Времето не заличава нищо: Просто поставя нещата по местата им

Вие сте единство от всичко, което сте направили, казали, видели и постигнали. Но не забравяйте, че: вие сте главното действащо лице в живота си.
Времето не заличава нищо: Просто поставя нещата по местата им

Последна актуализация: 02 март, 2019

Докосването на времето е изящно, неумолимо и пълно със сила и мощ. Преди да се видите в ролята на марионетка на времето, разберете едно: вие сте главното действащо лице в живота си.

Има хора, живеещи с идеята, че “миналото е зад гърба ни” и че няма значение какво се е случило вчера, защото всеки ден е нова възможност за промяна и постигане на нови неща, като оставим зад себе си това, което вече ни се е случило.

И въпреки че този начин на мислене е изключително положителен за личностното ни развитие, има и още нещо, което не трябва да забравяте: вие сте единство от всичко, което сте направили, казали, видели и постигнали, сами или с помощта на другите.

Миналото ви се превръща в неясна част от настоящето и живее с вас. Времето оставя своя отпечатък върху вас и ви поставя в настоящето – нещо, което не трябва да забравяте никога.

Днес бихме искали да помислим върху тази тема.

Времето почти винаги поставя нещата на правилните им места

Тази фраза може и да ви звучи пресилено: времето поставя всяко едно нещо на мястото, на което заслужава да бъде. Възможно е това да ви се струва нечестно.

Ако сте добър човек, защо сте толкова нещастни в момента? Отговорът на този въпрос е лесен: нещастието ви се корени в настоящето и няма нищо общо с нещата от миналото.

Трябва да предприемете съответните действия и да се борите за благополучието си сега.

Препоръчваме ви да прочетете и: Щастието идва от вътре, не от другите хора

времето поставя всяко нещо на мястото, на което заслужава да бъде

Ето и няколко прости примера, за да разберете това по-добре.

  • Хората, които са били заобиколени с презрение и егоизъм от околните може би се чувстват отхвърлени и нямат самочувствие заради членовете на семейството си.
  • Тези хора никога не са се осмелили да напуснат зоната си на комфорт и са разочаровани от настоящето, защото животът им не е това, за което са си мечтали.
  • Хората изпитващи горчивина ще бъдат винаги самотни.

Както виждате тези примери водят до един извод: ще пожънете плода на това, което сте посели.

Вие сте това, което сте видели и почувствали, но можете да се промените

Дали хората могат наистина да се променят? Характерът е нещо много сложно. Той е съвкупност от гените ви, средата, в която сте израснали и натрупания опит в живота.

Хората не могат да се променят от днес за утре. Те трябва да пораснат. Така започвате да осъзнавате това, което искате да промените в себе си.

Хората не променят характера си – променят поведението си. Можете да го подобрявате толкова, колкото е необходимо.

Вие сте това, което сте видели и преживяли в миналото, но същевременно сте главното действащо лице в настоящето. Никога не забравяйте: ако човек има желание, винаги може да се промени.

Хората не променят характера си с времето – променят поведението си

Прочетете и: Приемайте всичко добро в живота

Когато времето не е честно спрямо нас

За съжаление това, че сте добър човек, не ви гарантира прекрасен живот. И не означава, че винаги ще ви съпътстват добри неща.

Въпреки че е вярно, че “времето поставя нещата по местата им,” трябва да разберете и, че в животът невинаги цари равновесие. Запомнете:

  • Ако показвате на партньора си постоянно любов и уважение, той винаги ще ви обича (невинаги е така).
  • Тъй като винаги сте били изпълнителни и коректни в работата си, шефът ви ще ви отвърне със същото (това невинаги се случва).
  • Тъй като сте отгледали децата си с любов и винаги сте им давали това, което искат, те ще направят същото с вас (много родители ще ви кажат, че това невинаги се случва).

Може да ви изглежда несправедливо, но в действителност балансът в живота не уважава честността. Невинаги ще получавате това, което си мислите, че заслужавате базирайки се на това, което сте дали. Това, че сте добър човек не ви гарантира щастие.

Понякога времето не се отнася с вас по начина, по който би трябвало.

И така…какво можете да направите в такъв случай?

понякога времето не се отнася с вас по начина, по който би трябвало

Как да се справите с ежедневните несправедливости

Не бъдете пасивни пред несправедливостта. Ако някой се отнася зле с вас в настоящия ви живот, не го приемайте лично и не се поставяйте в ролята на жертва. Действайте.

  • Ако си мислите, че времето не се отнася с вас по начина, който заслужавате, създайте реалността, която искате. Хората не са марионетки на съдбата: те са бойци, които трябва да се изправят пред ежедневните проблеми.
  • Разберете, че ако имате добро сърце това ви прави по-уязвими и чувствителни. Загрижени сте за останалите, съчувствате им и сте емоционално раними. Всичко това кара хората около вас да ви товарят с егоистичните си желания.
  • Бъдете смели и не спирайте нито за миг да сте добър човек. Ако винаги сте засявали семената на добротата, не позволявайте на времето да промени това само заради постъпките на другите хора.

Следвайте инстинктите си и бъдете ценна личност, която може да е щастлива и да раздава щастие на хората около себе си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.