5 навика за по-спокоен живот

!В книгата “Как да бъдем щастливи според Дон Кихот” на Давид Гарсия-Родриго Рокеро, той твърди, че музиката и пеенето повишават положителните емоции и мотивацията.
5 навика за по-спокоен живот

Последна актуализация: 22 януари, 2019

Искате ли да водите по-спокоен живот?

С течение на времето всички порастваме и поемаме повече отговорности, изправящи ни пред редица предизвикателства и трудности. Всеки един от нас преминава от моменти на радост и спокойствие към такива на трудности и стрес и обратното.

Съвременният начин на живот е толкова забързан и под постоянен физически, емоционален и душевен натиск.

В резултат на деликатността и високите изисквания на ежедневния живот, проблемите като стреса и депресията се считат за най-големите опасности на 21-ви век.

Корените на тези проблеми се крият в начина ни на мислене и възприемане на заобикалящия ни свят.

Хората, които притежават способността да се отпускат и да запазят спокойствие пред лицето на трудностите имат много по-малко проблеми свързани със стреса.

Стресът е естествен процес протичащ в човешкия организъм, но съществуват редица варианти и методи за контролирането му.

Защо трябва да водите по-спокоен живот
Успокойте стреса чрез по-спокоен живот

Стресът и депресията често са свързани с ниска производителност, лоша работоспособност и ефективност в различни области на ежедневния ни живот.

Вредното въздействие на стреса може да засегне здравето ви. Ставате по-предразположени към заболявания и към различни здравословни проблеми, тъй като имунната ви система отслабва.

Част от проблемите и заболяванията, които могат да се появят са следните:

 • Гастрит
 • Тревожност
 • Безсъние
 • Колит
 • Депресия
 • Сексуални проблеми
 • Високо кръвно налягане
 • Сърдечни проблеми
 • Язва на стомаха
 • Синдром на раздразнените черва
 • Психоза
 • Косопад

Навици за по-спокоен живот

1.Хранете се здравословно и умерено

Забързаният начин на живот кара много хора да пропускат основни хранения, което е голяма грешка.

Запомнете, че здравословният начин на хранене помага организма ви да получи достатъчно хранителни вещества, за да се справи със стресовите ситуации.

Има определени храни, които наистина се борят с нивото на стреса и умората.

За целта трябва да увеличите консумацията на:

 • Боровинки
 • Зелен чай
 • Спанак
 • Прясно мляко
 • Тъмен шоколад
 • Сьомга
 • Ориз

2.Спортувайте за по-спокоен живот
спорт за по-спокоен живот

Спортуването е полезно за физическото и психическото здраве.

Добре известен факт е, че физическата активност ускорява отделянето на ендорфини, което ви прави по-щастливи. Освен това подобрява физическата ви издържливост и функционирането на белите ви дробове.

Освобождаването на напрежението успокоява ума и тялото ви, дава ви усещане за комфорт и подобрява качеството на съня ви. Освен това спомага понижаването на нивото на стреса и агресивните чувства и като цяло създава усещането за по-спокоен живот.

3.Почивайте си и спете добре

Важно е да спите добре през нощта, защото по време на циклите на съня мозъкът ви обработва голямо количество информация, натрупана през деня.

Този процес позволява на организма ви да се възстанови от стреса и влиянието му. Или казано с други думи сънят възстановява състоянието на ума и тялото ви.

От друга страна проучвания доказват, че спането заедно с партньора ви намалява усещането за стрес като понижава нивото на кортизола и повишава образуването на окситоцин.

Старите хора трябва да спят между седем – девет часа, възрастните – между седем – осем часа, тийнейджърите – между осем – десет часа, а децата между осем – дванадесет часа.

4.Опитайте да се занимавате с йога или медитация
Занимавайте с йога или медитация за по-спокоен живот

Тези занимания са много известни, тъй като са ефикасен начин за намаляване на стреса.

Въпреки че влиянието на йогата все още не е напълно изучено, учените са единодушни, че практикуването на медитация Киртан Крия е полезно.

Ако медитирате 12 минути дневно в продължение на осем седмици ще намалите биологичните механизми, отговорни за възпалението на имунната система.

Проучване на Националния университет в Сеул (Южна Корея) доказва, че дълготрайното практикуване на майндфул медитация спомага лечението на хора страдащи от депресия и тревожност.

5.Слушайте музика, пейте, танцувайте

Целият свят представлява хармония и ритъм. В този свят няма стрес, защото той би довел до загуба на ритъма. Това са основите на музиката.

В книгата “Как да бъдем щастливи според Дон Кихот” на Давид Гарсия-Родриго Рокеро, той твърди, че музиката и пеенето повишават положителните емоции и мотивацията.

Това води до образуването на ендорфини, спомагащи усещането за щастие, облекчаващи тревожността и отвличащи ви от болката.

Според проучване на The Mind Lab, песента “Weightlessness” е една от най-успокояващите в световен мащаб, защото намалява тревожността с до 65%.

По отношение на пеенето – то ви кара да дишате по-дълбоко и изпълва организма ви с кислород. В резултат на това тялото ви се отпуска.

Пеенето също спомага образуването на ендорфини и окситоцин, облекчаващи тревожността и стреса. В някои случаи дори може да подобри симптомите на депресията и самотата.

Когато танцувате ритъмът на музиката влияе върху сърдечно-съдовата и дихателната ви системи. Освен това успокоява лявото полукълбо на мозъка, отговарящо за емоциите и интуицията ни.

Така че, ако искате да се радвате на добро здраве трябва да усвоите някои навици, които ще ви помогнат да водите по-спокоен живот. Вече знаете какво трябва да направите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Black, DS, Cole, SW, Irwin, MR, Breen, E., St. Cyr, NM, Nazarian, N., Khalsa, DS y Lavretsky, H. (2013). La meditación yóguica revierte la dinámica de transcriptoma relacionada con NF-κB e IRF en leucocitos de cuidadores familiares de demencia en un ensayo controlado aleatorio. Psychoneuroendocrinology, 38 (3), 348–355. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.06.011.
 • Troxel WM. It’s more than sex: exploring the dyadic nature of sleep and implications for health. Psychosom Med. 2010;72(6):578-586. doi:10.1097/PSY.0b013e3181de7ff8.
 • Hwang WJ, Lee TY, Lim KO, et al. The effects of four days of intensive mindfulness meditation training (Templestay program) on resilience to stress: a randomized controlled trial. Psychol Health Med. 2018;23(5):497-504. doi:10.1080/13548506.2017.1363400.
 • A Study Investigating the Relaxation Effects of the Music Track Weightless by Marconi Union in consultation with Lyz Cooper. Mindlab International. https://www.britishacademyofsoundtherapy.com/wp-content/uploads/2019/10/Mindlab-Report-Weightless-Radox-Spa.pdf.
 • García-Rodrigo Roquero D. Cómo ser feliz según Don Quijote. Madrid: Bubok Publishing S.L.; 2017.
 • Baratucci, Yanina (2011). Estrés y alimentación. Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/handle/123456789/343?show=full.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.