7 съвета как да говорите с децата си за развод

Да говорите с децата за развода не е лесно, но ако го направите правилно, това може да им помогне да разберат, изразят себе си и да продължат напред. Споделяме с вас няколко съвета в това отношение.
7 съвета как да говорите с децата си за развод
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 30 август, 2022

Преди няколко десетилетия децата на разведени родители бяха малцинство и по-често страдаха от объркване, дезориентация и стигма. Днес разводът е по-често срещана реалност, но това не го прави по-лесен за асимилиране. Ето защо бихме искали да споделим с вас някои съвети как да разговаряте с децата си за развода.

Дори ако вашите деца вече знаят за брачната раздяла и са го преживели в близкото си обкръжение, преживяването на промяната в собственото им семейство ще бъде болезнено. Раздялата ще повлияе на детето и ще преобрази живота му, но не е задължително да е травматично събитие.

Това ще зависи до голяма степен от комуникативните умения и емоционалната интелигентност на родителите. Важно е да знаете как да подходите към новините и да ги предавате по подходящ начин, както и да придружавате процеса на асимилация. Ако не знаете откъде да започнете, тези съвети може да са полезни.

1. Кога да говорите с децата си за развода

Важно е да не съобщавате новината на децата, докато разводът не е твърдо решение. Понякога въпросите идват и си отиват и това, което е изглеждало като неизбежна раздяла, в крайна сметка получава нова възможност.

Преживяването на тези възходи и падения може да бъде много объркващо за децата и юношите. Така че, изчакайте, докато изясните позицията си, преди да започнете разговора.

След като сте решили, изберете подходящо време, когато можете да сте сами и спокойни. Водете разговора у дома, тъй като това е безопасно място за тях.

Говорете с всичките си деца едновременно. Премахнете разсейващите фактори, като телевизия или мобилни телефони, и ги гледайте в очите. Можете дори да поддържате известен физически контакт, ако децата ви са много малки.

Много добра идея е и двамата родители да присъстват в разговора и да демонстрирате единен фронт. Това ще донесе чувство за сигурност на децата, защото те ще видят, че могат да продължат да се доверяват и на двама ви.

Родители обясняват развода на децата
Ако само родител разговаря с децата, това насърчава повече образа на раздора и не насърчава чувството за безопасност у децата.

2. Какво да кажем за причините за раздялата

Естествено е децата да искат да знаят причините, поради които родителите им се развеждат. В този случай най-подходящото нещо, което трябва да направите, е да отговорите искрено, но с ясна глава: не изпускайте от поглед факта, че и двамата сте тяхната основа и референтни фигури.

Те нямат нужда да слушат обвинения или упреци.

Можете да обясните, че в този момент продължаването като двойка не е най-добрият вариант за вас. Кажете им, че сте се опитали да накарате връзката да работи, но че понякога съвместният живот и животът на възрастните са сложни и това е най-доброто решение за всички.

Освен това имайте предвид възрастта на децата, за да адаптирате езика и обясненията към способността им да разбират.

3. Обяснете как разводът ще се отрази на живота им

Когато говорите с децата си за развода, важно е да обясните как това ще се отрази на живота им на практическо ниво. Какво ще се случи и кога? Въпроси като къде ще живеят, колко време ще прекарват с всеки родител и дали ще сменят училище, дейности или рутина, всичко трябва да бъде разгледано.

Наличието на отговори на този тип въпроси преди разговора може да бъде важно, за да придадете яснота и структура и да не ги оставите да плуват в морето от съмнения и несигурност. Обяснете, че ще вземете предвид тяхното мнение относно разпределението на времето, но че те не трябва да избират или да се тревожат за това.

Вие, възрастните, ще решите. Освен това трябва да знаят, че ще направите всичко възможно да не нарушите живота и ежедневието им.

4. Уверете ги в безусловната си любов, когато говорите за развода

Ако има едно важно послание за предаване в тази ситуация, това е безусловната любов. Уверете децата, че и двамата ги обичате безусловно и че това няма да се промени. Уверете се, че знаят, че все още могат да разчитат и на двама ви за всичко, от което се нуждаят, и че вие ще бъдете до тях, дори ако вече не живеете заедно.

Те може да се страхуват, че точно както любовта ви един към друг е приключила, така ще приключи и любовта ви към тях. Следователно е необходимо да я потвърдите и да ги уверите, че ще продължат да получават любов, присъствие и подкрепа и от двама ви. Уверете се, че знаят, че все още сте им родители и ще работите заедно, за да им осигурите най-доброто.

5. Избягвайте чувството за вина

Може да ви е трудно да разберете, но много деца са склонни да обвиняват себе си, когато родителите им се развеждат. Те приемат, че това се е случило, защото са се държали лошо, направили са грешка или не са се справили със задачите си.

Така че, дори ако децата ви не го изразят на думи, уверете ги, че решението няма нищо общо с тях, че те са прекрасни и това е проблем на възрастните.

6. Позволете им да изразят емоциите си

Когато говорите с децата си за развода, може да наблюдавате смесени и неочаквани реакции. Някои деца са силно засегнати, докато други изглеждат напълно безразлични.

Защитните механизми на всяко дете може да са много различни, това не е лесна новина за асимилиране. Така че, първо и най-важно, бъдете търпеливи.

На децата трябва да им се позволи да изразят емоциите си, независимо дали са ядосани и гневни, объркани или тъжни. Независимо дали трябва да плачат, да задават въпроси или да оставят разговора за по-късно. Важно е да ги уважавате и да не потискате чувствата им.

Също така е добре за вас, като родители, да изразите как се чувствате поради промяната. Това няма да накърни авторитета ви; напротив, показването на уязвимост ще помогне на децата ви да разберат, че е естествено да изпитвате и изразявате емоции.

Можете да ги попитате как се чувстват и дали има нещо конкретно, което трябва да знаят. Трябва обаче да обърнете внимание и на техния невербален език и изрази, тъй като може да им е трудно да се изразяват с думи, особено на по-малките.

Какво е родителство и какви последствия може да има?
Даването на приоритет на благополучието на децата трябва да бъде правило при разводите, въпреки че за съжаление не винаги се спазва.

7. След като поговорите с децата си за развода, продължете да общувате с тях по темата

И накрая, имайте предвид, че този разговор ще бъде само началото; това е първи контакт с предстоящата промяна. Вашите деца и тийнейджъри ще трябва да преразгледат темата по-късно, да повдигнат въпроси, когато възникнат, или да изразят емоциите си, след като се примирят с тях.

Насърчавайте нови разговори, докато дните и месеците минават. Бъдете готови за спонтанни такива, които могат да възникнат.

Накратко, не е лесно да се говори с деца за развод. Това е объркваща и болезнена ситуация за всички.

Въпреки това, като планирате предварително този разговор, демонстрирате единен фронт и преди всичко предлагате любов и увереност на децата, това ще бъде по-лесно хапче за преглъщане. Това ще бъде само началото, но ще постави основите, за да разберат, че нито любовта, нито семейството са свършили; те просто ще се трансформират.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bolaños, I. (2015). Custodia compartida y coparentalidad: una visión relacional. Psicopatología Clínica Legal y Forense15(1), 57-72.
  • Cantón, J, Cortés, M. R., & Justicia, M. D. (2002). Las consecuencias del divorcio en los hijos. Psicopatología Clínica Legal y Forense2(3), 47-66.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.