Осъждането на другите не говори зле за тях, а за вас

Ако не искате другите да правят това с вас, не трябва да съдите хората, без да им давате шанс. Предразсъдъците често могат да ни попречат да се срещнем с нови прекрасни хора.
Осъждането на другите не говори зле за тях, а за вас

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Осъждането на другите е като спорт.  Това е нещо, което всички правим, понякога несъзнателно.

Правим преценка и осъждаме всичко около нас, защото искаме да контролираме нещата, след като сме ги оценили.

“Това е добро, това е лошо. Мога да се доверя на този човек, а от този е по-добре да стоя на разстояние …”

Лесно е да попаднем в рамките на определени стереотипи и клишета, преди да сме положили дори минимални усилия да опознаем някого.

Но не всички хора действат по този начин. Някои избягват осъждането на другите, тъй като те самите не искат да бъдат съдени. Всички трябва да възприемем този начин на поведение, ако искаме обществото ни да е по-толерантно и хармонично.

Приканваме ви да помислите по тази тема днес заедно с нас.

Осъждането на другите: Избягвайте този нож с две остриета

Само днес – не съдете другите. Само днес – погледнете света около вас без предразсъдъци и се ограничете от коментарите “трябва да бъде така”.

Без съмнение ще е супер, ако всеки се опита да приложи на практика този простичък съвет всеки ден. Отношенията между хората ще се основават на повече уважение и ще има по-малко конфликти.

Но сегашното общество се води от нуждата бързо да осъди и прецени нещата и хората.

То класифицира цялата информация в отделни категории, които съдържат препратки към характера и предишния ни опит.

Осъждането на другите въз основа на миналото ви не е реално
  • Ето един пример. Отивате да учите в университет и там има преподавател, който се отнася лошо с вас и превръща студентските ви години в истинско мъчение. И днес можете да си спомните израза на лицето му и гласа му, така че всеки път щом срещнете човек с подобни черти и качества, автоматично ще го отхвърляте и няма да го допускате до себе си.
  • Много от предишния ни опит, както и самия ни характер ни карат да поставяме хората в определени категории, които невинаги отговарят на реалността.

Затова да “не осъждаме”, когато другите правят прибързани преценки за нас, изисква огромни усилия.

Това ни подтиква да контролираме “автоматичния” процес, който мозъкът ни използва, за да категоризира всичко, което виждаме, въз основа на предишния ни опит.

Бъдете разумни: осъждането на другите означава, че съдите самите вас

Ако избягвате контактите със съседите си, защото принадлежат към друга раса или култура, всяко осъждане, което правите за тях, всъщност говори зле за вас самите. Ще бъдете определени като тесногръди расисти.

Мъжът, който преценява една жена според големината на бюста й съди и собствената си мъжественост по този начин

  • Всеки път, когато осъждаме някого трябва да се опитаме да се замислим по следния начин: Защо си мисля така? Защо си мисля, че този човек се опитва да ме ограби само защото има татуси и дрехите му са скъсани?
  • Бъдете разумни, успокойте се, съберете се и се опитайте да погледнете на нещата обективно. И да разгледате всеки детайл и аспект, за да бъде преценката ви максимално точна. Никога не прибързвайте.

Осъждането на другите не трябва да се базира на клишета
Не съдете хората на основата на клишета, а на действителността

Трябва да поясним, че всички имаме правото да поддържаме и защитаваме преценките си. Но те трябва да са базирани на действителността, не на клишета.

Когато познавате някого много добре, притежавате необходимата ви мъдрост , която единствено опита може да ви даде, за да решите дали харесвате или не този човек и дали той покрива очакванията ви.

Запомнете, че тези, които съдят въз основа на незначителни и дребни неща ще пропуснат част от невероятните възможности, които животът би им предложил.

Ако си мислите, че колегите ви са недружелюбни, просто защото винаги са сами, може би пропускате възможността да се сприятелите с нови, прекрасни хора.

Преценката на дадена държава или град като мръсни, опасни и прекалено населени може да ви попречи да изживеете едни от най-вълнуващите мигове в живота си, просто защото сте се отказали да посетите това място. Може би това място е просто страхотно, ако се решите да пътувате с отворено съзнание, без предразсъдъци.

красиви моменти

Най-хубавите неща, хора и събития често са пренебрегвани заради личните ни предразсъдъци и преценки.

Само тези с отворено съзнание и сърце могат наистина да се насладят на вълнуващите неща, които животът им предлага.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Corvalán, J. L. M. (2012). Estrategias Comunicativas. Contribuciones a las Ciencias Sociales, (2012-05).
  • Dyer, W. W. (2015). Caminos de sabiduría: jalones en la ruta de la felicidad. DEBOLS! LLO.
  • Gromi, A. (2013). Juzgar. De la opinión no fundamentada al juicio elaborado (Vol. 6). Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.