Медът и бебетата: една опасна комбинация

Медът и бебетата не трябва да се смесват. Това е така защото този вид храна обикновено съдържа Clostridium botulinum, подвижна бактерия, чието развитие във все още неразвитата храносмилателна система на новороденото може да доведе до изпускането на невротоксина ботулин.
Медът и бебетата: една опасна комбинация

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли защото медът и бебетата са лоша комбинация? Все пак не е ли медът с неговия несъмнен сладък вкус, един от най-здравословните и най-питателни видове храна в света? Нашите родители и баби и дядовци не са ли овлажнявали нашите биберони с малко мед за да сме щастливи?

Всичко това може да е вярно. Обаче, научните проучвания открили, че това е опасна практика. Лекарите съветват никога под никакви обстоятелства да не се дава мед на бебета под 12-месечна възраст.

Медът и бебетата: защо е опасна тази комбинация?

Хората ядат мед от хиляди години. Това е естествена и питателна храна, и нейните свойства са многобройни и добре познати. От древен Египет до днес, медът винаги е бил съставка, търсена за най-различни рецепти. Това е така поради многото му свойства и сладки качества.

За съжаление при бебетата, обаче, този природен продукт съдържа Clostridium botulinum , подвижна бактерия, която освобождава невротоксин, който може да бъде изключително опасен за бебета под една година. Причината е лесна: чревната микробиота на бебета все още не се е образувала напълно и спорите на тази бактерия лесно могат да се образуват в червата им. След това те освобождават токсини на ботулин, които в момента се смятат за най-опасните вещества, които знаем.

Това се нарича ботулизъм при новородените, вид ботулизъм, който засяга предимно деца под дванадесет месеца и може да бъде смъртоносен. Обаче, това не ги засяга по същия начин след първата им година от живота. Това е така защото техните защитни сили са се развили и могат да предотвратят образуването на бактерии.

Медът и бебета: заболяването ботулизъм

Медът и бебетата: бактерии на ботулизъм

Ботулизмът е заболяване, причинено от бактерията Clostridium botulinum. Бебетата са особено уязвими спрямо него защото тяхната имунна система все още не е напълно развита.

Clostridium botulinum е бацил, който обикновено присъства в мръсотията. Следователно, може да присъства във всички видове храна, растителна и от животински произход. Тази бактерия се организира под формата на спори и може да остане скрита докато не намери идеалните условия за размножаване и растеж.

Той присъства особено в домашно приготвените конфитюри, тъй като предпочита среди с ниско съдържание на кислород. Обаче, като цяло не понася киселинните среди. Също така,не може да се развива в разтвори с висока концентрация на захар. Поради тази причина обикновено остава скрит в меда, чакайки идеалните условия за възпроизвеждане.

Освен това, когато бебе под 12-месечна възраст яде мед, захарта в този нектар се разтваря в техните гастритни сокове. Това е така защото е все още нискокиселинна среда с малко кислород. Следователно, бацилите намират идеалните условия за започване на тяхното образуване и растеж в този вид среда и освобождават своите ботулинови токсини. Освен това, те достигат невромускулните краища чрез притока на кръв и могат да доведат до детски ботулизъм. Това е изключително опасно заболяване, което изисква незабавно ходене до болница.

Медът и бебетата: Симптоми на ботулизъм

Детският ботулизъм засяга нервната система, така че може да се прояви с много различни симптоми. Обикновено, те се появяват около 12 до 48 часа след влизане в контакт с бактериите.

Най-често срещаните са:

 • Бавно дишане или проблеми при дишането
 • Запек
 • Обща отпадналост
 • Слаб рев
 • Летаргия
 • Отслабнала рефлексна дъга
 • Двойно или замъглено зрение
 • Суха уста
 • Увиснали клепачи
 • Цялостно огъване
 • Твърде бавно ядене
 • При тежки случаи: парализира в тялото, ръцете, краката или дихателната система.

Медът и бебетата: диагноза и лечение

Лекарка държи бебе

Ако забележите очевидните признаци на ботулизъм, тогава трябва да закарате бебето до най-близката болница. Бебето ще се нуждае от хоспитализация поради тежестта на тази болест.

Педиатърът ще вземе предвид описанието на симптомите, дадени от родителите, за да определи дали детето страда от ботулизъм. Те най-вероятно ще направят анализ на изпражненията за да проверят за присъствието на ботулинови токсини.

По подобен начин е важно да се подчертае, че ботулизма при новородените изисква незабавна хоспитализация. Проучванията са доказали, че засяга нервната система и може да доведе до дихателна недостатъчност. Поради тази причина е важно да се хоспитализира бебето и да се държи под постоянно наблюдение.

Успехът на лечението зависи от ранната диагноза и навременно прилагане на антитоксина ботулинум. В най-тежките случай детето може да се нуждае от механична вентилация или венозно хранене.

В повечето случаи, ботулизмът при новородените отминава след няколко седмици или месеци веднага щом като детето получи спешна грижа. Само при най-тежките случаи може действието от токсините да доведе до смърт поради дихателна недостатъчност.

Медът ли е единствената храна, причиняваща ботулизм при новородените?

Медът не е единствената храна, водеща до ботулизъм при новородените. Всъщност, както споменахме отгоре, бактериите отговорни за това заболяване, са широко разпространени в природата. Поради тази причина е доста трудно да се намери източника на спорите. Естествено, медът не е единствения преносител.

Бактериите на ботулизма живеят в мръсотията и се разпространяват чрез прах, който преминава през въздуха. Така че бебето може лесно да го вдиша. Ето защо лекарите препоръчват малките да не се излагат в среди, където има прекалено много прах. Също така е добра идея да стоите настрана от места, където хората пренасят мръсотия.

Поради остротата на ботулизма и трудността при премахването на тази бактерия, трябва да бъдете внимателни спрямо проявите на този бацил близо до вас за да избегнете заразяване и дори евентуална пандемия. По това отношеие СЗО търси да осигури безопасност и да подпомогне наблюдението, оценката на риска и забавяне на заболяването.

Както виждате, въпреки че проявите на ботулизъм са редки, те винаги са тревога за общественото здраве и приоритет. Местните власти трябва да установят веднага ако проявата е естествена, случайна или умишлена. Това е единствения начин за предотвратяване на възникване на нови случаи и за ефективно лекуване на тези, които вече са болни.

Препоръки

Бурканче мед на маса

Така че основната мярка за избягване на предизвикан от мед ботулизъм е да го държите настрана от вашето бебе докато не навърши една година. Обаче, трябва да имате предвид, че болестта може да се появи по други начини на заразяване. Също така, тъй като няма ваксина срещу тази бактерия, предотвратяването е винаги най-добрата мярка.

За да направите така, педиатрите препоръчват:

 • Никога не давайте мед на дете под 12-месечна възраст.
 • Тази бактерия може да присъства в царевичния сироп, така че не го давайте на бебетата.
 • Избягвайте излагането на мръсотия или прах тъй като може да бъде заразена.
 • Варете домашно приготвените конфитюри на висока температура.
 • Поддържайте правилна хигиена.

Заключение

Бебетата не трябва да ядат мед без значение от неговата сладост и удивителни хранителни свойства, рискът от ботулизъм е много висок при деца под една година. Това е така защото тяхната имунна система все още не е достатъчно развита. Следователно, са беззащитни срещу микроорганизма, причиняващ това заболяване.

Накрая, трябва да сте внимателни и да имате предвид, че меда не е единствения преносител на ботулизъм. Така че, спазвайте подобаващото хигиенните насоки и препоръките от специалисти за да пазите вашите мъници здрави и в безопасност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.