Вода с ленено семе за укрепване на косата

Прилагайте всяка вечер преди лягане, за да я подхраните и направите по-лъскава
Вода с ленено семе за укрепване на косата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

В тази статия ще ви покажем предимствата на вода с ленено семе за укрепване на косата. Прочетете я.

Косата е изложена на множество фактори, които могат да я изтощят, изсушат и цялостно да я увредят, понякога – и доста видимо. Поради тази причина трябва да я подхранваме ежедневно и осигуряваме правилна грижа. Това ще я защити и придаде здравословен блясък.

Днес съществуват много различни продукти за грижа за косата, предназначени да помогнат при отстраняване на уврежданията и за здрав и красив вид.

Въпреки това съществуват и естествени алтернативи. Те струват по-малко и дават подобни резултати за укрепване на косата, придавайки й здрав вид. Едно от многото природни лечения за постигане на това е просто: вода с ленено семе.

Както добре знаем, лененото семе е източник на етерични масла и съдържа много богати хранителни вещества. Те са полезни за здравето. Що се отнася до косата, то я подхранва, хидратира и регенерира, така че да изглежда красива и здрава.

Предимства на вода с ленено семе за укрепване на косата

ползи от вода с ленено семе за укрепване на косата

Лененото семе е основен растителен източник на омега-3 мастни киселини. То също съдържа значително количество витамини E и B-комплекс. Витамин Е действа като антиоксидант, способен да се пребори с уврежданията, причинени от околната среда, и да стимулира възстановяването.

В същото време витамин-В комплекс е полезен за нервната и кръвоносната система, тъй като лененото семе се грижи за здравето на кожата и особено за косата, укрепва, подхранва и поддържа лъскава.

Но дори и извън естетическите цели, вода с ленено семе помага за хидратиране на косата. То предпазва от окапване и помага за растежа. Тази течност, богата на хранителни вещества, може също да предотврати преждевременното стареене на кожата.

Вода с ленено семе може да се превърне в най-добрия съюзник в грижата и защитата на косата от вредите, причинени от околната среда. В допълнение, тя е идеална за предотвратяване на накъсването и двойните връхчета. А те могат да съсипят и най-страхотната прическа.

От друга страна, поради антибактериалните си свойства и способността да регенерира тъканите вода с ленено семе може да се използва за лечение на рани и изгаряния.

Как да приготвим вода с ленено семе

вода с ленено семе

Приготвянето на течността е много просто и – преди всичко – много евтино. Следвайте тези прости стъпки и се възползвайте от всичките страхотни качества, за да се погрижите и за кожата.

Съставки:

  • 1 супена лъжица ленено семе
  • 1 л. вода
  • Сокът от 1 лимон

Приготовление:

Сложете водата да заври в тенджера и когато кипне, добавете лененото семе и го оставете да заври още веднъж. Оставете върху котлона още 2 минути или толкова, колкото е необходимо, за да се сгъсти водата.

Когато е готово, изключете котлона и оставете да изстине. След това прецедете семената от водата. Добавете 3 супени лъжици лимонов сок към получената вода. Това ще спомогне за съхранение на течността за по-дълъг период от време.

Как да използваме вода с ленено семе за укрепване на косата?

ленено семе за укрепване на косата

Възползвайте се напълно от предимствата на комбинацията вода с ленено семе за укрепване на косата. Следвайте следните стъпки:

  • Измийте косата добре с обичайния шампоан и балсам.
  • Докато сресвате косата, вместо да използвате кремове или стилизиращи гелове, вземете малко от водата с ленено семе в ръцете си и я приложете върху целия скалп и косата. Оставете да проникне добре от корените до върховете.
  • Това лечение ще помогне за подхранване на косата и ще предотврати окапването.
  • След като изсъхне, ще забележите, че косата е блестяща, добре оформена и без досадни двойни връхчета.
  • Ако сте с къдрава коса, просто нанесете щедро количество вода с ленено семе върху къдриците, докато се оформят добре и станат „по-покорни”.
  • За да увеличите въздействието от водата, прилагайте я върху скалпа всяка вечер преди лягане.

За да съхраните този продукт за по-дълго време, необходимо е да добавите лимонов сок и да го държите в хладилника. Не се препоръчва да приготвяте голямо количество. Това е естествен продукт без консерванти; срокът на годност е максимум 2 седмици.

Следователно се препоръчва да приготвите само количеството, което ще използвате в рамките на 1 седмица и което може да съхранявате в чист и херметически затворен съд.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.