Всичко, което трябва да знаете за социалното дистанциране

Социалното дистанциране не включва единствено спазването на безопасна дистанция между хората; то включва и мерки като спиране организирането на различни видове събития. Научете повече от следващите редове.
Всичко, което трябва да знаете за социалното дистанциране

Последна актуализация: 11 юни, 2020

В момента живеем в изключително усложнена ситуация, обхванала целия свят, поради разпространението на коронавируса. Заради това повечето страни въведоха мерки с цел превенция и изолация, като социалното дистанциране.

По време на периода на изолация, когато повечето от нас трябва да си останат у дома, е опит да се спре разпространението на вируса. Новият коронавирус, появил се през декември 20109 година, е силно заразен.

Но социалното дистанциране не се прилага единствено при този вирус. Може да се използва за спиране предаването на различни други инфекциозни заболявания от човек на човек. В тази статия ще ви разкажем повече по темата.

Какво представлява социалното дистанциране?

Тъй като разпространението на коронавируса продължава, почти всички страни въведоха мерки изискващи от жителите им да намалят или преустановят близките си контакти с други хора. Това е основата на социалното дистанциране.

С други думи социалното дистанциране цели осигуряването на разстояние и пространство между хората. Поддържайки безопасна дистанция и ограничени контакти, броят на хората, разболяващи се от едно и също заболяване, намалява.

В случая с коронавируса, знаем, че се разпространява чрез малки капчици съдържащи секрети от дихателните пътища. Тези капчици се отделят, когато заразеният кашля, киха или говори. Затова, ако този човек се намира в близост до други лица, той може да предаде заразата. В началото на пандемията експертите ни съветваха да спазваме дистанция от 1-2 метра с останалите хора. На теория това е препоръчителното разстояние, което трябва да спазваме, за да се предпазим от разпространението на въпросните капчици.

Целта на социалното дистанциране е ограничаване разпространението на коронавируса.

Целта на социалното дистанциране е да ограничи броя на заразените, за да могат здравните институции да реагират ефективно.

Прочетете и: Коронавирусът при децата: всичко, което трябва да знаете

Как можем да спазим социалното дистанциране?

Вече ви разказахме за препоръчителното безопасно разстояние между хората. Социалното дистанциране не включва само това. На първо място трябва да споменем избягването на големи струпвания на хора.

Затова първо се прибегна до спиране организирането и провеждането на всякакви събития, до затварянето на ресторанти, стадиони и театри. Освен това бяха затворени и училищата, университетите и другите образователни заведения.

За да работи социалното дистанциране, всички контакти между хората трябва да бъдат ограничени до задоволяване на най-неотложните и необходими нужди. Затова повечето компании спряха работа, а мнозина започнаха да работят от дома – разбира се, когато това е възможно.

Друга важна мярка е избягване използването на обществен транспорт или пътуването в един автомобил. Бяхме посъветвани и да ходим на магазин само, когато наистина е необходимо.

Целта на социалното дистанциране е заразените хора да не контактуват с други лица. Това е изключително важна мярка, особено при инфекции като коронавируса, при който много хора могат да са заразени с COVID-19, без да показват симптоми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Коронавирусът не се предава по въздушен път според СЗО

Какви други мерки могат да бъдат взети за предотвратяване разпространението на вируса?

Миенето на ръцете е важна предпазна мярка в борбата срещу коронавируса.

Освен стриктното прилагане на социалното дистанциране е важно да имаме предвид и други превантивни мерки като правилното миене на ръцете.

Освен социалното дистанциране има и други предпазни мерки спомагащи ограничаването на разпространението на коронавируса. Например миенето на ръцете заема важно място сред тях.

За целта експертите съветват да мием ръцете си с достатъчно количество сапун и вода, въпреки че можем да използваме и дезинфектант. Трябва да избягвате да докосвате лицето си с ръце. Когато кихате или кашляте трябва да покривате устата или носа си с кърпа.

Разбира се при появата на притеснителни симптоми (като кашлица или висока температура) трябва да уведомите лекар. Много специалисти препоръчват постоянното носене на маски, когато излизаме, без значение по каква причина. Но ефикасността им все още не е доказана напълно.

Не трябва да забравяме, че мерки като социалното дистанциране са напълно необходими за подобряване на ситуацията. Затова трябва да се опитваме да спазваме всички препоръки на експертите. По този начин броят на заразените случаи значително ще намалее.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.