Хората, които мислят на глас, не са луди

Това им помага да чуят по-ясно мислите си и е чудесен инструмент за концентриране.
Хората, които мислят на глас, не са луди

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Познавате ли хора, които мислят на глас? “Нека да видим, след работа трябва да отида на фитнес, след това да пазарувам … Ще успея ли да намеря време? О, да не забравя да приготвя вечеря до 7 … ”

Звучи ли ви познато?

Може да бъдете погълнати в този разговор със себе си, докато пиете кафето си в средата на деня. След това изведнъж се появява някой от вашите колеги.

Те започват да ви гледат странно, а след това се усмихват, без да казват нищо, или може би правят някои смешни коментари.

Много хора се смеят на онези, които си говорят сами. Те смятат, че това е рядко нещо, което правят само странните хора. Или мислят, че е причинено от някакъв умствен проблем.

Историята обаче е пълна с гении, които разговарят със себе си. Не е ли знак тогава, че това е погрешен стереотип?

Също така, ако някога сте го изпробвали, знаете, че това ви помага да вземате по-добри решения. Но защо? Защо не е достатъчно да помислите за това? Защо трябва да го чуете?

Може би причината е в последната дума. Може би “слушането” е ключът.

Хората, които мислят на глас, слушат вътрешния си глас

Хората, които мислят на глас, слушат вътрешния си глас

Когато преминавате през нещо, което ви притеснява, понякога когато най-малко очаквате нещо интересно се случва.

Изведнъж умът ви се изпълва с външни мисли. От вашето семейство, партньор, приятели … Всеки има какво да каже и вие се чувствате, сякаш губите правото си да оценяте.

Обикновено се питате какво се случва с вас. Вие се питате “какво мисля?” И тогава хората, които мислят на глас намират идеалното решение отвътре.

Не става въпрос, че и вие сте загрижен за това. Вероятно вие сте единственият, който го е грижа за това.

Поради това понякога трябва да си кажете какво мислите. Трябва също така да си кажете какви идеи трябва да ви влияят.

Хората, които мислят на глас, знаят какво искат. Това също така им помага да намерят начин да го предадат по-добре. Също така им дава необходимата сигурност, за да се защитят. Това им дава решителност, когато са изправени пред други хора и когато изпълняват плана си.

Също така стимулира въображението. Най-креативните хора са съгласни, че техните произведения се раждат в резултат на вътрешния и външен диалог.

  • Когато този разговор се случи на висок глас, ефективността му се умножава. Това е благодарение на вербализирането му.
  • Така че можете да започнете с въпрос или твърдение. След това продължавайте да питате и продължавайте с търсенето на отговори.
  • Това е начина, по който хората достигат до различни решения.

Психологическо проучване потвърждава предимствата да говориш със себе си

Когато хората мислят на глас това им помага да чуят себе си

Експертите Гари Лупиян и Даниел Суинли са разработили проучване, в което участват 20 човека.

Те ги водят в супермаркет и ги молят да открият ябълка и хляб.

  • Установили са, че тези, които говорят на глас имат най-добри резултати.
  • Въпреки това, те също са стигнали до извода, че това се случва само когато е известна началната точка.

Вашият мозък функционира по-добре в тази ситуация. Това е така, защото способността му да свързва концепциите е много по-добра.

  • Също така, те са видели това като ефикасен инструмент за концентриране. Когато хората мислят на глас това им помага да чуят себе си. Чувайки себе си се отървавате от разсейванията, които ви заобикалят.

Заради това решенията, които вземате с този инструмент са много силно ориентирани към успеха.

Имайте предвид, както казваме, че напускате това, което е известно. Това е да се намери нещо, което действа по-добре за вас.

По този път можем да стигнем до конвенционално място или точно обратното. Когато обаче знаеш точно какъв е пътя до този момент.

Така че хората, които мислят на глас, не показват никаква слабост.

Вместо това те се изправят пред процеса на откриване както вътре, така и извън тях. Те правят това с най-голямата концентрация и съзнание за това какво могат да направят.

По този начин те утвърждават заключенията си. В същото време те се уверяват, че това идва от собствените им желания, а не от очакванията на другите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Nielsen, J. (2014). Thinking Aloud: The #1 Usability Tool. Nielsen Norman Group. https://doi.org/10.1046/j.1365-2966.2003.07032.x
  • Gary M Olson, Susan A Duffy, R. L. M. (2018). Thinking-Out-Loud as a Method for Studying 11 Real-Time Comprehension Processes. New methods in reading comprehension research.
  • Stroebe, W., & Hewstone, M. (2005). European Review of Social Psychology. European Review of Social Psychology. https://doi.org/10.1002/0470013478

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.