Вредно ли е пукането на кокалчетата?

Много хора се питат дали пукането на кокалчетата или ставите им може да е предпоставка за възникване на артрит - вижте повече в статията!
Вредно ли е пукането на кокалчетата?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въпреки че съществуват проучвания, които твърдят, че пукането на кокалчетата на пръстите може да е вредно? За мнозина това действие се е превърнало в ежедневен порок за постигане на определено облекчение в ставите.

Пукане на ставите, костно “хрущене” или изпукване на кокалчетата на пръстите (както искате го наречете) е много често срещана практика. Използва се най-вече за облекчаване на напрежението. Въпреки това, различни изследвания показват, че пукането на кокалчетата е вредно действие.

Тази статия ще обясни причините, поради които такова заключение е съставено, както и какво се случва, когато чуете този уникален звук.

 Защо кокалчетата ви “пукат”?

Шумът, който чуваме, когато си пукаме кокалчетата на пръстите на ръката, китките, глезените или всяка друга част на тялото идва от спукването на мехурчетата. Те се намират в течната лигавица на ставите ни.

Добре е да се знае, че нашите стави са точката на контакт, където костите се събират заедно и са покрити с дебела синовиална течност. Когато един пръст например е изпукан, опънат или огънат, съвместната връзка се разделя.

Капсулата, заобикаляща ставата се разтяга и разширява, което намалява натиска. Когато това се случи, разтворените газове в синовиалната течност образуват мехурчета. След това те се “взривяват ” и произвеждат този характерен пукащ звук.

пукането на кокалчетата е пряко свързано със структурата на костите

Можете ли получите артрит?

Газът се нуждае от половин час, за да се разтвори в течността, което означава, че след като сте изпукали кокалчетата си веднъж и сте чули звука “щрак”, тогава е препоръчително да не пробвате това отново в следващите 30 минути. По отношение на рисковете от този общ навик, струва си да се посочи, че в тази област не са направени много научни изследвания.

Извършвани са опити за анализиране на хора, които често пукат кокалчетата си. Целта е била да се изясни дали това е довело до щети в ставите, като артрит или остеоартрит.

Това, което е било открито по време на изследването е, че пръстите са показали признаци на увреда. Тя е била най-вече в меките тъкани, наблюдавало се е и намалена способност за хващане на даден обект. Това изглежда е резултат на бързото и повтарящо разтягане и свиване на свързаните сухожилия.

не пукайте кокалчетата си - има последствия

Истината по въпроса е, че след изпукване на кокалчетата на пръстите се появява по-голяма степен на мобилност и чувство за релаксация в ставите. Поради тази причина този навик е възприет от много хора.

От друга страна има лица, които често посещават специалист наречен чакръкчия/хиропрактор. Неговата цел е да “пренареди” костите, с което да облекчи напрежението. Пациентите твърдят, че след това се чувстват свободни и по-спокойни, изпитват по-малко болка и по-малко мускулни крампи

 Пукането на кокалчетата причинява загуба на мускулна маса

Някои изследователи твърдят, че това е най-важната последица от изпукването на ставите. От този проблем често страдат хора, които не са много активни физически, тъй като това е единственото време от деня, когато мускулите и ставите им са изпънати.

Липсата на движение отслабва мускулната сила, при което се появява чувство на износеност или умора. Така се стартира един порочен кръг, в който  изпукването на кокалчетата води до чувство на спокойствие за няколко часа, след което всичко се повтаря отново.

пукането на кокалчетата причинява загуба на мускулна маса

Какво точно се случва при пукането на кокалчетата?

С това движение често искате да облекчите болката. Трябва обаче да знаете, че за ставите ни то е малко по-рязко, безчувствено и неестествено. Противно на общоприетото мнение, то не освобождава напрежението в мускулите. Резултатът по-скоро е свързан със загубата на повече синовиална течност – естествената смазка, която предотвратява триенето между костите.

Това може да доведе не само до разрушаване на ставите, но също така и до по-голяма възможност от възникване на напукани или счупени кости. Други от последиците са скованост, деформация на пострадалия район, както и остра болка, която отминава с повече почивка.

Хората, които страдат най-много от този проблем са лица над 40-годишна възраст. Областите, в които се появяват резултатите от пукането на ставите са ръцете (пръстите на ръцете и китките) и областта на шията.

Най-добрият начин да се избегне този проблем е да се упражнявате, съобразно години и физическото ви състояние. Разходките и плуването са най-препоръчваните форми на упражнения.

вместо да пукате кокалчетата си при чакръкчия, се разхождайте активно всеки ден

Други силно препоръчителни дейности са тези, които насърчават мускулната сила и гъвкавост. Те водят до повишаване на издръжливостта при всички задачи, без да предизвикват повреждане или натоварване на ставите.

След преминаване на 30-годишна възраст, ставните тъкани започват да губят еластичността си. Това е времето да премахнете лошите си навици. Например, липсата на физическа активност и неправилна стойка пред компютъра или телевизора.

 Дали пукането на кокалчетата причинява артрит?

Много хора се питат дали пукането на кокалчетата или ставите им може да е предпоставка за възникване на артрит. Истината е, че ако правите това редовно или ви е навик от години, на теория хрущяла е повреден.

Едно от най-известните изследвания на тази тема е направено от д-р Доналд Ънгър. В продължение на повече от 60 години той пука кокалчетата на пръстите на лявата си ръка два пъти на ден, но не прави това на дясната си ръка. Всяка година той разглеждал ръцете си и никога не открил следи от дегенеративна болест, дори на ръката си, която “хруптял”.

пукането на кокалчетата води до дегенеративни болести

Друго проучване изследва 30 възрастни хора в старчески дом в Лос Анджелис. Тези, които са пукали кокалчетата си цял живот не са получили остеоартрит. При трето проучване, този път с възрастни на 45 години в Детройт е установено, че основния проблем, който възниква е загуба на сила в захващането им и също така над 80% от изследваните страдат от подуване на ръцете.

Поради тази причина е препоръчително да не пукате кокалчетата си постоянно. Въпреки това, извършването на това действие от време на време, за да се освободите от напрежението не изглежда да е нещо лошо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • deWeber, K., Olszewski, M., & Ortolano, R. (2011). Knuckle Cracking and Hand Osteoarthritis. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.02.100156
  • Boutin, R. D., Netto, A. P., Nakamura, D., Bateni, C., Szabo, R. M., Cronan, M., … Chaudhari, A. J. (2017). “Knuckle Cracking”: Can Blinded Observers Detect Changes with Physical Examination and Sonography? Clinical Orthopaedics and Related Research. https://doi.org/10.1007/s11999-016-5215-3
  • Ford, L. (2017). Stop cracking your knuckles!a new SLP recognizes—and appreciates—the wisdom of her older patients. ASHA Leader. https://doi.org/10.1044/leader.FPLP.22092017.72

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.