Всичко, което трябва да знаете за бенките

Какво знаете за бенките? Дали появата им е опасен знак?
Всичко, което трябва да знаете за бенките

Последна актуализация: 08 февруари, 2022

Бенките са малки белези, които се появяват върху кожата. Те са много чести и се появяват редовно през детството или юношеството. Бенките са образувани от действието на клетките, отговорни за производството на пигмента на кожата, наречени меланоцити. Те също са известни като родилни белези и може да имат различни форми – плоски или подути, гладки или грапави. Техният цвят също може да варира, те могат да бъдат кафяви или черни. Те често могат да имат съвсем същия цвят като кожата ви. Ако искате да научите повече за бенките, тогава продължавайте да четете.

Повечето бенки не са опасни и не е необходимо да ги премахнете. Почти всеки ги има, въпреки че някои хора имат повече от други. В тази статия ще споделим с вас най-важната информация за бенките.

Когато вашата бенка си променя цвета, размера, или формата трябва спешно да се консултирате с дерматолог, както и ако има парене, сърбеж, болка, или кървене.

Съществуват атипични бенки, чиито размер е над 1 см. Формата и цветът може да се променят, варирайки от светло кафяв до много тъмен на розов фон.

бенка


Някои хора имат над сто атипични бенки. С напредването на възрастта продължават да се образуват и могат да бъдат открити по цялото тяло, особено на места, които обикновено са покрити. Хората с голям брой атипични бенки, които имат или са имали роднини, страдащи от меланома трябва да бъдат много внимателни, защото ракът на кожата е наследствен.

Хората с атипични бенки трябва да обърнат специални внимание на промените, които бенките могат да предизвикат, най-вече ако имат фамилна анамнеза за рак на кожата или чувстват, че трябва да потърсят медицинска помощ спешно. Също така препоръчваме да се използва добро слънцезащитно средство, защото излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата.

Как да разбера дали бенките ми са атипични

Кожни промени

Много е важно да се научите как да идентифицирате необичайни бенки. Често наблюдавайте кожата си и така ще установите разликата между безобидните и нормалните бенки и тези, които стават атипични и ракови. Имайте предвид следното:
  • Подозрителната бенка е асиметрична. С други думи, двете й половини не са равни, може да се различават по размер, форма, цвят и дебелина, и не изглеждат като част от една и съща бенка.
  • Ръбовете й са много неравни. Те са неясни и нямат определена форма.
  • Цветът не е еднакъв. Бенката може да има различни цветове.
  • Размерът на меланома може да бъде между шест милиметра в диаметър или малко по-малък. Неговият размер варира.

Не пропускайте и: Куркума за здрава кожа

Когато имате някой от тези признаци, най-добре е да потърсите специализирана помощ, защото ако проблемът се задълбочи може да стане наистина сложен и опасен. Не забравяйте, че най-важното в случай като този е превенцията, или в най-лошия случай, ако вече имате меланом, незабавното внимание е най-добрият начин да се спре заболяването навреме. Не трябва да се отказвате в никакъв случай.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.