Как да разбера дали имам камъни в жлъчката?

Ако коремът се подува често, все пак обърнете внимание и запишете симптомите.
Как да разбера дали имам камъни в жлъчката?

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Камъните в жлъчката се образуват в резултат на лоши хранителни навици, висок холестерол или по други причини. Най-често тези камъни биват асимптоматични.

Понякога те се образуват без никакви видими симптоми – живеем, без да знаем, че нещо не е наред. Причина за това заболяване е неправилното хранене. Добре е да разпознаваме началните етапи на този проблем, за да можем да го предотвратим.

Симптомите на камъни в жлъчката

Симптомите на камъни в жлъчката

Те са твърди малки кристали, които запушват жлъчния мехур и пречат да извършвате най-основните функции. Появяват се в тялото поради промени в жлъчката, инфекции и някои проблеми в състоянието на жлъчния мехур.  В случая по-конкретно става въпрос за  изхвърлянето на течност, поради високо ниво на холестерола или лоши хранителни навици.

Много хора прибягват до операция, за да се премахнат камъните в жлъчката. Донякъде е възможно това да се предотврати. Ще  разкажем за някои от основните симптоми на камъните в жлъчката (въпреки че в около 40% от случаите не се наблюдават абсолютно никакви симптоми).

1. Вид на болката

Появява се внезапно и трае само няколко секунди. Тя е в горната дясна част на корема или между плешките. Това са първите симптоми и признаци, че камъкът се движи и започва да запушва каналите на жлъчката.

2. Подут корем

Не се притеснявайте – това е често срещано явление и  може да няма нищо общо с жлъчния мехур и камъни. Ако коремът се подува често, все пак обърнете внимание и запишете симптомите. Всеки ден ли се случва? Винаги ли става след хранене? При постоянна подутост или някои от другите симптоми, описани в тази статия, вероятността за камъни в жлъчния мехур е голяма.

3. Храносмилателни проблеми

При наличие на камъни в жлъчния мехур, възникват храносмилателни проблеми: лошо храносмилане, газове , оригване, възпалени черва, коремни спазми, гадене след хранене и преди всичко – нетърпимост към мазна храна. Тя засища много бързо и се появяват киселини в стомаха – симптом за камъни в жлъчката.

4. Промяна на външния вид

Кожата става леко жълта ( поради  жлъчк а та ) , както и бялата част на очите.

Промени в изпражненията и урината

Трябва да имате предвид, че жлъчният мехур произвежда жлъчен сок, обработва мазнините и подпомага храносмилането. Ако възникне проблем с жлъчния мехур и имате камъни, които го запушват,  това ще се отрази на цялата храносмилателна и отделителна система. Съвсем обичайно е за хората, които страдат от това състояние, е да имат по-бели и по-гелообразни изпражнения. Урината може да стане малко по-тъмна от нормалното. Трябва да се опитате да запомните всички тези симптоми.

Съвети как да предпазите вашия жлъчен мехур

Зехтин с лимонов сок като превенция на камъни в жлъчката

Ако вече е установено, че имате камъни в жлъчния мехур, само здравословното хранене няма да помогне. Но нека лекарят реши дали имате нужда от операция за отстраняването им.

Такова състояние може да се предотврати. Следните съвети са ефикасни в около 60% от случаите!

  • Преди да си легнете и когато се събудите сутрин, изпийте 1 супена лъжица зехтин с 3 капки лимонов сок. Това лекарство е чудесно за предпазване и пречистване на жлъчния мехур.
  • Цвекло и ябълков сок – чудесна напитка по време на вечеря. Използвате 1 зелена ябълка и среден размер цвекло. Нарежете ги на парчета и блендирайте с  чаша вода. Пийте сока 3 пъти в седмицата – със сигурност ще бъде от полза за вас и за жлъчния мехур.
  • Бирена мая: включете я като съставка на шейкове или сокове. Тя е с големи предимства, добър източник на инозитол – предпазващ жлъчния мехур и черния дроб.
  • Ако все пак се появят симптоми, отидете на лекар. Само той може да направи съответните изследвания и  да определи дали имате камъни в жлъчката.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Williams, E. J., Green, J., Beckingham, I., Parks, R., Martin, D., & Lombard, M. (2008, July). Guidelines on the management of common bile duct stones (CBDS). Gut. https://doi.org/10.1136/gut.2007.121657

  • Dasari, B. V. M., Tan, C. J., Gurusamy, K. S., Martin, D. J., Kirk, G., Mckie, L., … Taylor, M. A. (2013, September 3). Surgical versus endoscopic treatment of bile duct stones. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003327.pub4


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.