Домашни маски за естествени къдрици

Всяка седмица прилагайте „дълбоко третиране” с авокадо, зехтин и бакпулвер
Домашни маски за естествени къдрици

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Независимо дали сте решили да промените външния си вид и да имате чуплива или къдрава коса или просто да подчертаете къдриците си, то вие сте попаднали на правилното място. Ако желаете косата ви да е лъскава, здрава и красива всеки ден или пък по специален повод, прочетете тази статия – ще научите някои надеждни начина да си приготвите маски у дома, чрез които се оформят невероятни естествени къдрици.

Съвети и напътствия за къдрене

Перфектните къдрици без маша или сешоар може да изглеждат като мит, но не са толкова невъзможни за постигане. Съществуват много начини да се накъдрите, без да “атакувате” косата си с такива инструменти. Ако имате естествено права коса или къдриците ви не са много ясно изразени, прочетете следните предложения и съвети за домашно приготвени маски за коса.

Един чудесен начин да получите невероятни естествени къдрици е да си „усучете” косата. Това се прави по следния начин: Когато косата ви е мокра, например след душ, я оставете да изсъхне малко, така че да не капе, увийте я кичур по кичур около пръстите си и приберете кичурите с фиби за 1 до 2 часа. Когато косата ви изсъхне, свалете фибите и я срешете с пръсти, за да увеличи обема си.

Обем


Ако косата ви е леко чуплива, използвайте широк гребен, за да я разплетете (внимание, ако е все още мокра, може да започне да се къса). След това я разделете на кичури и ги увийте около пръстите си, като държите всеки за около 1 минута. Направете това с всеки кичур и оставете косата ви да изсъхне, без да използвате сешоар.

Ролки и фиби

Във времената преди изобретяването на машата и сешоара за коса  предшественичките ни все пак са имали красиви къдрици. Ключът за това са били дунапренените ролки и фибите.За да извлечете оптимална полза от ролките и фибите, попитайте някоя по-възрастна жена как се използват. По прицип употребата им е лесна, но някой стар трико никога не е излишен. Увийте всеки кичур от косата около ролка и го прикрепете към главата си с фиба. Увийте главата си с шал или мрежа за коса и спете една нощ с ролките в косата. На сутринта свалете всяка ролка внимателно. Ще се възхитите на невероятните си, съвсем естествени къдрици!

Маша

Плитки за естествени къдрици

Друг начин да направите косата чуплива (ако е естествено права) е да я сплетете, докато е мокра. Спете с плитки за една нощ, а на сутринта ще се събудите с разкошна, чуплива и с невероятен обем коса. Най-добрият начин да постигнете това е с стегната френска плитка, която започва от темето. Ако косата ви е по-дълга, можете да я разделите на кичури и да ги сплетете поотделно.

Маски за естествени къдрици

Доверете се на домашни маски за коса, които ще направят къдриците ви по-гладки и красиви. Загрейте 2 супени лъжици зехтин с 1/2 чаша мед. Втрийте сместа в косата си от скалпа към връхчетата. Покрийте главата си с найлонова шапка за баня, изчакайте половин час и я измийте с шампоан без сулфати. Медът също може да направи цвета на косата ви по-ярък.

Естествените или етерични масла могат да ви помогнат за перфектното къдрене. Единственото, което трябва да направите, е да сгреете чаша зехтин или кокосово масло и да го приложите равномерно върху косата си. Покрийте главата си с шапка за баня или топла кърпа за около половин час, така че маслото да се абсорбира. Измива се със студена вода и се повтаря 3 пъти седмично. След всяко прилагане подсушете косата си и използвате който и да е от методите, описани по-горе, за да получите къдрава или чуплива коса.

Чуплива коса

Диета

Знаете ли, че диетата ви може да повлияе на начина, по който изглежда косата? Пийте колкото може повече вода (най-малко 2 литра на ден) – така хидратирате тялото си и това скоро ще си проличи. Можете да добавите и рибено масло (течно или под формата на таблетки) към вашата диета, заедно с повече плодове и зеленчуци.

Правете „дълбоко третиране” всяка седмица. Това ще направи косата ви по-красива, здрава и силна и ще й помогне да се възстанови от щетите, нанесени от продължителната употреба на сешоари или други продукти за коса. Смесете плода на 1 авокадо с 1 супена лъжица зехтин. Добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер към сместа и я приложете на косата си. Оставете я за 15 минути и след това изплакнете. Измийте я с шампоан, както обикновено, и използвайте някоя от горните техники, за да подчертаете къдриците си.

Други съвети

Ако имате чуплива коса, но кичурите ви не са добре „оформени”, сигурно се оплаквате от наелектризиране и цъфтеж. Ако това е така, направете следното: Първо се измийте с шампоан и балсам, подходящи за вашия тип коса. Изплакнете добре и се срешете с широк гребен, докато още сте под душа. По този начин косата ви ще бъде по-силна, когато изсъхне. Подсушете я внимателно с хавлия и я разделете на кичури. Внимателно увийте всеки един на кълбо, но не използвайте сешоар.

Важно е косата да бъде влажна. Не трябва да изсъхва. Може да сложите гел и след това да си сложите ролки и фиби. Оставете я вдигната поне половин час. Внимателно свалете ролките и леко разклатете. Срешете се и оформете косата с пръсти.

Естествени къдрици

Друг вариант е да подсушите косата с хавлия след душа. След това се наведете, така че косата да увисне надолу. Започвайки от връхчетата, усучете всеки кичур и накрая съберете всички накъдрени кичури с ластик на темето.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.