Какво представлява салициловата киселина?

Салициловата киселина принадлежи към групата на обезболяващи, антипиретични и противовъзпалителни средства. За първи път е описан през XVIII век от Ричард Стоун. Този преподобен отбеляза, че настойките от бяла върба лекуват треска.
Какво представлява салициловата киселина?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Салициловата киселина е вещество, което има кератолитични и антимикробни свойства. Обикновено специалистите го използват в области като дерматологията. Това е така, защото е в състояние да насърчи пилинга на кожата и да предотврати заразяване с бактерии и гъбички. Също така може да регулира омазняването на кожата и да действа като противовъзпалително средство. По този начин експертите считат, че помага основно за подобряване на външния вид на застаряваща кожа.

Откъде идва салициловата киселина?

Системата за проверка на лекарствата: една жена гледа надписа на опаковката на едно лекарство

Кората на бялото върбово дървоSalix alba , съдържа вещество, известно като салицин. Оттам идва салициловата киселина. Тази хидрокси киселина обаче може да се намери и в други растения като листа от бреза и зимнозелено.

Салициловата киселина принадлежи към групата на  обезболяващи, антипиретични и противовъзпалителни средства. За първи път е описана през XVIII век от Ричард Стоун. Той отбеляза, че настойките от бяла върба лекуват треска.

Медицинските специалисти синтезират това вещество за първи път през 1899 г. Тогава те го използват, за да заменят хинина за орално овладяване на треска и болка. Един от неговите метаболити е салициловата киселина. Тази киселина също има локално приложение.

Действия и ефекти на салициловата киселина

Като цяло ефектът на салициловата киселина върху кожата може да е свързан с влиянието й върху структурата на кожата. Салициловата киселина влияе на кохезията между кератиноцитите, вид клетки и пилинга на кожата. По този начин тази киселина действа като кератолитичен (ексфолиант) и антимикробен в концентрации от 5 до 10%.

Също така, това се дължи на директен противовъзпалителен ефект. Това обаче все още не е потвърдено. При по-ниски концентрации, между 1 и 3%, той действа като кератопластик. Кератопластичните вещества са тези, които благоприятстват регенерацията на роговия слой и нормализират дефектната кератинизация. Кератолитиците са вещества, способни да причинят колапс на роговицата или да намалят нейната дебелина.

Освен това е важно да се отбележи, че салициловата киселина е разтворима в мазнини. Това означава, че той може да бъде смесен и разтворен в съществуващи мазнини в епидермиса и в мастния материал, който е заседнал във фоликулите. Когато се въведе в липидните участъци на кожата, той има ексфолиращо действие.

Също така, трябва да прочетете: Различните видове химиотерапия

Показания

Салициловата киселина и грижата за красотата

Като цяло това вещество има девет основни показания:

 • Кератолитично. В концентрациите, които споменахме по-горе, лекарите използват това за лечение на обикновени, плоски и плантарни брадавици.
 • Кератопластично. В 0,5% лекарите го използват в края на атоничните язви.
 • Фотоповреда. Понякога специалистите го посочват за възстановяване на актинична кератоза и слънчеви петна по гърба на ръцете и предмишниците.
 • Фотопротектор. В този случай той действа като химичен филтър.
 • Противогъбично. Също така благоприятства проникването на локални противогъбични лекарства.
 • Упойка. Има определен анестетичен ефект. Това е така, защото се намесва в синтеза на простагландини, вещества, свързани с болката. Например медицинските специалисти го предписват, за да облекчат болките при язва на кожата.
 • Аналгетик. Някои производни на салициловата киселина се използват за облекчаване на бурсит и мускулни болки.
 • Антипруритно. Облекчава сърбежа.
 • Противовъзпалително. Точно като неговия аналгетичен и анестетичен ефект, неговият противовъзпалителен ефект произтича от способността му да инхибира синтеза на простагландин.

Нежелани реакции на салициловата киселина

Както при всички други химически вещества и лекарства, салициловата киселина също може да предизвика някои неблагоприятни ефекти, които включват следното:

 • Токсичност поради системна абсорбция. Когато веществото попадне в кръвния поток, може да предизвика някои проблеми като гадене и повръщане.
 • Митотичен инхибитор и тератогенен. Това означава, че засяга клетъчното делене и плода. Затова експертите съветват бременните жени да го използват.
 • Алергични реакции. Хората, които са алергични към това вещество, не трябва да го използват, защото това може да доведе до сериозни усложнения.
 • Психични нарушения. Тези нежелани реакции са по-рядко срещани.

Може да искате да прочетете също: Три допълващи лечения за хипотиреоидизъм

Заключение

Експертите препоръчват салициловата киселина за много различни неща, тъй като я смятат за сравнително безопасна и ефективна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194
 • Rougier A. Efficacy and safety of a new salicylic acid derivative (LHA) alone or as a complement of tretinoin in acne treatment. J Am Acad Dermatol, 2007 Feb (56) 2 sup 2: AB15.
 • Bari AU, Igbal Z, Rahman SB; Superficial chemical peeling with salicylic Acid in facial dermatoses. J Coll Physicians Surg Pak. 2007 Apr;17(4):187-90.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.