Визуална, кинестетична или слухова личност ли сте?

Тази теория е формулирана от невро-лингвистичното програмиране, което ви казва, че светът, в който живеете се възприема по различен начин от всеки човек.
Визуална, кинестетична или слухова личност ли сте?

Последна актуализация: 04 март, 2019

Както вече знаете, хората имат пет усещания към света, който ги заобикаля: мирис, вкус, допир, зрение и звук. По принцип, всеки един от нас използва чувство или две повече отколкото другите, за да взаимодейства с  околната среда и за да получи информация от нея. Искате ли да разберете коя е преобладаващата личност в самите вас?

Как се отнасяте към света?

Тази теория е формулирана от невро-лингвистичното програмиране, което ви казва, че светът, в който живеете се възприема по различен начин от всеки човек. Всеки един от нас разбира света чрез  чувството, което ние използваме според собствената ни личност.

Това е една интересна гледна точка, която си заслужава да  имате предвид, за да разберете себе си малко по-добре. Възможно е да използвате повече от едно от петте сетива.

Интересно е също така, че тази гледна точка е свързана с господството на мозъка ви, което означава, че има хора, които използват лявата част на мозъка си повече. Те, например, са склонни да използват логиката повече и имат мании за подреждане.

От друга страна, ако използвате дясната си страна повече, вие сте по-креативни, гъвкави и иновативни.

Психиатрията и  психологията се занимават с тези области, за да разберат как хората интерпретират света около тях.

Искате ли да знаете каква е вашата естествена наклонност? Нека да разгледаме и да разберете дали сте визуален, кинестетичен, или слухов човек.

1.Визуалните хора

дали сте визуална или слухова личност зависи от това какво е заложено в мозъка

Имате ли нужда от абсолютна тишина, когато четете или учите? Това е много по-често срещано за хората с по-визуално възприятие, те се нуждаят от тишина, за да могат да се концентрират.

Възможно е също така, когато  шофирате, да искате да слушате музика или да си тананикате, за да можете да се отпуснете. Когато обаче търсите точен адрес или трябва да бъдете по-бдителни, да решите да изключите радиото, за да сте по-спокойни и съсредоточени.

Тези хора притежават много енергия и са изключително наблюдателни. Те ценят детайлите на нещата, рядко пропускат каквото и да е. Когато трябва да запомнят нещо, се фокусират върху изображенията, поради което предпочитат да си водят бележки. Харесват паркове или гори, за да са на спокойствие.

2.Звуковите хора

Склонни ли сте да изразявате мислите си на глас? Околните могат да бъдат изненадани от този странен навик, но в действителност много хора го правят. Можете да вербализирате неща, говорите за себе си, и по този начин вие сте в състояние да се отпуснете.

Безспорно е, че ако сте слухова личност, обичате  да слушате другите хора. Това е начина, по който запомняте нещата по-добре – слушате  ги, когато говорят и си водите бележки.

Има и хора с изразителни личности, които притежават завидни комуникационни способности.Знаят как да изразят себе си много добре и  обичат да слушат другите. Нищо не остава нечуто, не изпускат да мине и дума покрай тях.

Те са в състояние да следват един разговор, докато в същото време слушат музика. Могат да правят много неща по едно и същото време, за разлика от визуалните хора, които понякога трудно се концентрират, ако има много дразнители около тях.

3.Кинестетичните хора

Какви са хобитата ви? Харесват ли ви занаятите? Добър готвач ли сте? Умеете ли да майсторите какво ли не с ръцете си? Работите ли  навън? Имате ли градина и обичате ли да  садите растения и да им помагате да израстат? Практикувате ли  спорт? Ако е така, вие най-вероятно сте кинестетична личност.

Психологията казва, че кинестетичните хора, въпреки, че са привидно хладни, имат специално отношение към  емоциите и най-вече към  нещата, които трябва да се направят с физически и ръчни средства.

Те са от типа хора, които обичат да опитат нещата от първо лице, вместо да им се казва как да го направят. Тяхната експресивност се изразява в прегръщане, галене и дори ядене. Те са интимни хора, които като цяло не са склонни да улавят детайлите около себе си, за разлика от визуалните хора.

Те са по-спонтанни и по-малко интроспективни и наблюдателни.

В заключение:

Възможно е да имате процент от всеки един тип личност

Това е нормално, със сигурност вие се идентифицирате в повече от един от типовете. Визуалните хората са малко по-спокойни, отколкото например слуховите или кинестетичните хора. Въпреки това, кинестетичните хората са по-неспокойни и по-малко рефлексивни.

Очевидно всички ние имаме по малко от всеки един тип, но интересното за невролингвистиката е, че предлага интересна гледна точка на това как възприемате реалността около вас.

Всички ние го правим по различен начин, и това е свързано именно с личността ни. Дали сте по-спокойни или по-загрижени, по-рефлексивни или не, дали искате да изразите себе си, или сте по-наблюдателни и интроспективен. Вашият начин на живот е тясно свързан със собствените ви усещания – дали изпитвате удоволствие да видите, да докоснете, да опитате или да общувате …

Така че кажете ни, изразявате себе си в света около вас? Зрителен, слухов, или кинестетичен човек сте?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.