Величието на човек се крие в дребните детайли

Малките детайли могат да означават много повече от която и да е грандиозна, но неискрена постъпка.
Величието на човек се крие в дребните детайли

Последна актуализация: 04 февруари, 2019

Дребните, незначителни на пръв поглед детайли играят важна роля в живота.

Малките, всекидневни жестове са нещото, което създава силни и емоционални връзки.

Тези малки действия всъщност формират най-великите приятелства и романтични връзки.

Не можем да съдим по външността на някого колко са велики делата му. Понякога дори и думите му не са достатъчни, за да усетим каква е истинската му нагласа, скрита зад доброто поведение и майсторството в изказа.

Истинската същност на човека се крие точно в тези почти невидими неща, които правим всеки ден. Безсъмнено ще разберете сами за себе си, че е добре да развиете наблюдателност за всичко това.

Всъщност, може да се каже, че за изграждането на здрави и силни връзки е важно да осъзнавате и насочвате към близките си хора тези малки детайли в жестовете. Именно по този начин е устроено развитието на хармонични връзки между хората.

Затова ви съветваме да останете с нас – ще ви отведем по-дълбоко в дебрите на междуличностните взаимоотношения.

Сигурни сме, че ще намерите представената информацията за полезна.

Малките детайли, езикът на сърцето

Още от ранно детство се учим на социални норми. Те се състоят от думите “уважение”, “учтивост” и онзи тип поведение, с който развиваме (или поне се опитваме да го направим) основата, на база на която да живеем в хармония с останалите.

Но отвъд правилата за учтивост, далеч от задължението да казваш “моля”, “благодаря” или “добро утро”, се формира и автентичната личност на човека.

Ако поиска, всеки може да е отзивчив или учтив, въпроса е дали зад тази маска няма и някакви скрити интереси.

От друга страна съществуват хора, които не обръщат внимание на тези дребни детайли в поведението. По този начин те не осъзнават кой е добър и кой лош. Те просто оценяват други черти от държанието.

Нека научим малко повече по въпроса.

Големите действия и малките детайли

големите действия и малките детайли

Някои хора вярват, че любовта се демонстрира само с грандиозни действия , или казано по-най-положителния начин –  “всичко или нищо”.

 • Повече удовлетвореност и щастливи връзки обаче се постигнат с ежедневно подхранване на взаимоотношенията.
 • Не казваме, че трябва да спрете да подарявате подаръци или да правите героични постъпки. Но това, от което наистина се нуждаят любимите ви хора, е реципрочност, в която всеки поглед е искрен, а любовта е едновременно показана и почувствана.

Неща, като “как беше денят ти” и “правиш ме много щастлив” са част от тези малки детайли, които партньорът ви винаги ще оцени. Това са нещата, които ни обогатяват повече от всеки друг подарък.

Ценностите се крият в малките жестове

ценностите и дребните детайли

Сигурно ви се е случвало да сте заобиколени от хора, които ви гледат, но реално не ви виждат. Може би имате приятели или близки, които ви слушат, но всъщност не ви чуват.

 • Но изведнъж се появява някой, който може да ви прочете като отворена книга, и който чрез малките детайли показва истинска заинтересованост към вас.
 • Именно такива жестове разкриват истинската добрина на човека срещу вас. Причината е, че всички притежаваме вътрешен компас, който ни показва много ясно кой е искрен, и кой – не.
 • Ако човекът отсреща цени тези малки детайли, значи той разпознава усилието, намеренията и емоциите, вложени в тях.

“Ако те попитам как си, това е защото наистина искам да знам. Искам да съм до теб, защото наистина имам нужда от това. Искам да знам дали си пристигнал жив и здрав, и си добре.”

Именно тези малки детайли в думите на любимите ни хора трябва да правят щастливи и благодарни във всеки един ден.

Щастието се крие в най-малките детайли

щастието в дребните детайли

На първо място, щастие означава липса на страх. То е състояние на хармония и баланс, едновременно психически и емоционален. В този момент започнеш да възприемаш и осмисляш много по-добре всичко, което те заобикаля.

Усмивка, смях, искрен поглед, докосване, неочаквана изненада…

Тези малки детайли позволяват на човек да се наслаждава на щастието, което е способно да лекува, и да прости всяка скръб или разочарование от миналото.

 • Ако сте обсебени от това да постигате велики дела, ако си поставяте невъзможни цели, е неизбежно в някакъв момент да се разочаровате и дори се провалите.
 • За да се чувствате щастливи, обаче, не е нужно да изкачвате най-високите върхове. Понякога трябва просто да останете в някоя тиха долина и да се радвате на небето.
 • Така ще откриете истинския път към щастието, изразяващо се в малките детайли, които постепенно ще се превръщат дискретни, но златни пътеки за достигане до пълно себеосъзнаване.
 • Нека бъде този начин! Нека сами станем архитекти на едно общество, в което хората живеят в хармония помежду си и оценяват и най-малките жестове на ближните си. Нека сме човечни и се уважаваме, оценявайки еднакво себе си и другите около нас.

Имайки предвид казаното дотук, постоянното повтаряне на думите “обичам те” не прави любовта ни по-искрена. Понякога е много по-добре да показваме  любовта си, вместо да изричаме празни думи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sánchez Santa-Bárbara, E. (1999). RELACIÓN ENTRE LA AUTOESTIMA PERSONAL, LA AUTOESTIMA COLECTIVA Y LA PARTICIPACIÓN EN LA COMUNIDAD. Anales De Psicología / Annals of Psychology, 15(2), 251-260. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/30141
 • Valdez Medina, José Luis y Mondragón, Jesús Antonio y González Arratia López Fuentes, Norma Ivonne y González Escobar, Sergio (2004). Significado psicológico de respeto entre adolescentes. Revista Internacional de Ciencias Sociales y Humanidades, SOCIOTAM, XIV (1), 113-129. [Fecha de Consulta 24 de Enero de 2021]. ISSN: 1405-3543. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=654/65414106
 • Paula Ruiz Torres (2019). Profesionales, directivas y riesgos psicosociales: efectos de la era digital y de la falta de corresponsabilidad real y la autoexigencia en el trabajo. Noticias CIELO, ISSN-e 2532-1226, Nº. 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7159551

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.