Открийте безкрайните ползи за здравето на чая от мента

Научното й име е “Mentha“, произхождащо от името на гръцката нимфа, любима на Плутон, който я ревнувал толкова много, че я превърнал в растение.
Открийте безкрайните ползи за здравето на чая от мента

Последна актуализация: 04 януари, 2019

Искате ли да научите повече за ментата? Ценните качества на чая от мента са известни от хилядолетия. Вярвате или не, но той е полезен за много от частите на тялото ни.

Това растение се среща по цял свят, но произлиза от района на Средиземноморието. Представлява растение с много различни подвидове, всички принадлежащи към рода мента.

Въпреки различията между отделните видове на ментата има и много общи черти като силния аромат, бледолилавите цветове и това, че всички обичат влажната почва.

Интересни факти за ментата
 Ценните качества на чая от мента са известни от хилядолетия.

В следващите редове ще ви разкажем за това растение и за какво се е използвало през годините.

 • Ментата расте бързо, разклонява се и може да достигне височина от половин метър.
 • Цветовете на ментата са лилави или бели. Появяват се, когато растението порасне достатъчно.
 • Съществуват около 25 подвида растения от семейството на ментата като розмарина, мащерката и ригана. Всички се използват като ароматни билки.
 • Листата на ментата се използват за приготвянето на чайове, но също така заради съдържанието си на етерични масла намират различни външни приложения.
 • Това невероятно растение съдържа витамини А и С, омега-3 мастни киселини и различни видове минерали.
 • Трябва да внимавате с отглеждането на ментата, да не я излагате на силно слънце и редовно да я поливате. Можете да берете листата на растенията през цялата година.
 • Научното й име е “Mentha“, произхождащо от името на гръцката нимфа, любима на Плутон, който я ревнувал толкова много, че я превърнал в растение.

Качествата на ментата

В тази статия ще научите кои са невероятните качества на това растение. Вече знаете, че много лесно можете сами да си отглеждате мента или да си я набавите от магазина. Така че обърнете внимание на информацията в следващите редове.

Чаят от мента подпомага действието на храносмилателната система
Ако ви е тежко на стомаха просто си пригответе чай от мента.

Използва се след като се нахраните, за да облекчите действието на стомаха.  Освен това улеснява смилането на храната и ви помага да избегнете подуването на корема. Препоръчва се при стомашна болка, заради антиспазмолитичното си и антиеметично действие. Ако ви е тежко на стомаха просто си пригответе чай от листа от мента.

 • Той повишава отделянето на стомашни сокове и намалява гаденето.
 • Но въпреки полезното си действие не трябва да консумирате този чай дълго време. Защото може да предизвика гастрит или възпаление на стомашната лигавица.

Улеснява функционирането на дихателната система

Тъй като съдържа ментол ментата има отхрачващо действие. Освен това повишава потенето и отпушва носа. Използва се за лечение на грип и настинки и за понижаване на температурата. Антивирусното й действие спомага терапията при редица респираторни заболявания.

Някои хора се възползват от качествата на ментата в лечението на бронхити, фарингити и астма. Хората отказали цигарите или тези, които се оплакват от тютюнджийска кашлица казват, че ментата намалява дразненето в гърлото.

Ментата е полезна и за черния дроб и чревния тракт

Ментата се използва и за стимулиране действието на черния дроб и  насърчаване отделянето на жлъчка. Използва се при стомашни спазми и за подобряване на храносмилането, ако черният ви дроб е “задръстен” с токсини.

Помага при диария, синдром на раздразнените черва и болест на Крон. Освен това улеснява изпускането на газовете и предотвратява натрупването на отпадни вещества в червата.

Подобрява кръвообращението

Антикоагулантното действие на ментата се дължи на съдържанието й на евгенол и розмаринова киселина. Затова подобрява кръвообращението и лекува свързани с нарушеното кръвоснабдяване проблеми като главоболието.

Използва се и за облекчаване на симптомите на височинна болест, тъй като спомага снабдяването на клетките с кислород и същевременно спомага изхвърлянето на токсините.

Искате ли да научите още? Прочетете и: Признаци на нарушеното кръвообращение

Външни приложения
Листа от мента против лош дъх

Освен всичко казано дотук ментата се използва и при проблеми като:

 • Лош дъх
 • Като мехлем при ревматични болки
 • За стягане на кожата
 • Като добавка към редица ястия в кухнята

Как да си приготвите този вълшебен чай от мента?

Пригответе си сами чай от мента и облекчете симптомите си. Сами ще се уверите, че е много лесно.

Съставки

 • 6 листа от мента
 • ½ чаша вода (125 мл)

Приготвяне

 • Първо затоплете половин чаша вода в подходящ съд и добавете листата от ментата.
 • След като водата кипне, дръпнете съда и оставете чая да се запари.
 • Най-добре е да пиете чая, докато е топъл.

Не пропускайте да се възползвате от невероятните качества на ментата. Посадете си няколко стръкчета у дома и се радвайте на по-добро здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.