Не позволявайте любовта да промени вашата идентичност

Не трябва да се променяте заради някого - единствено заради себе си. Винаги помнете това, защото е лесно да се забрави.
Не позволявайте любовта да промени вашата идентичност

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако наистина ме уважаваш и искаш да съм щастлив, не допускай любовта ти да ме промени. Точно обратното: обичай ме заради това, което съм.

Във много връзки хората несъзнателно се опитват да променят другия. Това често се среща в романтичните взаимоотношения, където почти винаги някой от двамата се опитва да промени човека, когото обича.

Замисляли ли сте се, обаче, над факта, че човекът иска да бъде обичан такъв, какъвто е, а не какъвто очаквате той да бъде?

Обичай ме такъв, какъвто съм с всичките ми предимства и недостатъци

Никой не е съвършен и рядко ще намерите човек, който идеално да допълва партньора през цялото време. Всички ние сме уникални и това е нещо много специално.

Не трябва да се променяте заради някого – единствено заради себе си. Винаги помнете това, защото е лесно да се забрави.

Ако позволите любовта да ви промени, ще спрете да бъдете себе си

Ако някой иска да ви промени, той не ви оценява истински. Какво ще стане, ако не се промените? Нещата ще започнат постепенно да се влошават и връзката ще се разпадне.

Ето защо, ако се почувствате в даден момент като нечия марионетка, в крайна сметка ще осъзнаете, че дълбоко в себе си сте нещастен.

Хората, които искат да живеят с вас, трябва да ви приемат такъв, какъвто сте, без да се опитват да ви променят. Ако позволите любовта да ви промени, ще спрете да бъдете себе си и ще се превърнете в нещо съвсем различно.

Отново ще кажем, че хората би трябвало да ви обичат такъв, какъвто сте. Ако някой се опита да ви преобрази ( и позволите това да се случи), значи не сте уверени. Мислите, че нещата ще потръгнат, само ако приемете ръководството им.

Проблемът е, че това няма да реши проблемите.

Може би двамата не бива да сте заедно. Може би желанието и любовта, която изпитвате един към друг, съществуват именно заради различията, затова не опитвайте да се промените.

Имате други проблеми, които не са свързани с любовта, а не искате да задълбочавате. Затова ги прикривате и се опитвате да ги промените. Това е друго погрешно решение.

Обичай ме много, обичай ме повече

Съществуват токсични хора, които опитват да манипулират другите да вършат това, което те желаят.

Това се случва в много връзки – когато някой иска да ви промени. Те може би наистина желаят да бъдат с вас и вие също да го желаете. Но не този е начинът. Защо не ви приемат такъв, какъвто сте?!

Не позволявайте любовта да ви направи сляпа

Хората са склонни да се откажат от почти всичко в една връзка, за да не поемат вината, че вероятно не са направили всичко необходимо да я спасят. Не желаят да я прекратят, защото не са се опитали да я променят.

Но ако вършите това, промените, които търсите, няма да имат положителен резултат  – точно обратното.

Понякога хората не разбират разликата между количествената и качествената любов. По-добре е да сте с някого, когото обичате много повече, отколкото с някого, когото просто обичате.

Не се съгласявайте на каквото и да е – заслужавате да бъдете обичани много повече.

Ако имате ниско самочувствие или сте неуверени, вероятно ще промените себе си по мярката на някой друг. Опитайте се да останете същите и ще сте по-щастливи – вината за провалената връзка не е ваша. Това не би могло да е по-далеч от истината.

Ако промените себе си заради любовта, това няма да ви направи по-щастливи

Никога няма да се чувствате комфортно, ако се промените заради нуждите на някого. Трябва да се промените заради себе си, а не за да задоволите желанията на друг човек, който вероятно се опитва да ви манипулира.

Да, манипулацията се среща в много случаи, но тя не винаги е ясно доловима.

Любовта заслепява всички ни и ни кара да искаме да се променим

Пазете се от такъв вид връзки, които ще отровят живота и ще попречат да видите нещата в истинската им светлина.

Любовта заслепява всички ни и ни кара да искаме да се променим, за да забележи партньорът, че се борим да спасим взаимоотношенията и че полагаме всички усилия нещата да вървят добре.

Трябва да положим много усилия, но никога не бива да отиваме толкова далеч, че да загубим нашата идентичност.

Следващият път, когато някой поиска да се промените, му кажете: “Обичай ме такъв, какъвто съм, защото няма да се променя.”

Партньорът трябва да приема другия такъв, какъвто е. Ако не го направи, не  заслужава да бъдете заедно. Този тест е не само изпитание за неговата/нейната любов, но и предпазва от много страдания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Förster, J., Özelsel, A., & Epstude, K. (2010). How love and lust change people’s perception of relationship partners. Journal of Experimental Social Psychology, 46(2), 237-246.
  • House, R. (1996). Love, intimacy and therapeutic change. Self & Society, 24(1), 21-26.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.