Как да заздравите връзката си в условията на социална изолация

Социалната изолация, на която най-вероятно сте подложени напоследък, може да се отрази неблагоприятно на връзката ви с партньора. В тази статия ще споделим с вас ценни съвети, които могат да ви помогнат да заздравите връзката си в условията на социална изолация.
Как да заздравите връзката си в условията на социална изолация

Последна актуализация: 13 април, 2020

Понякога да живеете с партньора си заедно, може да се окаже трудно, особено в по-специфичните ситуации. Когато единият или двамата партньори са под стрес или ежедневието им е променено, връзката им може да пострада. Затова днес ще ви дадем ценни съвети, които ще ви помогнат да заздравите връзката си в условията на социална изолация

В момента живеем в необичайни условия поради кризата с коронавируса. Повечето от нас трябва да си останат вкъщи, без да знаят колко дълго ще продължи изолацията им. Много хора не бяха подготвени за тази неочаквана ситуация.

Несигурността породена от тази ситуация и прекарването на цялото ви време с партньора,заедно у дома, могат да доведат до кризи в съвместния ви живот. Въпреки че тези условия са доста необичайни, най-добре е да насочите усилията си към заздравяването на стратегиите касаещи съжителството ви.

Общуването е много важно за една двойка.

Да живеете заедно с партньора си в условията на социална изолация

Това е свързано с редица проблеми и неудобства. Но може би най-големият проблем по време на изолацията ви вкъщи би било недостигът на физическо пространство.

По всяка вероятност двойките живеещи в големи къщи не биха имали същите конфликти като тези между двойките живеещи в малки апартаменти. Обитаването на по-малко жилище може да засили усещането, че сте затворени в клетка. А това със сигурност ще усложни справянето със стреса.

Освен това много двойки ще бъдат засегнати и от финансови проблеми. Имайки предвид обстоятелствата, мнозина загубиха работата си или получават по-ниска заплата. Финансовите проблеми винаги са били източник на стрес, който прибавен към всеобщата тревога, може да ви разстрои психически и емоционално.

Друг проблем, който може да засегне разбирателството в двойката живееща в условията на социална изолация са смущенията в сексуалния им живот. Мнозина казват, че тази ситуация ще доведе до бум на бебета, но други залагат точно на обратното – на влошаване на сексуалната активност.

От друга страна, страхът от заразяване може да доведе физическо отдалечаване, както и от невъзможност за отпускане и наслаждаване на самия сексуален акт. А не рядко единият партньор се чувства притеснен, тъй ката постоянно съжителства с други роднини или децата при тези условия.

Ключови съвети за заздравяване на връзката ви в условията на социална изолация

На първо място, трябва да се опитате да не променяте ежедневния си начин на живот повече от необходимото. Важно е да правите същите неща, заедно или поотделно.

Това, което ще ви помогне най-много, за да не променяте рутината си, е добрата организация, търпението и гъвкавостта. А ако добавите към това и добро настроение – няма за какво да се тревожите.

Бъдете прагматични

Ако се появи проблем, трябва да се опитате да запазите спокойствие и да потърсите начини за решаването му. Ако се нахвърлите срещу човека до вас, вместо заедно да потърсите решение, няма да ви помогне да се справите със ситуацията. Ако нещо притеснява единият от двамата партньори, просто го кажете на глас и спокойно и не отлагайте разговора във времето.

Толерантност

Сега е моментът да приемете, че партньорът ви не е идеален. Всеки прави грешки. Ако се появи конфликт, виновната страна трябва да приеме отговорността и най-важното – да се извини и да се опита да не постъпва по този начин отново.

Общувайте

Важно е да отделяте време за ежедневни разговори. Попитайте човека до вас как се чувства и как се справя със ситуацията.

По този начин ще можете да си помагате един на друг в тази трудна ситуация. Можете да се възползвате от случая и да поговорите за всички онези неща, за които нямате време както и да се опитате да откриете нещо ново един за друг.

Отделяйте време само за себе си

В една връзка е много важно всеки един от партньорите да има собствено пространство. Предимството в тази ситуация е, че освен че ще се занимавате с нещо, което обичате, когато отново сте с партньора си ще се чувствате по-спокойни.

В условията на социална изолация един от вариантите е да прекарвате определено време всеки ден сами в отделни стаи или в определени части на жилището. Това е идеалното време да си починете като четете, говорете с други хора или просто се отпуснете.

Поддържайте определен режим

По време на социалната изолация е много полезно да имате общи навици. Така се поддържате връзката си, ще водите интимни разговори и ще се радвате на моменти, каквито не бихте имали в други условия.

Затова при тези обстоятелства двамата може да решите да си почивате заедно, да гледате телевизия или да играете в определени часове на деня.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 навика на щастливите двойки

Съвместни занимания в условията на социална изолация

Запазете искрата жива

Трябва да положите доста усилия, за да си създадете приятна атмосфера. Усмихвайте се, покажете загриженост за хората около вас и се грижете за тях. Усилията ви наистина ще дадат резултат.

Освен това трябва да покажете на другия човек, че го цените. Правете това ежедневно. Кажете му, че изглежда добре и му покажете любовта си. Изненадайте партньора си с прегръдка или целувка.

Когато ситуацията отмине

Когато мерките започнат да бъдат отменяни, ние ще започнем да се връщаме малко по малко към нормалния си начин на живот, като това ще бъде нова промяна в живота ни. Затова животът ви като двойка в условията на социална изолация, освен че поставя връзката ви на изпитание, може да се окаже възможност за прилагане на стратегии за заздравяването на отношенията ви и занапред.

Без съмнение екстремните ситуации като тази никога не биха ни оставили безразлични или непроменени. Именно затова тази криза може да се окаже златна възможност за заздравяването на връзката ви в условията на социална изолация и преоткриването на неща, които досега сте приемали за даденост.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.