Вода от върба за укрепване корените на растенията

Търсите естествено решение за вкореняване на вашите растения? Използването на вода от върба е страхотна идея. Ще ви разкажем защо.
Вода от върба за укрепване корените на растенията

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 26 август, 2022

Получаването на резници от растения или ефективното покълване на семената не винаги е лесен процес. Има обаче определени трикове и продукти, които го улесняват. В тази статия споделяме с вас как да използвате водата от върба за укрепване на вашите растения.

Това е естествена, ефективна и лесна за приготвяне алтернатива у дома.

Вкоренителят е продукт, който стимулира растежа и укрепва корените на растенията. Може да бъде домашно приготвен или закупен под формата на готов продукт от магазина.

Естествените продукти за вкореняване имат предимството да не използват изкуствени химикали, които могат да бъдат вредни. Те също така ви позволяват да спестите пари и да имате повече автономия в управлението на градините и овощни градини.

Как действа водата от върба?

Водата от върба се използва от древни времена за укрепване на корените на растенията. Тези знания се предават от поколение на поколение.

Най-хубавото е, че може да се направи от всякакъв вид върба. Вкоренителят се прави чрез варенето на клоните, които след това се отстраняват. Затова се нарича вода.

Според публикация на организацията The Hortikulturist, водата от върба е естествен хормон за вкореняване, който може да увеличи скоростта на растеж на корените на резниците. Нейното функциониране се основава на наличието на индолмаслена киселина и салицилова киселина.

Благодарение на тези подобряващи растежа компоненти, растенията се развиват по-бързо, но и с по-добри характеристики. Освен че стимулира растежа, водата от върба действа като антибиотик за растенията и предотвратява образуването на пъпки.

Вода от върба за по-лесно окореняване
Вкоренителите имат функцията да засилят растежа, като доставят определени вещества на корените на растенията.

Как да си направим вода от върба за вкореняване

Приготвянето на средство за вкореняване с вода от върба не е сложен процес. Всъщност може да се направи у дома, без да са необходими много специални инструменти.

Освен това има 2 метода за извличане, които работят добре. Първо, може да се направи чрез накисване на листата. От друга страна е възможно да се получи чрез процес на варене.

И в двата случая суровината са върбовите клони. Поради тази причина първо трябва да отрежете няколко клонки от върба. Направете това с ножици или инструмент за подрязване.

Клоните трябва да са зелени, за да се извлече по-добре компонентът на растежния хормон. Можете също да вземете няколко клона от земята, ако са все още пресни и в добро състояние.

1. Вода от върба чрез накисване

За да направите вода от върба чрез накисване, просто съберете няколко клона от това дърво и ги накиснете в дестилирана вода за около 2 седмици. След това време сместа трябва да се прецеди и да се бутилира.

При този процес е важно водата с клоните да се държи на хладно място. В противен случай листата могат бързо да преминат в състояние на гниене и да развалят сместа.

2. Чрез варене

Това е малко по-специализиран процес, но също така е много лесен и предлага по-добри резултати. Преди всичко трябва да вземете клоните и да ги подготвите. Тоест, трябва да премахнете листата и да оставите само клоните или стъблата. Колкото по-нежни са, толкова по-добре.

След като подготвите клоните, трябва да ги потопите в съд с достатъчно количество вода, за да ги покрие. След това трябва да сложите съда с водата с клоните на слаб огън, докато заври.

Въпреки това не трябва да премахвате листата веднага, а да ги оставите да престоят една нощ. На следващата сутрин прецедете препарата.

Аспирин и салицилова киселина
Салициловата киселина, присъстваща във водата от върба, е същото вещество, което се съдържа в аспирина.

Как да използваме върбовата вода при растенията?

Както вече споменахме, водата от върба е идеална за укрепване на резници. По този начин трябва да вземете тези, които размножавате, и да потопите стъблата за няколко часа.

Не ги оставяйте през целия ден и не позволявайте на листата да се намокрят, защото може да развалите резниците, които са деликатни. След това ги засадете в земята.

Можете също да използвате водата от върба за поливане на растенията, както бихте правили редовно. Въпреки това, течността работи най-добре, когато растенията са малки и в пълно развитие на корените.

Възползвайте се от другите качества на върбата

Сега знаете как лесно да направите своя собствена вода за вкореняване от върба! Това обаче не са единствените свойства на върбата.

Известно е, че това дърво има множество ползи за здравето. Например, запарката от листата му е идеална при мускулни болки, главоболие или менструални болки, като действа като аналгетик.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.