Причините за запек при бебетата

Запекът е една от основните причини за дискомфорт при бебетата, а също и една от основните грижи на родителите. За да можете да намалите риска от запек, прочетете тази статия и ще откриете причините за това.
Причините за запек при бебетата

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ако бебето ви е разстроено и плаче, може да има затруднения да се изходи. В тази статия ще ви разкажем какви са основните причини за запек при бебетата и как можете да облекчите дискомфорта на детето си.

Не пропускайте!

Какво е запек при бебетата?

захранването е причина за запек при бебетата

Незрялостта на чревната тъкан на кърмачетата е една от основните причини за запек.

Запекът е често срещан проблем при децата. Всъщност това е честа причина за консултация с педиатър, тъй като от него страдат между 0,3 до 8% от децата.

Въпреки че няма ясна дефиниция на запек при бебета, като общо правило се счита за запек когато бебето:

  1. Дневните движения на червата им намаляват. Някои деца се изхождат четири до пет пъти на ден, докато други го правят веднъж на ден или дори на всеки два до три дни.
  2. Бебето има проблеми с изхождането, тъй като изпражненията им са “твърди”.
  3. Бебето изпитва болка, когато се изхожда.
  4. Разлика в консистенцията на изпражненията. Като цяло когато излиза на малки топчета.
  5. Вашето бебе има газове и колики.

Сега, какви са възможните причини за запек при бебетата? Проблемът може да се лекува само когато се знае причината. Нека разгледаме възможните причини.

Причините за запек при бебетата

Преди да стигнете до причините за запека при бебетата, важно е да се отбележи, че повечето кърмачета не страдат от това състояние. Всъщност те често се изхождат по няколко пъти на ден, дори и след всяко хранене. Като цяло изпражненията им са течни (или много меки) и имат жълтеникаво-оранжев цвят.

Ето какво може да причини запек в други случаи:

1.Млечна формула

Някои деца вероятно ще развият запек в отговор на протеините, присъстващи във млечната формула. Според проучване, публикувано от Jornal de Pediatria:

“Бебетата, подложени на изкуствено хранене, са били 4,53 пъти по-склонни да развият запек, отколкото бебетата, които са предимно кърмени.”

Чувствителността на вашето дете към млечната формула също може да породи този дискомфорт. Можете да намерите формула, подходяща за лек запек на пазара. Консултирайте се с вашия лекар, за да изберете формулата, която най-добре отговаря на нуждите на вашето бебе.

2.Допълнително хранене

Друга причина за запек при бебетата е започването на допълнително хранене за кърмено бебе. Добавянето на нови храни може да причини запек, дори ако е вярно, че бебетата обикновено не ядат много твърди храни през първите месеци.

Не забравяйте, че първите храни, които трябва да включите в диетата на вашето бебе, са зеленчуци и плодове. Следвайте съветите на вашия педиатър, за да предотвратите запек или усложнения като хранителни алергии.

3.Отбиване

Отбиването на бебетата от памперси е честа причина за запек.

Някои деца могат да страдат от запек, когато са отбити от памперси. Налагането на употреба на гърнето води до стрес и дори отхвърляне при някои бебета. Това от своя страна може да доведе до самостоятелно предизвикан запек, като издържат на желанието за изхождане, защото те не искат да сядат на гърнето.

4.Дехидратация

Когато родителите започнат допълнително хранене, те започват да дават вода на бебето си. Най-вероятно някои бебета не пият вода в началото и тъй като приемът на мляко е намален. Така може да настъпи дехидратация, особено през лятото.

Ако бебето не приема достатъчно течности, изпражненията им могат да се втвърдят, което затруднява изхождането. Може дори да се появят малки рани в ануса им (може да забележите следи от кръв, когато избършете бебето си).

5.Медицински проблеми

Ето някои от най-сериозните причини за запек при бебета:

  • Ботулизъм. Това заболяване се причинява от бактерията Clostridium botulinum и е потенциално фатално. Един от симптомите му е запекът.
  • Вроден хипотиреоидизъм. Бебето или няма щитовидна жлеза, или щитовидната им жлеза не работи както трябва или не е достатъчно развита.
  • Метаболитни нарушения. Някои наследствени заболявания, включващи някакъв вид неподвижност, могат да бъдат косвена причина за запек.
  • Хранителни алергии. Алергията е преувеличената реакция на организма срещу това, което смята за нападение. Симптомите могат да варират от твърди изпражнения и затруднено изхоьдане до диария.
  • Болест на “Hirschsprung”. Това е заболяване на дебелото черво, което причинява трудности при преминаване на изпражненията.

Четири съвета за облекчаване на запек при бебетата

Някои техники като масажи могат да помогнат на вашето бебе да се изходи.

Ако детето ви е много разстроено и изпитва болка и много се притеснявате от това, не се колебайте да отидете на педиатър. Те ще ви дадат някои препоръки за облекчаване на вашето бебе.

Ето няколко съвета, които можете да приложите като превантивни мерки или решения за запек:

1.Масажи

Масажирането на корема на вашето бебе може да помогне за подобряване на чревния транзит. Нежно, но здраво масажирайте корема на бебето с дланите на ръцете си, като упражнявате лек натиск.

2.Насърчете детето да прави упражнения

Ако вашето бебе знае как да пълзи, нека го направи. Всички видове движение ще помогнат за подобряване на чревния им транзит. Можете дори да им помогнете, като движите краката им нагоре и надолу, сякаш карат колело.

3.Зеленчуци, плодове и фибри

Ако сте започнали допълнително хранене, включете зеленчуци, плодове и фибри в храненията на вашето бебе и намалете храните, които могат да причинят втвърдяване на изпражненията, като банани или ориз.

4.Уверете се, че пият достатъчно течности

Уверете се, че детето ви пие достатъчно мляко и вода. Не забравяйте, че ако не го направите, изпражненията на вашето дете могат да се втвърдят, затруднявайки изхождането.

Причините за запек при бебета са вариращи и понякога могат да бъдат трудни за откриване. Не се колебайте да посетите лекар, който да гарантира правилната диагноза и лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.