Връзката между дерматит и кортикостероиди

Има връзка между разглежданите дерматит и кортикостероиди. Това са безопасни, ефективни лекарства за кожни обриви - стига да ги използвате правилно. Научете повече в тази статия!
Връзката между дерматит и кортикостероиди
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 26 януари, 2023

Въпросните дерматит и кортикостероиди вървят ръка за ръка, тъй като последните обикновено се използват за лечение на това заболяване. Кортикостероидите могат да бъдат ваши съюзници в преодоляването и свеждането до минимум на огнищата на дерматит, когато се използват правилно.

Тези лекарства имат отрицателни отзиви поради приписваните им странични ефекти. Те обаче са по-безопасни, отколкото изглеждат, когато се използват под лекарско наблюдение. Всъщност съответният резерв на безопасност е подходящ, когато се използват, както е посочено от професионалист.

Какво е дерматит?

Дерматит и кортикостероиди
Дерматитът от пелени е често срещана форма на дерматит при деца и може да се лекува с кортикостероиди.

Дерматитът е възпалително, хронично, сърбящо кожно заболяване. Локалните кортикостероиди са предпочитаното лечение, когато има огнище.

Както можете да видите, има връзка между дерматит и кортикостероиди, тъй като те са предпочитаните лекарства. Това е така, защото са безопасни и ефективни, стига да ги използвате по подходящ начин за лечение на дерматит.

Предотвратяването или разпределянето на честотата на тези огнища е от решаващо значение за качеството на живот на човек. Кортикостероидите се използват по-рядко за предотвратяване появата на огнищата.

Защо да използвате локални кортикостероиди?

Те могат да бъдат естествени или синтетични.

 • Естествените кортикостероиди са стероидни хормони, които тялото синтезира от холестерола и участват както във възпалителните, така и в имунологичните процеси, а също така контролират стреса.
 • Синтетичните кортикостероиди, като хидрокортизон, се синтезират чрез модифициране на структурата на естествените. Те обикновено се предлагат на пазара под формата на лекарствени препарати, а локалната форма се отнася до възможността да се прилагат директно върху лезията.

Прочетете също и: Какво е атопичен дерматит?

Как действат кортикостероидите?

Кортикостероиди

Тези лекарства имат противовъзпалително, вазоконстрикторно, имуномодулиращо и антипролиферативно действие. Те са често използвани, защото намаляват възпалението, сърбежа и нараняването на кожата, причинени от дерматит.

Те помагат за контролиране на огнищата на дерматит при правилно боравене с тях. Но не го лекуват.

В зависимост от тяхната сила кортикостероидите попадат в следната класификация:

 • С изключително високата потентност 0 най-ефективните средства като клобетазол.
 • С висока потентност, като метилпреднизолон. Това е една от най-предписваните активни съставки за лечение на атопична кожа и включва беклометазон и бетаметазон (използвани срещу екзема и дерматит).
 • С ниска сила, като хидрокортизон, действащ дори в минимални концентрации.

Дерматит и кортикостероиди: странични ефекти

Страничните ефекти на кортикостероидите, използвани при лечението на дерматит, зависят главно от следните фактори:

 1. Страничните ефекти варират в зависимост от потентността на лекарството и колкото по-висока е потентността, толкова по-голяма е възможността да предизвика нежелани реакции
 2. Прилагането на кортикостероид върху лактите или стъпалата на краката не е същото като прилагането му върху лицето, гънките или гениталиите, тъй като по-тънката кожа го абсорбира по-лесно
 3. Кожата на децата, възрастните хора и юношите е по-податлива на странични ефекти
 4. Кожата не абсорбира течен разтвор, както абсорбира крем или мехлем, така че колкото по-мазно е помощното вещество, толкова по-голяма е абсорбцията и продължителността на неговия ефект
 5. По същия начин, колкото по-дълго е лечението, толкова по-голям е рискът от странични ефекти (Ето защо понякога е по-добре да се използва кортикостероид с висока сила за няколко дни, отколкото кортикостероид с по-ниска сила за по-продължително лечение)
 6. Колкото по-голяма е третираната област, толкова по-голяма е възможността от странични ефекти

Знаете ли какви са страничните ефекти на кортикостероидите?

Това вещество произвежда необратими странични ефекти като стрии, паякообразни вени или дермална атрофия. Но може да предизвика и други нежелани реакции, които са обратими, като еритем на лицето, вариации в пигментацията на кожата, акне и розацея, наред с други.

Кортикостероидите са фотосенсибилизатори, така че хората трябва да използват слъвцезащита, когато се подлагат на лечение с тях. Също така могат да причинят нежелани реакции на системно ниво. Те обаче са редки поради абсорбцията на кортикостероида през кожата.

Сред тези нежелани реакции са:

Заключение относно връзката между дерматит и кортикостероиди

Говорете с вашия лекар за повече информация.

Опитайте се да използвате специфични омекотяващи кремове между огнищата, за да избегнете употребата на кортикостероиди, ако страдате от дерматит, и винаги следвайте инструкциите на вашия лекар. Това е най-добрият начин за овладяване на болестта и избягване на прекомерната употреба на лекарства.

Можете също така да избегнете страничните ефекти на кортикостероидите, когато ги използвате под лекарско наблюдение. Това е така, защото трябва да спазвате дозата и продължителността на лечението, предписани от вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lebrun-Vignes, B., & Chosidow, O. (2007). Corticoterapia local cutánea. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(07)70253-6

 • Mateos, M. (2011). Guía de tratamiento de la Dermatitis Atópica en el niño. Documento de consenso grupo de expertos.

 • Berbegal, L., DeLeon, F. J., & Silvestre, J. F. (2015). Estudio de sensibilización a corticoides en una consulta de alergia cutánea. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2015.07.007


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.