Видове памперс дерматит: симптоми и лечение

Памперс дерматитът е един от най-често срещаните дерматологични проблеми при бебетата. Въпреки че обикновено не е свързан с усложнения, той е доста неприятен. Днес ще ви разкажем за различните видове памперс дерматит, симптомите и лечението им.
Видове памперс дерматит: симптоми и лечение

Последна актуализация: 21 февруари, 2021

Памперс дерматитът е най-често срещаният дерматологичен проблем при бебетата. Има различни видове памперс дерматит. Проблемът обикновено е лек, минава от само себе си и изисква минимална интервенция. В повечето случаи този дерматит обхваща седалището и гениталната област. Но може да се появи и върху долната част на стомаха и горната част на бедрата заради контакт с дразнещите фактори.

Според информация в Pediatric Dermatology, този проблем е резултат от триене, прекомерно овлажняване на кожата и нарушаване рН нивото й.  Освен това можем да кажем, че се наблюдава най-често през първата година от живота на детето. Какви видове памперс дерматит има? Какви са симптомите им? Как можете да се справите с тях?

Симптоми на памперс дерматит

Памперс дерматитът е възпалителна реакция на кожата в областта под пелените. Запомнете, че кожата на бебетата е по-тънка, отделя по-малко секрети и е по-податлива на инфекции и дразнене. Най-важният фактор за появата на този вид дерматит е охлузването на кожата от памперса.

Симптоматиката зависи от тежестта и времето за развитие на дерматита. Според информация събрана от Испанската асоциация по амбулаторна педиатрия и първична помощ част от клиничните прояви на памперс дерматита са следните:

 • Сърбеж с променлива сила
 • Слабо зачервяване в по-леките случаи
 • Силно възпаление (в по-сериозните случаи може дори да има кървене)
 • Промени в настроението на бебето заради силното възпаление на кожата в областта под пелените
  Памперс дерматит - симптоми

Памперс дерматитът е възпалителна реакция на кожата в областта под пелените. Симптомите й включват зачервяване, сърбеж и дразнене.

Какви са причините за поява?

Обривът под пелените е резултат от действието на различни фактори. Като прекомерна влага, продължителен контакт с урина или изпражнения или други дразнители като перилни препарати например.

Втората по честота причина за появата на памперс дерматит е инфекция. В частност гъбична инфекция, най-вече такава причинена от Candida albicans. Други микози също могат да бъдат свързани с появата на памперс дерматит, а именно:

 • Инфекция – дерматофитоза
 • Обострянето на себореен дерматит причинен от Malassezia
 • Псевдомикозни състояния като еритразма

Видове памперс дерматит

Памперс дерматит е всеки един кожен проблем, появил се при контакт с пелените. Самото възпаление може да бъде резултат от различни фактори. Можем да ги разделим по следния начин:

Дразнещ контактен дерматит

Дразнещият контактен дерматит е най-често срещаният вид памперс дерматит. Появата му е свързана с контакта на кожата с изпражненията и урината, които се събират в пелените. Обикновено в тези случаи гънките в слабините не са засегнати, тъй като не контактуват пряко с дразнещите фактори.

За да се предотврати появата на този проблем проучване на AEPED препоръчва тази област да се поддържа чиста и суха постоянно. Освен това пелените на бебето трябва да бъдат сменяни често през деня.

Кандидоза

Обривът под пелените е гъбична инфекция, която се появява поради прекомерното размножаване на определен вид гъбичка, която нормално обитава чревната микрофлора. Това състояние се характеризира със следното:

 • Силно зачервени петна
 • Лъскава наранена кожа
 • Ясно видими лезии
 • Ранички
 • Засегнати гънки на слабините

Дерматит причинен от бактерии

В редки случаи се наблюдава бактериален дерматит, познат като импетиго. Въпреки това стафилококите и стрептококите често причиняват обрив под пелените или влошават вече появилия се такъв. Характерен признак на стрептококовата инфекция е силно зачервената кожа около ануса.

Алергичен дерматит

Бебетата с чувствителна кожа могат да развият алергични реакции към определени компоненти на пелените или използваните кремове. Най-често срещаните алергени са:

 • Ластиците или оцветителите в пелените
 • Парфюми
 • Консервантите в козметичните продукти

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 Causes and Types of Skin Rashes

Възможно ли е памперс дерматитът да бъде предотвратен?

Лечението на обрива под пелените има две основни цели. Първо – да се излекува засегнатата кожа и второ – да се предотврати повторната поява на обрива. Имайки това предвид в следващите редове ще споделим с вас няколко полезни стратегии за постигане на тези цели.

 • Добрата хигиена е изключително важна за поддържане здравето на кожата и предпазване от бъдещо увреждане. Можете да ограничите излагането на дразнители като урина и изпражнения като сменяте често пелените. И използвате супер абсорбиращи пелени, за да избегнете прекомерно мокрене.
 • Винаги измивайте и почиствайте областта под пелените с нежен сапун без вредни химически вещества и вода.
 • И накрая, обратно на това, което мнозина си мислят, проучванията по педиатрична дерматология показват, че бебешките пелени не увреждат кожата. Новите формули на тези продукти, включващи рН буфери, спомагат балансирането на алкалното рН на урината и предпазват кожата от увреждане.
  Памперс дерматит - лечение

Най-добрият начин за избягване появата на памперс дерматит е чрез поддържането на добра хигиена и чрез честа смяна на пелените.

Лечение на памперс дерматит

Запомнете, че за какъвто и вид инфекция под пелените да става дума, тя изисква диагностицирането и лечението от педиатър или дерматолог. След като лекарят определи вида на обрива на детето ви и разпространението му, той ще прецени кои са причините за появата му и ще назначи подходящо лечение.

В случай на дразнещ контактен дерматит трябва да поддържате висока хигиена и да оставяте детето без памперс за няколко минути след като сте го почистили. Накрая намажете кожата с подходящ крем преди да сложите новата пелена.

Ако става въпрос за гъбична инфекция, трябва да прилагате локално мехлем с имидазоли.

Забележка: Употребата на кортикостероидни кремове в областта под пелените е противопоказна.

Кога да потърсите съвет от педиатър?

Ако обривът под пелените на детето ви не отминава след прилагането на горните мерки, трябва да се консултирате с лекар, който да ви предпише правилното лечение. В случай на поява на гной, ранички, висока температура или друго усложнение, трябва веднага да посетите лекар.

В повечето случаи тези видове памперс дерматит отминават с прилагането на общи мерки като избягване на контакта с дразнители и осигуряване на подходяща хигиена. Дори тогава е добре да информирате педиатъра на детето за появилия се проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carr AN, DeWitt T, Cork MJ, et al. Diaper dermatitis prevalence and severity: Global perspective on the impact of caregiver behavior. Pediatr Dermatol. 2020;37(1):130-136. doi:10.1111/pde.14047
 • Ravanfar P, Wallace JS, Pace NC. Diaper dermatitis: a review and update. Curr Opin Pediatr. 2012 Aug;24(4):472-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835585f2. PMID: 22790100.
 • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
 • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990;36:1569-1572.
 • (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
 • (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
 • Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, et al. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016;181(9-10):671-679. doi:10.1007/s11046-016-0020-9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.