Всички се раждаме с крила, но понякога животът ни ги отнема

Дори и семейството може да навреди на децата! Вижте по какъв начин и как да го избегнете..
Всички се раждаме с крила, но понякога животът ни ги отнема

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Всички се раждаме с крила. Като деца имаме невинен поглед, сърце и ум, които са пълни с мечти и цели, които нямаме търпение да изпълним като станем възрастни.

Дали ще ги постигнете или не зависи от много неща: отношението ви към живота, силата, мотивацията, подкрепата, късмета, както и правото на лични и социални контексти.

Разбира се това не е лесно. Да си роден с крила и да ги носиш през целия си живот не е проста задача.

Всяко разочарование, всеки камък на пътя, и всяко предателство може да откъсне перата ви, докато накрая изгубите това, което ви е давало сила да мечтаете.

Запомнете, че хората, които никога не трябва да губят крилата си са децата. Детството трябва да бъде това прекрасно време, в което вярвате, че всичко е възможно.

Днес ви каним да помислите за това.

Родени с крила за постигане на мечтите

Мозъкът на детето има изключителната дарба, която да помогне през детството и юношеството.

Този дар е силата да се усвояват нови знания или невропластичността. Затова в този период трябва да стимулирате способностите им максимално и да им позволите да растат и да развиват крилата си, за да полетят един ден.

Казват, че тези, които най-често “режат” крилата на децата, са членовете на семейството и модерната образователна система.

Нека разгледаме заедно това по-подробно.

Семейства, които позволяват и тези, които не позволят на децата да растат свободни

Тези, които "режат" крилата на децата, са членовете на семейството

Вероятно вече сте чували за демократично и диктаторско образование. Това са два много различни образователни подхода. Чрез тях децата усвояват набор от ценности, които могат да повлияят начина, по който стават възрастни.

 • Семейства, които уважават емоционалните нужди и мечти на децата си.
 • Те им предлагат корени и сигурност на базата на признаване и уважение, отваряне на врати, така че децата да могат да постигнат това, което искат. Разбира се, това винаги трябва да е под ръководството на възрастен.
 • Семейства, които спират децата си, защото имат собствен план за живота им.
 • Те не зачитат мислите на децата или техните нужди да се насладят на собственото си детство. Те временно “отрязват” крилата им, като гледат на мечтите им като “глупости” и ги насочват към по-конкретни цели в живота.

Ако сте получили втория тип възпитание и образование по време на детството или в началото на юношеството, може би сте “осакатени”. Това ще ви накара да се чувствате неспособни или незаслужаващи да постигнат мечтите си.

Вашите крила никога не изчезват напълно

Заменете крилата, които сте изгубили

Вашите крила никога не изчезват напълно. След като човек преминете през детството или юношеството, винаги ще има нови възможности да продължава да разчита на себе си и да вярва в правото да бъде щастлив.

 • Крилата ще продължат да растат с всяка нова мечта. Те ще се развиват с всяка стъпка, която поемате със сигурност и спокойствие в убеждението, че заслужавате нещо много по-добро.
 • За да излекувате тези ранени крила, които са изгубили перата си, преди всичко трябва да разберете, че хората около вас ще ви дадат попътен вятър, или ще го отнемат.
 • Сложна емоционална връзка, член на семейството, който все още ви контролира, или няколко приятели, които ги е грижа повече за собствените им интереси, отколкото общото благо, са аспекти, които могат значително да въздействат върху вашето самочувствие.
 • Определете приоритетите си. Убеждавайте се сами всеки ден, че вашето щастие е полезно начинание.
 • Ако има някой до вас, който продължава да отскубва перата, за да спре растежа ви, помислете добре и преценете дали си струва усилието да го държите близо до себе си. Може би е време да вземете решение.
Любовта дава крила

Може да се наложи да си спомните нещо важно. Понякога, за да възстановите крилата, които сте загубили, нямате друг избор, освен да “полетите”, и това е нещо, което трябва да направите сами.

Куражът да летите означава да направите промяна. Промяна на заобикалящата среда, приятелите или дори отношението.

 • След като предприемете първата стъпка към промяната, ще се почувствате много по-свободно, без този токсичен багаж или “тежест” в обувките.
 • Това вътрешно благополучие е толкова приятно и възнаграждаващо, че почти без да го осъзнавате, сте възстановили крилата си отново.

Вашите крила са готови да полетят към мечтите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arias Montoya, L., Portilla de Arias, L.M. y Villa Montoya, C.L. El desarrollo personal en el proceso de crecimiento individual. Scientia Et Technica, 2008; 14(40): 117-119.
 • Dongil Collado, E. y  Cano Vindel, A. Desarrollo Personal y Bienestar. [Internet]Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés. 2014. Disponible en: http://www.bemocion.mscbs.gob.es/comoEncontrarmeMejor/guiasAutoayuda/docs/guia_desarrollo_personal_y_bienestar.pdf
 • Mikulic, I.M., Muiños, R. y Crespi, M. Crecimiento personal, necesidad de trascendencia, redes sociales y ambiente: análisis de la calidad de vida percibida en diferentes sucesos estresantes desde un enfoque integrativo y ecológico. Facultad de Psicología. Universidad de Buenos Aires, 2006; 14: 277 – 285.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.