Всичко за хипнотиците или хапчетата за сън

Трудно ли ви е да заспите? Прибягвали ли сте някога до хапчета за сън? Научете всичко за тях тук.
Всичко за хипнотиците или хапчетата за сън

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

В днешно време, поради начина на живот, който водят хората в развитите страни, много хора имат проблеми със заспиването и се нуждаят от хипнотиците или хапчетата за сън.

Познати още като хипнотични лекарства, те са много продавани в наши дни. Обаче, трябва да внимавате да не злоупотребявате с тях, тъй като могат да имат отрицателни последствия за вашето здраве. В тази статия ще разгледаме различните проблеми със съня, които съществуват, както и разнообразието на сънотворни хапчета, които можете да намерите на пазара.

Хипнотиците и какво представлява безсънието?

Жена, която страда от безсъние

Това много често срещано заболяване в развитите страни е проблем със съня, характеризиращ се с неспособността на пациента да заспи или да остане сънен за да получи достатъчно качествен сън за да възстанови енегията си и нормалното състояние на ходене.

Резултатите от многобройните проучвания върху тази болест твърдят, че причината за това е друго належащо заболяване отколкото самото безсъние. Това е важмо, тъй като насочва лечението към болестта, която предизвиква този проблем със съня.

Освен това, безсънието може да бъде класифицирано според своята продължителност и природа

 • Преходно. Ако продължава по-малко от седем дни, както може да се случи с някои жени по време на предменструалния период.
 • Остро. Този вид продължава от една до три седмици.
 • Хронично. Хора, които са имали безсъние за повече от три седмици.

В зависимост от характера си, безсънието се класифицира като:

 • Начало на съня- ако пациента има трудности при заспиване.
 • Безсъние за поддържане на съня- ако пациента има трудности да остане заспал.
 • Ранно сутрешно събуждане
 • Цялостно

Хипнотиците или хапчета за сън: подобряване качеството на съня

Тези лекарства са психоактивни психотропни вещества, които подпомагат началото на съня, предизвиквайки замаяност. Има шест начина за лечение на безсъние. Медицинският специалист ще започне с първия и ще се премине към следващия ако не е ефективен.

Първи начин: Хипнотиците и природни вещества

Хората редовно използват природни вещества за преборването на този проблем. По-конкретно, най-популярните са валериан, липа, пасифлора и опиоди. Другите пациенти прибягват до други терапии като хомеопатия и „природни“ продукти.

Втори начин: Безбензодиазепинови лекарства за сън

Хипнотиците: Жена, страдаща от безсъние

Тези видове хипнотични вещества са селективни GABBA рецепторни агонисти. GABBA е инхибиторният невротрансмитер на централната нервна система в голяма степен. Например, золпидем, зопиклон или есзопиклон.

Тези лекарства постигат добри резултати поради тяхната ефикасност и поносимост. Заради това, те са станали хапчета за сън от първа класа, особено за лечението на силно безсъние. Обаче, те не са толкова ефективни за хроничното безсъние.

Трети начин: Бензодиазепини

Бензодиазепините са друго широко използвани хапчета за сън за лекуване на безсъние. За разлика от горните, те не са селективни за GABBA комплекса.

Те са заместили други лекарства (барбитурати) като хипнотици от първи избор. Въпреки че са много ефективни, те променят естествената структура на съня, променяйки REM съня и причиняващи значителни странични ефекти.

Освен това, тези лекарства причиняват също толерантност и зависимост. Следователно, тяхната употреба трябва да бъде контролирана и пациентите трябва да бъдат добре информирани.

Четвърти начин. Антидепресанти с ефекти за подпомагане на съня

За определен период от време, хората са използвали някои антидепресантни лекарства като тези, които ще споменем отдолу, като хапчета за сън.

 • Миртазапин
 • Тразодон
 • Амитриплин

Както бензодиазепините, тези лекарства също пречат на REM съня. Обаче, те правят това с различен механизъм на действие. Тези лекарства предизвикват сътворен ефект поради тяхното антихолинергично действие, както и подобряването на аминергичната невротрансмисия.

Често когато пациента страда от хронично безсъние, бензодиазепините не са достатъчни. Освен това, те трябва да приемат тези лекарства като допълнителна терапия.

Пети начин. Антипсихотици за лекуване на безсъние

Жена и хапчета за сън

Когато всички от горните лекарства не превишават желания ефект, употребата на антипсихотични  или невролептици може да се окаже ефективна.

Някои от най-често използваните при това заболяване са:

 • Халоперидол
 • Кетиапин
 • Клозапин

Те са често използвани при по-възрастните пациенти, хората с делириум, пациенти с мании, пациенти, които страдат от безсъние или тези, които страдат от психични разстройства.

Накрая, трябва да споменем, че последният начин на лечение, шестия начин, е съставен от други лекарства като антихистамини, мелатонин или габапентин, които обикновено се използват при леко безсъние, като вида, който е предизвикан от часовата разлика когато пътувате до страни с различна часова зона.

Заключение

В наши дни, има широк избор от хипнотици или сънотворни хапчета, които помагат за преборването на безсънието. Консултирайте се с вашия лекар за най-подходящите лекарства за вашия случай и винаги следвайте неговите препоръки .


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sofía, M., Rivas, G., & Diego, J. (2017). En busqueda del hipnótico ideal : Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica.
 • Mendoza, E., Lamas, J., & Capafons, A. (2010). Hipnosis Clínica. Focad.
 • Brink, C. J. (2010). Fenobarbital. Tijdschrift Voor Diergeneeskunde. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9129-5_50

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.