Домашен шампоан срещу косопад

Косопадът при жените е много сериозен проблем. При мъжете обикновено той се дължи на наследствени фактори и трудно може да бъде възпрян.
Домашен шампоан срещу косопад
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Забелязвали сте, че понякога косата ви опада по-интензивно от обикновено. Често досадният косопад е придружен от цъфтящи краища. В настоящата статия ще посветим времето си на приготовление на домашен шампоан срещу косопад. Рецептата, както винаги, е лесна и достъпна.

Косата ви стремително оредява и не знаете какво да направите? Този проблем може да се дължи на редица причини – от генетични фактори до проблеми със стреса. Лесен начин да подпомогнете и подсилите косата си е употребата на подходящи продукти за красота.

Как да приготвите собствен домашен шампоан срещу косопад?

Как да приготвите собствен домашен шампоан срещу косопад

Косопадът при жените е много сериозен проблем. При мъжете обикновено той се дължи на наследствени фактори и трудно може да бъде възпрян. Но за дамите факторите могат да са най-различни, като в повечето случаи процесът е обратим. Как? Като спазвате начин на живот и навици, които стимулират доброто здраве на косата. В този режим присъстват повече витамини и следване на балансирана хранителна диета. Нека да хвърлим поглед на обичайните причини, поради които се появява косопад:

 • Хормонални промени и такива от метаболитно естествено.
 • Дефицит на желязо и други минерали, както и витамин Е.
 • Проблеми със стреса и тревожността.
 • Пърхот и депа от мазнини, които блокират фоликулите на косъма.
 • Излишество от тестостерон, свързано с определени заболявания.

1. От какво се нуждаете, за да си направите домашен шампоан срещу косопад?

 От какво се нуждаете, за да си направите домашен шампоан срещу косопад?
 • Трябва ви натурален шампоан с неутрално pH. Ще го използвате като основа, към която ще добавите останалите съставки. Подходящ продукт за тази цел са бебешките шампоани, които са сред най-неутралните на пазара. Вземете си малка опаковка.
 • Следващата стъпка е снабдяване с етерично масло от розмарин. Препоръчваме ви го, тъй като притежава способността да реактивира кръвопотока и укрепва косата. Вземете си и етерично масло от лимон. То, на свой ред, притежава антисептично свойство и освежава.
 • Трето, трябват ви две ампули витамин Е. Можете да ги намерите в аптеките и магазините за натурални стоки. Витамин Е преставлява идеална съставка за преборване на косопад.

2. Как да го направите?

Лесно е. Сложете в бутилката на шампоана с неутрално pH по 10 капки от етеричните масла. Не забравяйте да добавите и ампулите с витамин Е. Добре раздрусайте бутилката. Готови сте!

Препоръчваме ви да използвате този шампоан срещу опадане на косата често, в идеалния случай – през ден. Нанасяйте го върху навлажнена коса и масажирайте внимателно скалпа в продължение на 10 минути. След това оставете шампоана да действа още 10 минути. Накрая изплакнете с топла вода. Важно е да избягвате употребата на гореща вода.

Лесно е, нали? Освен че ще спрете опадането на косата, този шампоан въздейства благоприятно върху състоянието й, като активира кръвоснабдяването и регенерира косъма в дълбочина.

Лосион срещу косопад – използвайте след шампоана

Лосион срещу косопад - използвайте след шампоана

Мента. Лечебното растение укрепва косата и успешно се справя с косопад. Ако разгледате етикетите на продуктите за коса, ще забележите, че присъства в много от тях. На пазара има изобилие от лосиони и шампоани, съдържащи мента. Препоръчваме ви ги, тъй като дават задоволителен резултат.

Същестува и още по-добра опция да се погрижите за падащата коса. Даваме ви лесна за изпълнение рецепта, която съдържа мента и е препоръчително да използвате след шампоана.

Вземете шест ментови листа и направете отвара, както обикновено си правите чай. Кипнете чаша вода и добавете листата, щом започне да кипи. Накиснете за 10 минути. След това прецедете и оставете отварата да се охлади дотолкова, че да не е студена.

След като измиете косата си с домашно направения шампоан, използвайте ментовата отвара. Нанесете я върху косата и отново направете масаж. Желателно е той да трае поне 10 минути. Ключово при лосиона е, че той не изисква да бъде отмиван. С други думи, масажирайте главата си в продължение на 10 минути и след това директно изсушете косата. Ако възнамерявате да използвате сешоар, уверете се, че сте включили на режим по-ниска температура, тъй като в противен случай рискувате да увредите косата си.

Както вече споменахме, можете да използвате шампоана през ден. Колкото до лосиона, неговата оптимална употреба е 2 пъти седмично. Бъдете постоянни и резултатите няма да закъснеят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017;
 • Dinh QQ, Sinclair R. Female pattern hair loss: current treatment concepts. Clinical interventions in aging. 2007.
 • Sinclair R, Patel M, Dawson TL, Yazdabadi A, Yip L, Perez A, et al. Hair loss in women: Medical and cosmetic approaches to increase scalp hair fullness. British Journal of Dermatology. 2011.
 • Murata K, Noguchi K, Kondo M, Onishi M, Watanabe N, Okamura K, et al. Promotion of hair growth by rosmarinus officinalis leaf extract. Phyther Res. 2013;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.