Стара душа ли сте? Ето 10 начина да разберете

Според даоистите старата душа се намира в последния етап от пътуването си на земята след пет прераждания. Тези стари души трябва да предадат знанията си на хората около тях.
Стара душа ли сте? Ето 10 начина да разберете

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вероятно сте чували определението “стара душа” и преди. Не е обичайно да се говори за старите души. Все пак този термин е известен предимно на хората, които се интересуват от духовния свят.

Вие интересувате ли се? Искате ли да знаете дали сте стара душа? Продължете да четете и ще научите повече по тази интересна тема.

Какво е стара душа?

Какво е стара душа

Според даоистите старите души се завръщат от 5 минали живота. Те са натрупали много опит, който впоследствие пренасят в настоящия си живот.

Смята се, че след тези 5 прераждания човекът е в своя последен живот на земята. 

За експертите и учените по спиритуализъм човешките същества представляват тела, изградени от кости и мускули. Те обаче притежават също и душа, дух и енергия.

Когато старата душа е в последната си фаза на земята, в нея възниква необходимост да сподели своето познание с другите хора.

Това се случва, защото земното й пътуване е към своя край и душата се готви да стане част от Вселената и да достигне астралния си път.

Без да знаете, вероятно сте срещали множество стари души и дори не сте осъзнали, че те са такива.

В същото време е възможно дори вие да сте стара душа, а да не го осъзнавате.

Искате ли да научите повече? 7 признака, че сте свободолюбива личност

1. Старата душа живее откъснато от света

Старите души не търсят материални или сексуални удоволствия.

Тези хора са доволни от живота си в настоящия момент. Те не разчитат на външните стимули, за да бъдат щастливи.

Лесно е да се разбере защо не търсят слава или признание.

2. Удовлетворението идва от самите тях

Ако сте стара душа, изкарването на пари с цел получаване на социален статус или изкачване по икономическата стълбичка, би означавало малко за вас.

Противопоставяте се на това, което прави другите щастливи, защото се чувствате доволни от това, което правите вие.

Старите души търсят вътрешен мир. По тази причина не е необичайно те да вървят в обратната посока на това, което диктува обществото.

3. Те са опора за останалите

ако сте стара душа сте опора за останалите

Ако сте стара душа, е обичайно хората да идват при вас без видима причина и да ви споделят личните си проблеми.

Това се дължи на факта, че тези хора виждат във вас човек, на когото могат да се доверят. Те могат да си поговорят с вас, защото им вдъхвате сила.

4. Те са неповторими и различни от останалите

Старите души притежават способността да виждат нещата по различен начин от останалите. Те например имат различни навици. Необходимо им е повече време насаме със себе си.

Освен това те се наслаждават на самотата си и обичат да прекарват време сред природата. Тези хора са зрели за хронологичната си възраст.

5. Артистични заложби

В общи линии старите души са хора, отдадени на изкуството, културата и хуманитарните науки. Те са склонни да участват в художествени дейности, които им позволяват да развиват цялата си космическа енергия.

Те достигат високи нива на съзнаване с помощта на музиката, която им помага да получат необходимата отмора, за да открият най-вътрешната си същност. Чрез литературата те предават послания. Чрез рисуването те изразяват човешките взаимоотношения.

6. Имат афинитет към миналото

Вероятно имате особено привличане към облекло, музика, обичаи и традиции от изминали епохи.

Старите души имат чувството, че са живели в друго време, различно от сегашното.

7. Те са зрели личности

Трудно ли ви е да общувате и да се сприятелявате с хора на вашата възраст? Струва ли ви се, че с тях не може да се разговаря на интересни теми?

Мислят ли ви за чудати, понеже начинът ви на възприемане и анализиране не се вписва в техния?

Този проблем е характерен за старите души.

8. Едно от любимите им занимания е анализът

ако сте стара душа обичате анализа

Старите души са в непрестанен размисъл. Те винаги анализират причините, мотивите и начините, по които действат нещата. Всеки малък детайл си струва да бъде разгледан, тъй като те смятат, че всяка малка подробност е част от нещо по-голямо.

Ако сте стара душа, вероятно винаги искате да научите повече и много рядко приемате простите отговори.

9. Съпричастността е една от основните им черти

Друга характерна черта е, че слушате мнението на останалите без да ги съдите или критикувате.

Способни сте да поставяте себе си на мястото на другите, за да им помогнете и да разберете какво се случва с тях.

Това е нещо вродено. То не се учи.

10. Веднага разбират какъв човек стои насреща им

Да бъдете стара душа означава да умеете лесно да разгадавате характера на хората. Инстинктите ви рядко ви изневеряват. По тази причина много бързо разбирате колко е искрен и надежден даден човек.

Можете да взимате решения въз основа на “чувства”, които ви показват дали вървите в правилната посока или не. Рядко правите грешки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. (2016). Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la Universidad Nacional del Altiplano – Puno. Comuni@cción, 7(2): 05-14.
  • Toshihiko Izutsu. Sufismo y taoísmo: estudio comparativo de conceptos filosóficos clave. Madrid: Siruela, 2004.
  • Yutang L. La filosofía del taoismo. Revista de la Universidad Nacional. 1949;14(14):33-9.
  • Tucci G. Apología del taoísmo. Valladolid: Maxtor, 2013.
  • Arias Capdet P. La utilidad de la meditación como modalidad terapéutica: Parte I. Rev Cubana Med Gen Integr. 1998;  14(2): 174-179.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.