Никой не заслужава любовта ви повече от вас самите

В противен случай рискувате да създавате емоционални дефицити, които могат да провокират сериозни екзистенциални кризи.
Никой не заслужава любовта ви повече от вас самите

Последна актуализация: 23 февруари, 2019

Никой не заслужава повече подкрепа, любов и признателност от тази, която можете сами да си дадете. Вярно е, че всеки човек заслужава да бъде обичан, уважаван и ценен. Трябва обаче да се научите да насочвате тези емоции първо към себе си, а след това навън. Никой не заслужава любовта повече от вас самите. Това е начинът, по който работи самооценката, силата и решителността.

За да бъдете щастливи, съществуват различни елементи, които трябва да комбинирате. Нищо не е по-важно обаче от осъзнаването на нещата, които заслужавате, както и разбирането, че ако не обичате самите себе си, никой няма да го направи.

Никой не заслужава повече уважение от това, което изпитвате към самите себе си

Уважавайте самите себе си, за да ви уважават и другите

Ако не уважавате себе си, отваряте вратата пред хора, които могат да ви манипулират. Така те са способни да ви отдалечат от желания от вас път и да ви накарат да смятате, че играете второстепенна роля в живота си.

В момента, в който осъзнаете, че заслужавате повече, а не просто разпознаване от другите хора в ежедневието ви, ще разберете важността на култивирането на вътрешни ценности като самооценка, самоувереност и самосъзнание.

 • Това е нещо, което е много популярно през детството и юношеството – децата търсят защита отвън, за да се чувстват в безопасност. Те жадуват за любовта на своите родители, признанието на своите връстници и съученици.
 • Това може да ви накара да гледате на себе си като на важен човек.
 • Но с трупането на годините ще забележите, че понякога хората са склонни на предателство. Членовете на семейството правят грешки, вашите приятели ви предават. Възможно е романтичният партньор да не бъде способен да ви даде това, което искате.
 • Това е моментът, в който започвате да разбирате значението на “любовта към самия себе си”. Това е вътрешната сила, която ви позволява да се обичате, правейки ви по-недосегаеми за болките в живота.

Ако семейството ви предаде, можете да продължите напред. Ако вашите приятели ви обърнат гръб, можете да завържете нови приятелства. Вие не се чувствате сами и безпомощни, тъй като знаете какво заслужавате в живота.

Стъпки към любовта към себе си

Научете се да обичате самите себе си

Вие сте любовта на живота си

В големия кръговрат на живота ще живеете много емоции и ще бъдете обградени от различни хора. Ще има роднини, партньори, деца… Това е важно, но има едно нещо, което трябва да разберете добре. То е, че ако не обичате първо себе си, това, което другите ще видят у вас, са несигурност, съмнение и тревога.

 • Хората, които не ценят самите себе си, не очакват и от другите да правят това. Така създават емоционални дефицити, които могат да провокират сериозни екзистенциални кризи.
 • Истинският живот започва в мига, в който сложите самите себе си на върха на живота си – тогава, когато кажете: “Аз съм важен, аз заслужавам щастие, аз заслужавам да бъда уважаван и аз обичам себе си”.
 • Изричането на тези думи не е акт на егоизъм. Всъщност това е акт на свободата. В момента, в който започнете да вярвате, че заслужава всичко в живота, ще откриете, че сте способни да вървите по избран от вас път и дори повече от това… ще можете да обичате другите.

Заслужавате да бъдете щастливи

Всеки човек заслужава щастие, но невинаги знае как. Ключът към успешното начало може да изглежда така:

 • Опитайте се да водите прост и достоен начин на живот, който е балансиран. В него вашите ценности и интегритет не са потъпквани, всичко, което е важно за вас, е налице, а хората около вас ви уважават…
 • Освободете се от онези неща, които са без значение: кажете “Не” на излишното страдание. Не се тревожете за неща, които не си струват ценното ви време, забравете хората, които ви нараняват. Разберете кои са приоритетите в живота ви (самите вие, семейството) и се борете за тях.
 • Останалото не си струва.
 • Щастието не е нещо, което търсите – вие го откривате в себе си всеки ден. Точно поради това трябва да спрете да гледате хората около себе си и да започнете да израствате вътрешно.

Независимо какво решите да правите, уверете се, че то ви носи щастие

Бъдете самите себе си за да сте щастливи

Как можете да го направите, ще се запитате?

Как ще знаете, че всеки избор, който правите в живота, ще ви донесе щастие? Разбира се, не е възможно да бъдете 100% сигурни. Точно заради това животът е изпъстрен от рискове и пресичащи се граници. Това го превръща в истинско приключение.

Това е повод всяко едно начало винаги да бъде фокусирано върху едно нещо, което е важно: заслужавате да бъдете щастливи; заслужавате да бъдете уважавани. Всеки път, когато тези потребности не са задоволени, трябва да вземете решениеда излезете от ситуацията или да рискувате своята самооценка.

Много често щастието е въпрос на кураж

Не се страхувайте да извисите глас, да бъдете смели. Любовта към самите вас ще ви снабди със силата, която ви е необходима за всеки ден от живота.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chung, J. M., Robins, R. W., Trzesniewski, K. H., Noftle, E. E., Roberts, B. W., & Widaman, K. F. (2014). Continuity and change in self-esteem during emerging adulthood. Journal of Personality and Social Psychology106(3), 469–483. https://doi.org/10.1037/a0035135
 • Du, H., King, R. B., & Chi, P. (2017). Self-esteem and subjective well-being revisited: The roles of personal, relational, and collective self-esteem. PloS One12(8), e0183958. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0183958
 • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.