7 вредни последици от развода в живота на децата

Разводът е неочаквана ситуация за децата. Това е момент, който напълно променя живота им и произтичащите от това емоционални щети ще зависят от това как двамата родители ще се справят с тях.
7 вредни последици от развода в живота на децата
Bernardo Peña

Написано и проверено от психолог Bernardo Peña.

Последна актуализация: 15 юни, 2023

Като цяло, вредните ефекти от развода често са необратими, особено опустошителни при децата, и се проявяват като лошо самочувствие.

По същия начин това засяга други аспекти от техния живот, като академичната среда и, в някои случаи, здравето. Разводът е много повече от разтрогването на брака. Когато родителите се разделят, светът на децата често се срива.

Раздялата води до състояние на тъга, с което всеки член на семейството трябва да се справи. Въпреки че специалистите твърдят, че децата успяват да се адаптират и асимилират, истината е, че никой не излиза невредим от развода.

Причините за развода

Ефекти от развода

Някои от най-честите причини за развод включват:

  • Изневяра
  • Пристрастяване
  • Домашно насилие (физическо или емоционално)
  • Неразрешими различия между двойката
  • Натрупани разочарования или лична неудовлетвореност
  • Рутина и скука

Как може да протече един развод

Има два вида процедури, които обикновено се използват за развод:

1. По взаимно съгласие

Това е най-доброто за двойки, които имат деца, защото има по-малко въздействие върху тях.

При този тип раздяла двойката взема решението хармонично. Избягват се постоянните спорове, които биха могли да навредят на децата, като по този начин се намаляват вредните последици от развода.

2. Оспорване на развода

В този случай единият съпруг ще подаде жалба и ще обоснове причините за искането на развода. Другият съпруг обикновено не е съгласен с решението и ще му се противопостави категорично, генерирайки конфликт.

Както можете да си представите, има по-вероятни отрицателни ефекти от развода, когато това се случи.

Вредното въздействие на развода върху децата

Способността на детето да преодолее щетите, причинени от развода, ще се различава за всеки отделен случай. До голяма степен ще зависи от това как и двамата родители ще се справят с раздялата.

Въпреки това, ето някои често срещани вредни ефекти от развода върху децата:

1. Ниското самочувствие е един от ефектите на развода върху децата

Ефекти от развода

В зависимост от възрастта и способността им да се справят с нови ситуации, разводът може да остави голяма или малка следа върху самочувствието на детето. По време на развод детето ви може да се чувства сякаш не е важно или че родителите му не го вземат предвид в процеса, според това проучване, публикувано в Apuntes de psicología.

Това обикновено е така, защото родителите инвестират много време в развода и това отнема от вниманието, което обръщат на децата си. Ако загубят това взаимодействие със съпруга, който вече не живее у дома, детето може да се почувства изоставено.

2. Чувство за вина

Отнема няколко години, за да се преодолее загубата на това двамата родители да не са под един покрив. Ако комуникацията между родителите е лоша, детето може да вярва, че то е отговорно за раздялата. Това става ясно от тази статия, публикувана в списание Universitas Psychologica.

Това може да се случи, ако и двамата родители не са достатъчно зрели, за да се изправят пред конфликта и да поемат своята отговорност, като по този начин се засилва чувството на изоставеност.

Въвличането на децата ви във вашия развод само ще ги направи по-уязвими. Те никога не трябва да бъдат поставяни в положението да избират между единия или другия родител. Това само ще причини по-големи емоционални щети. Те ще се чувстват виновни, независимо кого ще изберат.

3. Депресията е един от ефектите на развода при децата

Загубата на познатия начин на живот и щастието, което някога са имали у дома, като цяло ще създаде несигурност. Ако трябва да се изнесат от къщата, да сменят училище и да напуснат приятелите си, ще последва депресия. Те също губят сигурността и увереността, които са получавали от любовта на родителите си чрез семейни дейности.

Възможно е също така да са принудени да живеят само с един от родителите. Ако времето, което прекарват с другия родител, е твърде малко, отношението им може да премине от депресивно във враждебно.

Децата вероятно ще приемат раздялата трудно и ще измислят фантазии за помирение. Когато това в крайна сметка не се случи, това може да увеличи тяхното разочарование и депресия.

4. Трудности в социалните ситуации

Друг вреден ефект от развода в живота на децата са социалните трудности. По време на раздялата детето може да мисли само за това, което се случва у дома. Това може да намали мотивацията му да играе и да общува с приятелите си.

Представянето в училище също може да се влоши. Това е така, защото детето може да е толкова загрижено за семейната ситуация, че да пренебрегва други области в живота си. Децата трябва да правят известна дистанция между развода на родителите си и собствения си живот.

5. Страх от бъдещето

Ефекти от развода

Преминаването от състояние на семейно щастие към състояние на раздяла може да дестабилизира всеки. Всичко, което едно дете може да си представи, няма да го подготви за загубата на родител. Разводът създава огромно количество несигурност за бъдещето.

Това преживяване може да повлияе на децата в отношенията, които ще имат. Най-вероятно те ще се страхуват да се установят или да сключат брак, припомняйки си опита от развода на родителите си.

6. Поведенческите проблеми са последици от развода

Разводът ще породи раздразнителност, проблеми със съня, промени в хранителния режим и като цяло безпокойство. Раздялата предполага негативни ефекти от отсъствието на бащата, икономически стрес. Освен това момчетата по-трудно преодоляват този вид криза. Те го изразяват, като се забъркват в проблеми в училище.

Друга травма, причинена от развода, е разрушаването на мрежите за социална подкрепа, тъй като децата обикновено са принудени да се преместят в друг квартал или училище, губейки приятели и контекст.

Освен това децата могат да поемат отговорности, които не са подходящи за тяхната възраст или ниво на зрялост, като например грижа за по-малки братя и сестри, задължението да изпълняват определени домакински задължения или да служат като емоционален противовес на един от родителите.

7. Психосоматични заболявания

Психосоматичните заболявания са сред многото вреди, причинени от развода. Те се дължат на високите нива на стрес по време на процеса и безпокойство от новия им и непознат начин на живот.

Вредното въздействие на развода върху децата

Преди всичко имайте предвид, че разводите винаги трябва да се извършват възможно най-цивилизовано. Трябва да действате тактично и възможно най-приятелски, особено когато има деца.

Имайте предвид, че не всички деца имат проблеми поради новото семейно положение на родителите си. В това отношение най-сериозните проблеми са от липсата на информация и незнанието какво ще се случи.

Дискомфортът на децата, чиито родители са в процес на развод, не е измислен. Физически се чувстват зле от това. С оглед на това трябва да потърсите професионална помощ, за да лекувате емоционалните щети, които вашият развод може да е причинил на децата ви, и да им помогнете да се справят с предстоящите промени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.