Недоразуменията създават пропасти между хората

12 Февруари, 2019
Ако съумеем да погледнем ситуацията отстрани, разбираме по-добре какво се случва.

За жалост, често се случва недоразуменията да се породят от добронамерени мисли и действия. Може да се случи дори при взаимодействието ни с хора, с които сме прекарали много време.

Резултатите не закъсняват – след възникването на проблема, някои се надяват, че хората с наранени чувства ще се върнат. Други искат да поправят нещата, но не се осмеляват.

Недоразуменията се получават от противоречието между намеренията, начина, по който общуват хората и обектива, през който виждат света.

Както се казва:

“Между това, което мислим, което искаме да кажем, което вярваме, че казваме, което казваме, което искаме да чуем, което чуваме, което вярваме, че чуваме и което разбираме, има осем начина да бъдем разбрани погрешно.”

недоразуменията между хората пречат на взаимоотношенията им

Голямата дистанция, причинена от гордостта и недоразуменията

В началото на недоразуменията обикновено са налице определени елементи. Те може да са гордост, умора или липса на увереност в себе си или в другия човек.

Този коктейл от променливи може да се обедини, за да се създаде идеалната буря за появата на недоразуменията. Идва момент, в който тълкуваме определен тон на гласа или двусмислени думи като враждебни. Но всъщност не е така.

За да избегнем това, трябва да сме наясно със състоянието на нашия и това на другия човек ум. В противен случай ще си извадим прибързани заключения.

В повечето случаи виждаме конфликтите като по-малко опустошителни, когато ги гледаме от разстояние. Това ни помага да избягваме гордостта или емоциите, които влошават положението. Като се върнем назад и погледнем цялата ситуация, това ни помага да реагираме по-добре, за да не нараним чувствата на другите.

Вижте и: Удивителният ум на зрялата жена

гордостта и недоразуменията често вървят ръка за ръка

Разликата между гордост и достойнство

В този ред на мисли е важно да правим разлика между гордост и достойнство. Гордостта е егоистична и негативна. Достойнството, от друга страна, се основава на уважението.

Очевидно е обаче, че трудно се прави разлика между двете. Достойнството иска да поддържа баланса и равнопоставеността сред мненията, мислите и действията. Гордостта, от друга страна, ви кара да искате да бъдете отгоре.

недоразуменията пречат на нормалните взаимоотношения

Постигане на разбиране

Както стана ясно, понякога не е лесно да бъдем разбрани. Това важи с особена сила, когато мотивите ни се основават на различни реалности

Можем да повтаряме това, което мислим, отново и отново. Но човекът пред нас може да не разбира какво казваме.

Това не означава, че човекът, с когото говорим, е лош. Това просто означава, че той е на различно място в живота и има различна гледна точка от нас.

Нормално е за хората да искат мислите и чувствата има да бъдат потвърдени. Ако се прави по неподходящ начин, това може да попречи на разбирането. Тогава целта е да направим така, че другият човек да разбере как ние виждаме нещата.

Ние невинаги можем да контролираме всичко и да поддържаме добро общуване. Винаги е добре да помислим за ситуацията, като се върнем назад. Това ни позволява да премислим всичко отначало.

недоразуменията и комуникацията между хората

Да бъдем отговорни за това, което казваме

Силата на гнева и неразбирането, които чувстваме, може да бъде голяма. Те са пропорционални на емоционалното въвличане, което влагаме в дадения повод. Това може да зависи и от връзката ни с другия човек.

Колкото по-близък ни е човекът, толкова по-важно е да разчитаме правилно посланието му. Но това ни позволява по-добре да разбираме и непознатото съобщение, което той се опитва да ни предаде.

Всеки човек трябва да се опита да тълкува думите спрямо отношенията си с другия човек. Същото нещо важи и за очакванията, личните интереси и дали те са емоционални.

Поради това е важно да обърнем внимание на това колко е важно да не губим добра комуникация. Обратното може да породи мъчителни размисли.

С други думи, трябва да се уверим, че няма да попаднем в емоционално торнадо. Това означава да не влизаме в капана и да играем адвокат на дявола.

Вижте и: Търпението и мълчанието: добродетелите на мъдрите хора

мъдриге хора избягват недоразуменията

Трябва да се борим срещу лошите намерения, които се стремят да подкопаят нашата цялост. Най-добрият начин да го направим е да се върнем назад и да погледнем ситуацията отстрани. Това означава да се опитаме да сме толерантни на различията, но да не оставяме другите да подценяват нашите нужди.

Най-добре се изяснява ситуацията, когато погледнем разликата между постъпките и думите. Но винаги трябва да помним реалностите на другите хора.

Поради това е важно винаги да сме предпазливи. Трябва да помним също, че умишленото поддържане на дистанция ни дава необходимото време, за да направим правилна преценка.

  • Morfa, José Díaz. Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer, 2003.
  • Satir, Virginia. En contacto íntimo. Editorial Pax México, 2008.
  • Satir, Virginia. Terapia familiar paso a paso. Editorial Pax México, 2007.