За облекчаване на обриви: 5 средства за локално приложение

Има много видове обриви. Някои се развиват веднага, а други се появяват постепенно. Те могат да бъдат обезпокояващи, но има някои природни лечения с локално приложение за тяхното облекчаване.
За облекчаване на обриви: 5 средства за локално приложение

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Един обрив може да се появи поради най-различни причини. Може да бъде в резултат от алергия или нещо друго, което дразни кожата. Обикновено се характеризира с малки червени петна, дразнене и сърбеж. Понякога един обрив може да причини болка, корички или малки подутини. В тази статия ще разгледаме няколко начина за облекчаване на обриви.

Лечението на обривите зависи от причината за обривите. Но, има локални средства, като например лосиони и кремове, които често влизат в употреба. Има също така някои природни лечения, които могат да помогнат за облекчаването на обривите.

Продължете да четете, за да разберете за 5 различни природни начина за лечение, които могат да успокоят болката от обривите.

Локални лечения за облекчаване на обриви

Повечето обриви са леки и изчезват за няколко дни. Някои се появяват веднага, а други изчезват след време. Във всеки случай, те са дразнещи и неприятни, защото често се получава сърбеж или възпаление. Симптомите могат да се влошат, ако не се лекуват.

Лечението на обрива зависи от причината. Следователно, най-добре е първо да се консултирате с лекар, за да разберете защо точно страдате от обриви.

Без значение от причината, обаче, има някои природни начини за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на обрива.

1. За облекчаване на обриви: кокосово масло

За облекчаване на обриви: снимка на кокосово масло в бурканче

Това природно средство хидратира кожата и в същото време облекчава обрива.

Органичното кокосово масло е едно от най-добрите домашни лечения за облекчаване на обриви. Съдържа мастни киселини, антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват здравето на кожата. В добавка е много хидратиращо и намалява алергичните реакции.

Как да го прилагате

 • Използвайте 100% чисто органично кокосово масло.
 • Вземете малко и го приложете директно върху кожата, като крем.
 • После, втрийте добре докато се попие напълно.
 • Оставете да подейства, без да изплаквате и повторете същото на следващия ден.

2. За облекчаване на обриви: сода за хляб

Содата за хляб има няколко свойства, които помагат за възстановяването на pH на кожата, което я прави една от най-добрите съставки за облекчаване на обриви и алергични реакции. Има също така лек антивъзпалителен ефект, който може да намали раздразнението и паренето.

Съставки

Как да го приложите

 • Първо, направете смес от содата за хляб и дестилирана вода.
 • После, приложете я към засегнатите зони.
 • Оставете да подейства 10 минути и после изплакнете с топла вода.
 • Ако симптомите си остават, повторете.

4. Овесено брашно

Снимка на овесени ядки в купичка

Можете да си направите локален мехлем с овесено брашно, което ще успокои симптомите на обрива.

Овесената каша може да се използва за различни терапевтични и козметични цели. Има силни антиоксидантни и противоъзпалителни свойства, които я правят една от най-добрите съставки за лечение на обриви и кожни алергии. Може да се използва и срещу изгаряния и други наранявания.

Как да го приложите

 • Единият начин е да сложите една чаша овесено брашно във ваната и да се потопите в тази вана за 30 минути.
 • Можете също да смесите с дестилирана вода и да създадете пенлива смес. Наложете я директно върху обрива и оставете да подейства 20 минути.
 • Правете процедурата три последователни дни или докато почувствате облекчение на обрива.

4. Етерично масло от лайка

Етеричното масло от лайка и дори чаят, могат да се използват като локално лечение за обриви. Има облекчаващи свойства, които минимизират всякакво дразнене и доставят облекчение за обрива.

Как да го приложите

 • Добавете малко етерично масло от лайка във ваната и се потопете в нея за 20 минути.

Ако предпочитате да използвате това растение като мехлем, можете също:

 • Да направите отвара от растението и да я приложите към засегнатата зона.
 • Оставете да престои върху засегнатото място, без да изплаквате и повтаряйте два пъти на ден.

5. Масло от жожоба

Снимка на шишенце с масло от жожоба

Маслото от жожоба има противовъзпалителни свойства и е добро за облекчаване на обриви.

Друго масло с противовъзпалителни свойства е маслото от жожоба. Това масло хидратира кожата и намалява дразненето. Също така помага на кожата, за да може по-добре да абсорбира други локални мехлеми.

Как да го приложите

 • Вземете малко количество масло от жожоба и го разтъркайте върху засегнатата зона.
 • Оставете да подейства без да изплаквате.
 • Повторете два пъти в деня, ако се наложи.

В заключение

Можете да използвате най-различни продукти за контрол на обривите и други кожни заболявания. Запомнете, че е важно да се консултирате с лекар, за да определите причината за обрива.

Какъвто и да е случаят, тези пет природни средства ще помогнат за облекчаването на повечето симптоми на обриви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Milstone, L. M. (2010). Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2009.04.011
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Singh, O., Khanam, Z., Misra, N., & Srivastava, M. (2011). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79103
 • Wisniak, J. (1994). Potential uses of jojoba oil and meal – a review. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/0926-6690(94)90077-9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.