Как да съхранявате кърмата

Получаването и съхраняването на кърма е наложително понякога. За да го направите подобаващо и да поддържате нейните свойства, трябва да следвате определени препоръки.
Как да съхранявате кърмата

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Само защото майките работят или учат не означава, че трябва да спрат да кърмят. Всъщност, ако знаете как да съхранявате кърмата, ще имате повече избор когато става въпрос за хранене с бутилка.

За да се разбере това, да разгледаме някои от проблемите.

Американската академия по педиатрия твърди, че кърмата е единствената наистина подходяща храна по време на първите 6 месеца от живота на детето и е доказано, че дава многобройни предимства за здравето на бебето.

Поради тази причина специалистите смятат, че е удобно за бебето да бъде кърмено до 12-месечна възраст и дори по-дълго ако майката или детето желае.

Тъй както майката трябва да продължи с нейния редовен режим и кърменето, лекарите препоръчват, че тя трябва да се научи как да складира кърмата подобаващо за да е по-лесно тя да съчетае храненето на бебето с нейния ежедневен живот.

Как да съхранявате кърмата: общи препоръки

Бебе бозае от майка

Млякото, извлечено от гърдата на майката и складирано подобаващо, поддържа повечето от своите качества без никакъв проблем. За всеки случай е по-добре от всяко адаптирано мляко.

За всеки случай, най-важното нещо когато изцеждате и складирате кърмата, е да поддържате подобаваща хигиена. Например, задължително е да си измиете ръцете добре преди да изстискате или вземете млякото.

Също така, уверете се, че сте измили съдовете за складиране добре, със сапун и топла вода. Много важно е да се сложи етикет върху тези съдове с датата на изцеждане.

За да се осигури сигурност, уверете се, че спазвате всички инструкции за изцеждане и складиране като тези обяснени в рабога, проведена от учени в Ricardo Palma University. Най-удобното нещо, което трябва да направите, е да разпределите млякото в малки съдове за складиране, тъй като това помага за неговото опазване и избягване на отпадъците.

Как да съхраняявте кърмата и за колко време

Има два вида съдове за подобаващо складиране на кърмата. Първият е бутилка, или стъклен, или пластмасов съд, който има плътно уплътнение. Вторият е стерилна чанта, която трябва да бъде херметична.

И за двете, трябва да складирате само количеството, което бебето консумира за едно хранене. Например, ако бебето е свикнало да приема 4 ънции, е препоръчва да не разпределяте повече от 4 унции във всеки съд. Отново, винаги се уверявайте, че има етикет с датата на изцеждане.

Времето за складиране зависи от температурата, на която го складирате. Според съвети от Центъра за контрол и предотвратяване на болестите, кърмата остава в добро състояние до 4 часа, ако се складира при стайна температура. Ако се складира в хладилник, може да издържи около 4 дни.

Накрая, ако искате да я складирате за 12 месеца, поставете бутилката или торбичката във фризера. Обаче, за да не губи своите качества и да запази свойствата си, трябва да я консумирате до 6 месеца.

Как да съхранявате кърмата: методи за запазване

Запазване на кърмата: пликове с кърма

Ако ще използвате кърмата веднага след нейното изцеждане, няма нужда да я поставяте в хладилник. Вместо това, я дръжте в чист съд, който да я предпазва. Ако искате да я складирате за дни или седмици по-късно, е необходимо да я складирате в хладилник.

За да складирате подобаващо кърмата, трябва да имате предвид следните съвети:

  • Дръжте кърмата студена преди да я складирате.
  • Ако ще я използвате през следващите дни, е най-добре да я складирате в задната част на хладилника.
  • Ако ще я използвате за няколко седмици, е най-добре да замразите кърмата. Трябва да направите това колкото се може по-бързо.
  • Не запълвайте съдовете с повече от три четвърти запълване, тъй като кърмата се разширява когато е замразена.
  • За предпочитане съдовете трябва да се намират на задната част на фризера, тъй като температурата е по-постоянна там.

Други факти, които да имате предвид

Складираната кърма се разделя на слоеве. Преди да я дадете на бебето, трябва да разклатите бутилката внимателно. Ако се престараете, някои качества на храната могат да се променят.

Размразеното мляко остава в добро състояние за два часа на стайна температура, или 24 часа в хладилника. След размразяване не може да бъде презамразено. Най-добрият начин за размразяване е да го поставите вътре в бутилката и да го складирате в съд с топла вода.

Освен това, никога не го поставяйте в микровълнова фурна или вряща вода. Всичко това е обяснено от тази публикация на Испанската асоциация за подпомагане и подкрепяне на кърменето.

Много често срещано е млякото да променя цвета си и леко да мирише по време на замразяване или замръзване. Ако всички инструкции за складиране на кърма се спазват, няма нужда да се притеснявате. Ако миризмата е много силна, най-вероятно не е подходяща за консумация, така че е най-добре да се отървете от него.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.