Домашен шампоан срещу косопад

Косопадът при жените е много сериозен проблем. При мъжете обикновено той се дължи на наследствени фактори и трудно може да бъде възпрян.
Домашен шампоан срещу косопад
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Забелязвали сте, че понякога косата ви опада по-интензивно от обикновено. Често досадният косопад е придружен от цъфтящи краища. В настоящата статия ще посветим времето си на приготовление на домашен шампоан срещу косопад. Рецептата, както винаги, е лесна и достъпна.

Косата ви стремително оредява и не знаете какво да направите? Този проблем може да се дължи на редица причини – от генетични фактори до проблеми със стреса. Лесен начин да подпомогнете и подсилите косата си е употребата на подходящи продукти за красота.

Как да приготвите собствен домашен шампоан срещу косопад?

Как да приготвите собствен домашен шампоан срещу косопад

Косопадът при жените е много сериозен проблем. При мъжете обикновено той се дължи на наследствени фактори и трудно може да бъде възпрян. Но за дамите факторите могат да са най-различни, като в повечето случаи процесът е обратим. Как? Като спазвате начин на живот и навици, които стимулират доброто здраве на косата. В този режим присъстват повече витамини и следване на балансирана хранителна диета. Нека да хвърлим поглед на обичайните причини, поради които се появява косопад:

 • Хормонални промени и такива от метаболитно естествено.
 • Дефицит на желязо и други минерали, както и витамин Е.
 • Проблеми със стреса и тревожността.
 • Пърхот и депа от мазнини, които блокират фоликулите на косъма.
 • Излишество от тестостерон, свързано с определени заболявания.

1. От какво се нуждаете, за да си направите домашен шампоан срещу косопад?

 От какво се нуждаете, за да си направите домашен шампоан срещу косопад?
 • Трябва ви натурален шампоан с неутрално pH. Ще го използвате като основа, към която ще добавите останалите съставки. Подходящ продукт за тази цел са бебешките шампоани, които са сред най-неутралните на пазара. Вземете си малка опаковка.
 • Следващата стъпка е снабдяване с етерично масло от розмарин. Препоръчваме ви го, тъй като притежава способността да реактивира кръвопотока и укрепва косата. Вземете си и етерично масло от лимон. То, на свой ред, притежава антисептично свойство и освежава.
 • Трето, трябват ви две ампули витамин Е. Можете да ги намерите в аптеките и магазините за натурални стоки. Витамин Е преставлява идеална съставка за преборване на косопад.

2. Как да го направите?

Лесно е. Сложете в бутилката на шампоана с неутрално pH по 10 капки от етеричните масла. Не забравяйте да добавите и ампулите с витамин Е. Добре раздрусайте бутилката. Готови сте!

Препоръчваме ви да използвате този шампоан срещу опадане на косата често, в идеалния случай – през ден. Нанасяйте го върху навлажнена коса и масажирайте внимателно скалпа в продължение на 10 минути. След това оставете шампоана да действа още 10 минути. Накрая изплакнете с топла вода. Важно е да избягвате употребата на гореща вода.

Лесно е, нали? Освен че ще спрете опадането на косата, този шампоан въздейства благоприятно върху състоянието й, като активира кръвоснабдяването и регенерира косъма в дълбочина.

Лосион срещу косопад – използвайте след шампоана

Лосион срещу косопад - използвайте след шампоана

Мента. Лечебното растение укрепва косата и успешно се справя с косопад. Ако разгледате етикетите на продуктите за коса, ще забележите, че присъства в много от тях. На пазара има изобилие от лосиони и шампоани, съдържащи мента. Препоръчваме ви ги, тъй като дават задоволителен резултат.

Същестува и още по-добра опция да се погрижите за падащата коса. Даваме ви лесна за изпълнение рецепта, която съдържа мента и е препоръчително да използвате след шампоана.

Вземете шест ментови листа и направете отвара, както обикновено си правите чай. Кипнете чаша вода и добавете листата, щом започне да кипи. Накиснете за 10 минути. След това прецедете и оставете отварата да се охлади дотолкова, че да не е студена.

След като измиете косата си с домашно направения шампоан, използвайте ментовата отвара. Нанесете я върху косата и отново направете масаж. Желателно е той да трае поне 10 минути. Ключово при лосиона е, че той не изисква да бъде отмиван. С други думи, масажирайте главата си в продължение на 10 минути и след това директно изсушете косата. Ако възнамерявате да използвате сешоар, уверете се, че сте включили на режим по-ниска температура, тъй като в противен случай рискувате да увредите косата си.

Както вече споменахме, можете да използвате шампоана през ден. Колкото до лосиона, неговата оптимална употреба е 2 пъти седмично. Бъдете постоянни и резултатите няма да закъснеят.

Може да ви заинтересува ...
Как да имаме здрава, красива коса без начупени краища
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да имаме здрава, красива коса без начупени краища

Знаете ли, че банановата маска е един от най-добрите овлажнители, особено ако искате коса без начупени краища. Научете повече по темата днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017;
 • Dinh QQ, Sinclair R. Female pattern hair loss: current treatment concepts. Clinical interventions in aging. 2007.
 • Sinclair R, Patel M, Dawson TL, Yazdabadi A, Yip L, Perez A, et al. Hair loss in women: Medical and cosmetic approaches to increase scalp hair fullness. British Journal of Dermatology. 2011.
 • Murata K, Noguchi K, Kondo M, Onishi M, Watanabe N, Okamura K, et al. Promotion of hair growth by rosmarinus officinalis leaf extract. Phyther Res. 2013;

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.