Вслушвайте се в тялото си: то ще ви каже, когато има проблем

Тялото ви е умно и знае кога да ви изпраща сигнали, за да ви каже, че има проблем, на който трябва да обърнете внимание. Научете се да се вслушвате в тялото си.
Вслушвайте се в тялото си: то ще ви каже, когато има проблем

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че тялото ви казва, когато има проблем? Тялото ви крещи, когато устата ви не иска да говори, когато умът ви отказва да реагира, за да избегне срещата с това, от което се страхува най-много. Вслушайте се в тялото си, разтълкувайте какво ви казва.

Колкото по-дълго го пренебрегвате, толкова повече сигнализира тялото ви, за да покаже, че нещо в него трябва да бъде лекувано.

Болката може да се променя, но източникът й е един и същ

Вслушайте се в тялото си
Представете си Ана, която винаги е имала приятел, за да не е самотна.

Започвайки третата си по ред връзка у нея се заражда безпокойство. Симптомите започват с появата на буца в гърлото, след това екзема и дори дерматит.

Тези симптоми се появяват внезапно и без причина, която Ана лесно би разпознала. Решава, че са генетично предопределени или че стресът на работа е довел до появата им.

Както и да е, не това е действителната причина за тези симптоми.

Те се чувствала объркана и едва когато останала сама започнала да се вглежда дълбоко в себе си.

Всяка част в тялото ви има какво да ви каже
Така тя осъзнала, че тялото й протестира срещу емоционалната й зависимост. Този проблем тя не е успяла да прозре по-рано.

Когато постоянно чувствате болка, страхувате се, че ще изгубите някого или изживявате период на страдания, тялото ви ще ви каже, че трябва да се промените, за да продължите напред.

Всяка част в тялото ви има какво да ви каже

Болката в различните части на тялото ви е показател за различни проблеми.

Това, което е важно и трябва да знаете е, че отговорът за болката ви се крие във вас. Просто трябва да се вслушвате в тялото си, да се вгледате в живота си,  да си направите съответните изводи.

Но, ако наистина се чувствате изгубени и имате нужда от напътствия, ето няколко начина, по които тялото може да ви алармира за различни проблеми:

  • Проблеми с гърлото: Има неща, които трябва да кажете, но не ги изричате.
  • Грип: Не сте щастливи за нещо в живота си. Трябва да се освободите от този проблем.
  • Болка в глезените: Признак за съпротива в живота ви.
  • Стомашни проблеми: Преминавате през неприятности и сложни ситуации.
  • Проблеми с гърба: Липса на подкрепа или носене на товар, който не е ваш.
  • Болка в бедрата: Тревожите се за очакванията на другите към вас.
  • Мигрена и главоболие: Потискате съмненията си.
  • Високо кръвно налягане: Завладени сте от страх.
Болката в тялото ви е показател за различни проблеми

Това са само няколко примера за това какво се опитва да ви каже тялото ви чрез различни симптоми.

Грижете се за ума си

Умът ви е силен, но вие често го пренебрегвате. За съжаление това може да има сериозни последствия за здравето ви.

Грипът може да се окаже просто грип, а може и да е симптом за нещо, нуждаещо се от лечение.

Умът ви е мястото, през което преминават „най-силните бури“ и където мислите ви се връщат и лутат отново и отново. След това правят това, което могат най-добре: водят до появата на тревожност, откъсват ви от настоящето и ви карат да страдате.

Ако се грижите за ума си и поддържате здравето му, тялото ви ще престане да ви изпраща симптомите, които използва, за да ви каже, че пропускате нещо.

Трябва да се вслушвате в тялото си, да се вгледате в живота си.
Обикновено обръщаме достатъчно внимание на тялото си. В същото време се колебаем да потърсим помощ, когато не можем да се справим сами с това, което се случва в ума ни.

Но само вниманието към тялото ни, няма да го спре да отразява мислите и тревогите ви под формата на физическа болка.

Понякога просто не разполагате с нужното средство, с което да успокоите водовъртежа от мисли и убеждения, които ви поднася живота.

Време е да престанете да жертвате здравето си. Необходимо е да потърсите помощ. Здравият разум стои в основата на щастието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lipowski ZJ. Somatization: the experience and communication of psychological distress as somatic symptoms. Psychother Psychosom. 1987;47(3-4):160-7. doi: 10.1159/000288013. PMID: 3333284.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.