Какви са помощните вещества на лекарствата?

За да разберете кои помощни вещества се съдържат в дадено лекарство, трябва само да погледнете листовката или етикета. В тази статия ще ви разкажем как да научите повече за помощните вещества на лекарствата.
Какви са помощните вещества на лекарствата?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Вероятно вече сте чували израза „помощни вещества в лекарствата“ или сте ги виждали много пъти, може би докато четете опаковката на лекарството. Но знаете ли за какво се отнася този термин?

Лекарствените помощни вещества са компонентите на формулировката или лекарството, освен активната съставка, която е терапевтичната молекула. В този смисъл лекарството се състои главно от активна съставка и помощни вещества.

Целта на тези помощни вещества е да се постигне желаната дозирана форма.

Следователно дозираната форма е индивидуализираната доза, към която са адаптирани лекарствата и помощните вещества. С други думи, физическият вид, придаден на лекарствените вещества, улеснява тяхното приложение.

Например, сиропът е една фармацевтична форма за перорално приложение, но хапчетата са различна фармацевтична форма.

Накратко, производителите комбинират помощни вещества с активните съставки на лекарствата в различни фармацевтични форми (за перорално, интравенозно, анално, назално приложение и др.). За да синтезират лекарство, което е комбинацията от споменатите вещества.

Нека да разгледаме темата отблизо.

За какво служат помощните вещества в лекарството?

Бутилка с хапчета с помощни вещества.

Помощните вещества имат функцията да улесняват приготвянето, съхранението и прилагането на лекарства. Те са и единствените компоненти, които могат да се различават между марково и генерично лекарство.

Ето някои от най-често срещаните видове помощни вещества:

  • Свързващи вещества: Тяхната функция е да държат компонентите заедно. Някои от най-често срещаните са нишестета, захарите, лактозата или захарите като ксилитол.
  • Разтворители: Разтворителите запълват съдържанието на таблетка или капсула, за да се получи форма, която е удобна за консумация. Растителната целулоза е много често срещано помощно вещество, когато става въпрос за таблетки или твърди желатинови капсули.
  • Дезинтегранти: Тези помощни вещества подобряват отделянето на активни съставки в храносмилателния тракт.
  • Смазочни материали: От съществено значение за предотвратяване образуването на бучки или залепване на съставките по машините при тяхното производство. Някои от най-често срещаните вещества за тази цел са обичайните минерали като талк. Стероидната грес също служи като смазка.
  • Покрития: Тези помощни вещества предпазват съставките от атмосферни агенти като въздух или влага. Те също така улесняват преглъщането на таблетки с лош вкус. Най-често се среща целулозно покритие, което не съдържа никакви алергенни вещества.
  • Подсладители: Основната функция на тези помощни вещества е да улеснят поглъщането на таблетките, като подобрят вкуса им.
  • Ароматизатори и оцветители: Те подобряват органолептичните свойства на лекарствата и в резултат подобряват спазването на терапевтичния режим.

Как се описват тези помощни вещества в листовката на лекарството?

Жена, която чете информацията за лекарството.

Помощните вещества обикновено са инертни вещества, т.е. те нямат никакъв ефект върху тялото. Понякога обаче е възможно те да имат разпознато действие или ефект, като алергии или непоносимост.

Поради тази причина винаги трябва да се информирате за състава на лекарството и да се уверите, че го използвате правилно.

За да разберете кои помощни вещества съдържа лекарството, трябва само да погледнете листовката или етикета. В първата ще намерите пълно описание на помощните вещества. С други думи, първо с Международното непатентовано име (INN), което е името, с което е известно, последвано от буквата “E”, която не винаги се появява – и накрая съответния номер.

На етикета на продукта обаче може да се появи само с буквата “E” и съответния номер. С други думи, общото име не трябва да се появява.

Вземете например помощното вещество титанов диоксид. В опаковката трябва да пише „титанов диоксид Е171“ за лекарства, съдържащи това помощно вещество.

Благодарение на тази информация на опаковката, много здравословни проблеми могат да бъдат предотвратени. Например, пациентите с целиакия могат да проверят дали лекарството съдържа глутен. По същия начин пациентите с непоносимост към лактоза могат да видят дали има компоненти, за които да внимават.

Заключение

Помощните вещества са от съществено значение за производството на лекарства. Те подобряват вкуса, външния вид, абсорбцията и разпределението на продукта.

Тъй като някои от тях могат да предизвикат алергични реакции или ефект на непоносимост, трябва да прочетете листовката или да попитате вашия лекар или фармацевт за състава му, преди да вземете лекарството.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Balbani, A. P. S., Stelzer, L. B., & Montovani, J. C. (2006). Excipientes de medicamentos e as informações da bula. Revista Brasileira de Otorrinolaringologia. https://doi.org/10.1590/s0034-72992006000300018
  • Robles, L. V. (2011). Los excipientes y su funcionalidad en productos farmacéuticos sólidos; Revista Mexicana de Ciencias Farmaceuticas.
  • Villafuerte R., L. (2011). Los excipientes y su funcionalidad en productos farmacéuticos sólidos. Revista Mexicana de Ciencias Farmaceuticas.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.