Промените в модела на сън могат да предскажат наличието на дегенеративни заболявания

Навиците на съня могат да бъдат предварителен знак за заболяване, като е важно да се подходи към тях от терапевтична гледна точка.
Промените в модела на сън могат да предскажат наличието на дегенеративни заболявания

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Проучвания доказват, че промените в съня и неговите модели могат да помогнат в ранното диагностициране на някои дегенеративни заболявания, особено във фазата на бързо движение на окото (БДО).
В днешната статия ще ви споделим как моделите на сън могат да ви дадат информация за здравето ви.

Какво представляват изменените модели на сън?

Промените в модела на сън не винаги са свързани с дегенеративни заболявания

Заболяванията на съня, както и проблемите свързани с него не засягат единствено хора, страдащи от невродегенеративни заболявания като Паркинсон, деменция или Алцхаймер.

Те променят обичайният цикъл на развитие на съня и могат да попречат на умствените, емоционалните или физическите функции на човек.

Основните заболявания на съня са:

 • Сънна апнея (временно спиране на дишането)
 • Подмокряне на леглото (особено при деца)
 • Безсъние (сън с лошо качество, който не позволява отпочиване)
 • Синдром на неспокойните крака (ставите се движат непрестанно през нощта)
 • Сънна парализа (събуждане в БДО фазата, когато мозъкът е активен, но не и тялото, с изключение на очите)
 • Среднощен тормоз (внезапно и ужасяващо събужадне)
 • Ходене на сън (ходене или извършване на други дейности по време на сън)
 • Нарколепсия (заспиване по всяко време и на всяко място, без предвещаващи знаци за това)

Съществуват и други, по-рядко срещани заболявания като:

 • Идиопатична хиперсомния (редуване на редовен среднощен сън с нуждата от допълнителен такъв за още 4 часа през деня)
 • Повтаряща се хиперсомния (нуждата от сън до 20 часа на денонощие)
 • Идиопатично безсъние (неврологично заболяване на будния/спящия цикъл, което създава проблеми при събуждане или промяна на съня)

БДО фазата и невродегенеративните заболявания

Връзка между модела на сън и дегенеративните заболявания

Според проведено проучване от Неврологичното звено на болничната клиника в Барселона, държанието на човек по време на БДО фазата може да обясни или да предупреди за определени заболявания, като Паркинсон или старческа деменция.

Пациентите, които страдат от кошмари, свързани с нападения и малтретиране, както и тези, които ритат и плачат по време на БДО фазата може да страдат от невродегенеративни заболявания в бъдещето, поради липсата на допамин в мозъка.

Тези пациенти могат да посетят специализирани клиники, където да проведат определени изследвания, които да определят вида на заболяването, от което страдат. Благодарение на това ще могат да определят как това ще се отрази на живота им за в бъдеще.

Такъв тип изследвания се провеждат в частни болници и клинки. Лекарите свързват държанието по време на БДО фазата с възможността за развитие на заболяване.

Болестите на съня могат да бъдат знак за превенция от нарколепсия, удар и сънливост. Също така могат да идентифицират дихателните проблеми като сънна апнея и хъркане.

Моделите на сън и неврологичните заболявания

Моделите на сън и неврологичните заболявания

Освен, че помагат на пациентите с дихателни заболявания, причинени от проблемите  със съня, болниците в Испания предлагат и лекарства за съня и изследват връзката между епилепсията и заболяванията на съня.

Според невролога Мария Гудин, епилептичните пристъпи и проблемите със съня са трудно различими.

Нейната колежка Мерцедес Муньос оспорва факта, че заболяването на Паркинсон (второто най-често срещано неврологично заболяване в света) е по-масово при хора, страдащи от безсъние, както и безпокойство и депресия.

 • Хиперсомнията се появява при 80% от хората със заболяване на Паркинсон.
 • Заболяванията, свързани с поведението на съня, появяващи се по време на БДО фазата засягат около 40%.
 • Синдромът на неспокойните крака се среща при 20%.

Това означава, че определени модели на сън са често срещани при пациенти с невродегенеративни заболявания, а това може да засегне качеството им на живот.

Какво представляват навиците на съня

Навиците на съня могат да бъдат предварителен знак за заболяване, като е важно да се подходи към тях от терапевтична гледна точка.

Д-р Естефания Сергуа сравнява първоначалните заболявания на съня с появата на умствени заболявания: шизофрения, депресия, безпокойство или биполярни разтройства.

Всички те са свъзани с проблемите на съня. Същото важи и за хроничната тревожност и болестите на пост-травматичния стрес.

Съществува статия, в която се твърди, че се очакват още повече хора, заболели от деменция в световен мащаб, а в частност и Алцхаймер.

Нека повторим още веднъж, Алцхаймер и заболяванията на съня са силно свързани. Когато са съпровождани от генетично предразположение и други фактори, те могат сериозно да засегнат качеството на живот.

За много пациенти нарушаването на съня води до хоспитализиране. В много случаи, промените в моделите на сън са много по-тежки отколкото при тези, които не са диагностицирани с подобно заболяване.

Характеристиките на заболявания на съня, за тези, които боледуват от Алцхаймер са:

 • Увеличаване на движението
 • Намаляне на дълбокия сън и БДО
 • Сънливост през деня

Основната причина за заболяванията на съня са повредите на невроните, които карат тялото да заспива.

Хипоталамусът и вътрешният часовник са отговорни за съня и ходенето, но при заболелите, те не функционират правилно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Iranzo, A., Molinuevo, J. L., Santamaría, J., Serradell, M., Martí, M. J., Valldeoriola, F., & Tolosa, E. (2006). Rapid-eye-movement sleep behaviour disorder as an early marker for a neurodegenerative disorder: a descriptive study. Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(06)70476-8
 • Iranzo, A., Tolosa, E., Gelpi, E., Molinuevo, J. L., Valldeoriola, F., Serradell, M., … Santamaria, J. (2013). Neurodegenerative disease status and post-mortem pathology in idiopathic rapid-eye-movement sleep behaviour disorder: An observational cohort study. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(13)70056-5
 • Terzaghi, M., Sinforiani, E., Zucchella, C., Zambrelli, E., Pasotti, C., Rustioni, V., & Manni, R. (2008). Cognitive performance in REM sleep behaviour disorder: a possible early marker of neurodegenerative disease? Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2007.06.013
 • A., I., J.L., M., J., S., M., S., M.J., M., F., V., & E., T. (2006). Rapid-eye-movement sleep behaviour disorder as an early marker for a neurodegenerative disorder: a descriptive study. Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(06)70476-8
 • Kempfner, J., Sorensen, G., Zoetmulder, M., Jennum, P., & Sorensen, H. B. D. (2010). REM Behaviour Disorder detection associated with neurodegenerative diseases. In 2010 Annual International Conference of the IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, EMBC’10. https://doi.org/10.1109/IEMBS.2010.5626212

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.