilas, S. M., Čanadanović-Brunet, J. M., & Tumbas, V. T. (2004). Antioxidant properties of marigold extracts. Food Research International37(7), 643–650. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.01.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.