Прогрес в контролирането на остеоартрита

Според специалист от Мадрид, Испания, в следващите 5 – 10 години ще бъде възможно забавянето на развитието на остеоартрита и осигуряването на по-добър живот на болните.
Прогрес в контролирането на остеоартрита
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Тъй като ранната диагноза е изключително важна за контролирането на остеоартрита, прогресът в тази област ни дава шанса да живеем по-добре. 

остеоартрита не бива да се подценява
Според специалист от Universidad Internacional Menéndez Pelayo в Мадрид, Испания, в следващите 5 – 10 години ще бъде възможно забавянето на развитието на остеоартрита и осигуряването на по-добър живот на болнитеот това заболяване.

В момента е почти невъзможно излекуването от това хронично и засягащо качеството на живота на хората заболяване. Науката продължава да прави малки стъпки, които ни дават надежда.

Специалистите често диагностицират болка при увреждане на ставите с около 30%. Но ако можем да предвидим развитието на болестта, нещата ще бъдат съвсем различни.

Проведените през последните години проучвания дават наистина добри резултати. В тази статия искаме да ви разкажем какво би могло да се случи скоро.

Скоро контролирането на остеоартрита ще бъде реалност.

Остеоартритът засяга 52% от жените и 29% от мъжете. Обикновено първите симптоми на заболяването се проявяват между 54 – 60 годишна възраст. Обикновено болестта протича по следния начин:

 • След това преминава към краката. (40%)
 • Други често засягани от болестта части на тялото са коленете и бедрата (10% и 3%).

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) 28% от населението в света страда от остеоартрит.  Смята се, че 80% от хората на възраст над 60 години страдат от някакъв проблем, свързан с тази болест.  

Както виждате това заболяване е широко разпространено. Почти всички познаваме някой близък човек или приятел с тази болест. Освен това знаем, че много от читателите ни страдат от това заболяване мълчаливо.

Ранното диагностициране на остеоартрита ще подобри качеството ни на живот.

Ключът към заболяването е ранната диагноза.

Според Biomedical Institute of Protein Study  (INIBIC) в Ла Коруня , Испания, остеоартрита ще бъде лекуван по съвсем друг начин в следващите 5-10 години.

 • Забавянето на развитието на остеоартрита ще бъде възможно благодарение на ранното му диагностициране.
 • В момента се разработва комплект за диагностициране на остеоартрита.  Идеята е чрез обикновен кръвен тест да бъдат открити признаците на болестта.
 • Както знаем отиваме на лекар, търсейки помощ, когато болката вече е станала нетърпима. Болката в ръцете е много силна, те се схващат през нощта и започват да се деформират.
 • Когато болестта достигне този стадий на развитие е невъзможно да бъде контролирана. Затова ключът е възможно най-ранното откриване на признаците на остеоартрита.

 Протеомно изследване

Според ревматолога Франциско Бланко, научен директор на INIBIC, има голям напредък в изследването на остеоартрита.

 • Протеомиката е наука за протеините, които са комбинации от протеини от даден геном.
 • Протеомното изследване на засегнатите тъкани позволява на учените да открият биомаркери.
 • Тези маркери позволяват откриване на остеоартрита в ранен стадий с 96% успех.

Тази ранна диагноза ни дава възможност да контролираме заболяването. Учените смятат, че след 5-10 години ще има много ефикасни терапии за болестта.

Остеоартритът се развива по сходен начин. Отделят се вещества, които разрушават здравите тъкани малко по малко. Ако бъде създадена ваксина срещу тези вещества, то ще може да се забави и развитието на болестта.

изследване на кръв и остеоартрита
Нуждата от контролиране на остеоартрита

Остеоартритът е най-често срещаното ревматично заболяване, водещо до нетрудоспособност. Не трябва да бъде подминавано с лека ръка и да бъде считано за болест, засягаща най-вече възрастните хора

Някои свързват остеоартрита със старите хора. Но тази нагласа трябва да бъде променена и да се възприеме реалността.

Препоръчваме ви да прочетете: Нов метод за лечение на артрит

Има и хора, водещи активен начин на живот с това заболяване, което ги уврежда трайно.

 • Остеоартритът засяга качеството на живота и намалява подвижността ви.
 • Не трябва да забравяме и каква цена плащаме със здравето си: операции, терапии, лекарства и др. Ако се инвестират повече средства за проучвания, контролирането на остеоартрита би станало възможно.
 • Експертите смятат, че след няколко години диагностиката ще се подобри. Фактори като наднорменото тегло или спортуването (колкото и странно да звучи) увеличават възможността от разболяване от тази болест.
 • Някои генетични компоненти в съчетание с начина ни на живот увреждат здравите тъкани с течение на времето.
остеоартрита трябва да бъде поставен в ганици
Медицинските институции са загрижени по този въпрос. Жизнено важно е да можем да контролираме остеоартрита, за да живеем нормално.  

Животът с хронична болка и страдания не е нормален, дори и да привикнем към него.

Ще следим за още информация по темата, която да споделим с вас. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • University of Nottingham. (2014, February 26). Progress in osteoarthritis pain relief signaled by new research. ScienceDaily. Retrieved February 22, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140226074931.htm
 • National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. (2010). What Is Osteoarthritis? U.S. Department of Health and Human Services, (November), 1–4.
 • Monfort, J., Garcia-Giralt, N., López-Armada, M. J., Monllau, J. C., Bonilla, A., Benito, P., & Blanco, F. J. (2006). Decreased metalloproteinase production as a response to mechanical pressure in human cartilage: A mechanism for homeostatic regulation. Arthritis Research and Therapy8(5). https://doi.org/10.1186/ar2042

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.