Прегарянето на връзката: разпознайте признаците и как да се лекувате

Връзката ви отегчава? Научете какво представлява прегарянето на връзката, признаците му и как да го преодолеете.
Прегарянето на връзката: разпознайте признаците и как да се лекувате

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 13 ноември, 2023

Прегарянето на връзката може да възникне при двойки, които са изложени на силен стрес. Често се бърка с липса на любов или желание за прекратяване на връзката, но не винаги трябва да е така. В тази статия ще ви разкажем за предупредителните признаци на прегаряне на връзката и какво да правите по въпроса.

Хората са изложени на различни източници на стрес в зависимост от тяхната възраст и отговорности. Когато имате любовна връзка, често се случва това чувство на психическо и физическо претоварване да проникне в този интимен кръг. Важното е обаче да знаете как да разпознавате тези не толкова добри етапи и как да ги преодолявате.

Какво представлява прегарянето на връзката?

Burnout е термин, който първоначално е измислен за работния сценарий, за да се отнася до „работи напразно“ или „изтощение“. Това е синдром, свързан със стреса, който, натрупан, генерира демотивация да продължим с възложените задачи.

По този начин прегарянето във връзката се разбира като латентен проблем сред двойките, които са изложени на много стресови ситуации, както от външни източници, така и вътрешни за връзката. Говорим от много големи натоварвания, до прекомерна отдаденост на домакинската работа или семейни грижи.

Според сексолога и терапевт на двойки Ева Морено прегарянето на връзката се описва като „отрицателното емоционално състояние, което, съчетано с липсата на енергия, създава перфектните условия за конфликт, който се разраства много лесно и е все по-трудно да се потуши“.

Въпреки че картината изглежда доста лоша за двойки, изпитващи този синдром, трябва да се каже, че не всичко е загубено. Разбирайки, че основната причина за това прегаряне е стресът, е възможно да се спаси връзката, ако се идентифицират източниците, които засягат връзката.

Според Американската психологическа асоциация “Ключът за контролиране на стреса е откриването и промяната на поведението, което го причинява.”

Какви са някои от причините за това прегаряне?

Както споменахме, причините за бърнаут са множество. Всъщност те зависят много от всеки от партньорите и тяхната индивидуална среда. Въпреки това ще посочим някои, които могат да ви помогнат да определите дали преминавате през този момент.

Прекалена самоувереност

В началото е нормално любовта, страстта и съучастничеството да са на повърхността. И двамата правите всичко възможно, за да се харесате един на друг и да предложите най-доброто един от друг. Въпреки това, с течение на времето се появява прекомерна самоувереност, която ви кара да се чувствате уверени в партньора си, дори без да правите нищо за него или нея .

Е, при двойки, които са били заедно от дълго време, този сценарий може да се случи, като е вероятна причина за прегаряне или любовно изтощение. Забравянето на специална дата веднъж може да е нормално, но малко по малко този тип събития ще се натрупват, генерирайки стрес и незаинтересованост, както и разочарование и липса на признателност.

Причини за прегарянето на връзката – прекомерно натоварване

Една от най-честите причини за бърнаут е прекомерната работа на единия или двамата партньори. Това се изразява в безкрайни работни дни, т.е. по-малко време за споделяне на моменти, които укрепват брака или ухажването, което го пренасочва към времето, което остава.

Тази ситуация на незаинтересованост засяга хората, кара ги да се чувстват неоценени и маловажни, което след това отстъпва място на прегаряне на връзката. Едновременно с това недоволството от партньора се отразява негативно на работата, както показват някои изследвания.

Препоръчително е да се намери баланс между партньор и работа, за да не се налага да жертвате едно от двете.

Безплодие

Проучване на 98 безплодни двойки установява, че това състояние генерира напрежение във връзката. Този стрес може да причини психологически кризи, които засягат връзката, поради което е фактор, който може да предизвика синдром на любовно прегаряне.

Според описаното в документа жените изпитват това изтощение повече от мъжете.

Знаци, които предупреждават за прегарянето на връзката

Според това, което казахме досега, прегарянето на връзката не се появява за една нощ. Има редица неща, които могат да го предизвикат, малко по малко. То обаче е по-латентно, когато двойката е на ръба на разпада.

Ще ви разкажем за знаците, които могат да предупредят, че нещо не е наред.

1. Чести спорове

Спореща двойка
Честите спорове може да показват, че между двойката има прегаряне.

Споровете присъстват във всяка двойка, но когато станат много чести, те могат да бъдат признак на прегаряне. Те създават токсична и негативна атмосфера във връзката, особено ако не я завършите задоволително или не сложите край на конфликта.

2. Прегарянето на връзката – сексуална незаинтересованост

Сексуалното желание се появява в двойката по множество причини. Следователно, ако има чувство на изтощение, откъснатост и стрес, честотата на сексуалните отношения може да намалее или да бъде нула. Всичко това допълнително утежнява сценария и създава още по-голяма пропаст между двамата.

3. Негативни чувства

Както казахме, спорове могат да възникнат във всяка двойка. При нормален сценарий можете да ги разрешите без големи проблеми и винаги при предпоставката, че никой няма нищо против другия и има най-добри намерения.

Но когато има прегаряне, негативните мисли надделяват и ви карат да гледати на другия като на враг.

4. Прегарянето на връзката – връзката се превръща в бреме

След като се появи бърнаут, връзката се превръща в бреме за този, който е по-изтощен. Проявите на привързаност намаляват и има страх от прекарване на време с другия човек поради негативната идея, че ще има спорове или лоши моменти.

5. Желание за прекратяване на връзката

В пика на прегарянето този, който се чувства по-изтощен, мечтае да избяга от връзката. Лесният изход е да прекратите годежа или брака, за да не се налага да се справяте с решение, за постигането на което е необходима воля.

Същото желание кара двойките да се чувстват привлечени от други хора, които им представят напълно различен сценарий, много по-спокоен и по-безопасен.

Промени във връзката ви, за да преодолеете прегарянето

Като обобщим това, което изложихме досега, трябва да разберем, че прегарянето на връзката не е синоним на липса на любов. Това е синдром, дължащ се на множество променливи, които можете да лекувате и преодолеете, ако това желаете като двойка. Това са някои промени, които могат да ви помогнат да преодолеете този момент.

Запазване на любовта във връзката
За да преодолеете прегарянето във връзката, важно е да се свържете отново с партньора си, да говорите и да бъдете честни за чувствата си .

1. Бъдете честни относно прегарянето на връзката

Първата стъпка към преодоляване на прегарянето е да бъдете честни за чувствата, които изпитвате. Затова се осмелете да съобщите в тих момент какво ви минава през ума.

Това включва оттенък на прозрачност и увереност, за да разкриете емоционалните и физически нужди, които може да изпитвате, както и недостатъците. За да бъде моментът успешен, оставете обидните и объркващи думи настрана. Идеята е да бъдем максимално ясни.

2. Разбирайте се

Всеки човек има свой собствен език на любовта. Ето защо, когато сте в двойка, е необходимо да идентифицирате най-добрия начин да ги балансирате и поддържате. По този начин всеки ще се чувства оценен, желан и обичан от другия.

По същия начин е необходимо да разберете, че въпреки че сте двойка, всеки човек има вкусове и предпочитания, които може да са различни, но че чрез разговори и постигане на споразумения те могат да се разбират по-лесно. Можете дори да се наслаждавате повече един на друг.

3. Дайте си глътка въздух

Не изпадайте в паника! Не говорим за развод, а за възможността да се насладите на глътка въздух, даваща почивка на връзката. Този съвет се отнася за двойки, които прекарват много време заедно, работят заедно или имат едни и същи хобита.

Усещането за загуба на независимост може да доведе до любовно прегаряне и негативно чувство, че не можете да правите нищо един без друг. Ето защо е важно да се отворят пространства за отдих и грижа за себе си, за да се запази индивидуалната енергия жива.

Ако вашето прегаряне във връзката е прекомерно, потърсете терапия за двойки

Ако сте направили всичко, за да накарате прегарянето да изчезне и не се получава, потърсете терапия за двойки. Освен това професионалистът може да ви помогне да насочите чувствата си и да ви научи как да ги изразявате по-добре. Специалистите могат да ви помогнат и да се придържате към всички споразумения, сключени за спасяване на връзката.

Всъщност това е добър начин да определите дали преминавате през труден период или дали ухажването или бракът са се превърнали в безкраен цикъл, който наистина трябва да приключи. И накрая, терапията не винаги ще ви даде решението, което очаквате, само ще ви помогне да разберете по-добре вашия сценарий и да вземете най-здравословното решение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Psychological Association. (2013, April 15). Comprendiendo el estrés crónico. https://www.apa.org/topics/stress/estres-cronico
  • Guio, N; Restrepo, P. (2018). El impacto de los conflictos de pareja en el desempeño laboral. Universidad de San Buenaventura, Colombia.
  • Ghavi, F., Jamale, S., Mosalanejad, L., & Mosallanezhad, Z. (2015). A Study of Couple Burnout in Infertile Couples. Global journal of health science, 8(4), 158–165. https://doi.org/10.5539/gjhs.v8n4p158

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.