7 природни лека при артрит на ръцете

Препоръчителен е масажът с рициново масло - всеки ден по 2 пъти
7 природни лека при артрит на ръцете

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Артритът представлява много болезнен здравословен проблем, който се проявява, когато хрущялът по ставите се износи, предизвиквайки триене на костите една в друга. Хората, които страдат от артрит на ръцете, обикновено са с подути стави. Здравословният проблем, който е съпроводен със силна болка, често не им позволява да извършват обикновени ежедневни дейности.

Сред най-често засегнатите части на човешкото тяло от артрита са ръцете. Донякъде това е напълно логично, тъй като именно ръцете си използваме най-интензивно в ежедневието. Добрата новина е, че симптомите на артрит на ръцете могат да бъдат третирани по естествен път. Това ще доведе до подобряване на качеството на живот и облекчаване на болезненото усещане, заради което много хора се отказват от ежедневните си навици.

Рициново масло облекчава болката при артрит на ръцете

Етерично масло

Повечето хора не предполагат, че рициновото масло е прекрасен продукт, който редуцира болката и възпалението, провокирани от артрита. Този природен лек може да бъде прилаган по най-различни начини. Съдържа активни съставки, сред които и рицинова киселина. Тя притежава силни противовъзпалителни свойства и действа болкоуспокояващо. По този начин се елиминира дискомфортът и подуването на ставите, характерно за артрит на ръцете. Препоръчителен е масажът с рициново масло – всеки ден по 2 пъти.

Друг начин да извлечете полза от употребата на рициново масло е като затоплите 2 супени лъжици от него и ги смесите с малко прясно изстискан сок от портокал. Изпивайте тази течност всяка сутрин на празен стомах в продължение на 2 последователни седмици. Ще забележите какво благотворно въздействие оказва. Припомняме ви, че прекомерният прием на рициново масло не е препоръчителен, тъй като оказва лаксативен ефект.

Семена от сминдух

Многобройни са изследванията, които доказват противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на семената от сминдух. Те облекчават болката от артрита само за няколко месеца. Сложете в чаша вода семената от това растение, което често присъства в кулинарните практики. Оставете ги да се накиснат за цяла нощ и на следващия ден ги изяжте на празен стомах. За оптимален резултат консумирайте семена от сминдух в продължение на няколко месеца.

Куркума

Куркума при артрит на ръцете

Тя е едно от най-мощните природни средства за облекчаване на всякакъв вид болки и проблеми, свързани с артрита. Тази подправка притежава противовъзпалителни, антисептични, антибактериални и антиоксидантни свойства.

За да извлечете полза от свойствата й, смесете една чаена лъжица смляна куркума с чаша мляко и супена лъжица мед. Разбъркайте добре. Ако страдате от непоносимост към лактоза, използвайте мляко на растителна основа или пригответе рецептата с вода.

Зехтин

Зехтинът съдържа активна съставка, позната като олеокантал. Тя потиска активността на ензимите COX-1 и COX-2, които са свързани с възпаленията в организма. Хората, които включват в хранителното си меню зехтина, са по-слабо изложени на развитие и по-рядко страдат от ревматоиден артрит.

За да намалите болката и възпалението, резултат от артрит на ръцете, препоръчваме да използвате зехтина като масажно олио. Масажирайте нежно ръцете си. За оптимален резултат може да смесите зехтина с малко етерично масло от лавандула и да ги загреете преди употреба.

Мед и канела

Мед и канела

Комбинацията от мед и канела притежава множество и най-разнообразни лечебни свойства. Едно от тях обаче се изразява в способността да редуцира болката и възпалението, характерни за състояние като артрита. Канелата съдържа противовъзпалителни агенти и антиоксиданти, докато медът е натурален антисептик.

За да извлечете полза от употребата на тези два природни дара, смесете 1.5 чаени лъжици смляна канела с 1 супена лъжица мед. Приемайте тази смес на празен стомах всяка сутрин. Тя ще редуцира неприятните симптоми на артрита.

Английска сол

Английската сол винаги е представлявала популярен избор, когато става дума за лечение на инвалидизиращи симптоми, свързани със заболяване като артрита. Тази сол отпуска ставите и осигурява нужното облекчение на симптоми като възпаление, скованост и болка.

Напълнете купа с гореща вода и добавете 2 чаши английска сол. Накиснете ръцете си в получената смес за 20 минути. Повтаряйте процедурата 2 пъти седмично.

Ябълков оцет

Ябълков оцет

Дори един толкова евтин и популярен в кулинарните практики продукт може да се окаже изключително полезен за минимизиране на неприятните симптоми, свързани с артрит на ръцете. Оцетът повлиява възпалението и болката. За да извлечете полза от употребата му, трябва да разтворите 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша вода с малко мед. Пийте получената напитка сутрин на празен стомах.

Друг добър начин да се възползвате от полезните свойства на оцета изисква да смесите 1 чаена лъжица смлян лют червен пипер с 1 чаша топъл ябълков оцет. С получената смес масажирайте ръцете си. След това ги потопете в сместа за 15 минути. Накрая изплакнете с топла вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.